Jak przycinać pnącza?
Prawidłowe cięcie wpływa korzystnie na utrzymanie urody większości krzewów ogrodowych. Również w przypadku pnączy można je uznać za podstawowy zabieg pielęgnacyjny.
Pierwsze cięcie pnączy najlepiej przeprowadzić zaraz po posadzeniu. W przypadku sadzenia jesiennego należy wstrzymać się z zabiegiem do wiosny, żeby nie narazić roślin na przemarznięcie. Skrócenie pędów podczas sadzenia nawet o 2/3 długości stymuluje krzewienie i wyrastanie nowych pędów blisko podstawy pnącza. Zabieg ten jest ważny zwłaszcza w przypadku powojników wielkokwiatowych, które sprzedawane są najczęściej w formie dwóch, trzech pędów wspinających się po paliku. Cięcie powoduje ograniczenie kwitnienia w roku sadzenia rośliny, lecz sprawia, że w kolejnych sezonach jest ono znacznie obfitsze.
Cięcie pielęgnacyjne ma na celu usuwanie pędów nadmiernie zagęszczonych, poprawę dostępu światła i przepływu powietrza do wnętrza pnączy, co polepsza warunki zdrowotne i zapobiega występowaniu chorób grzybowych.
Zabieg cięcia zawsze należy wykonywać ostrym sekatorem w odległości ok. 1 cm powyżej pąka, nie zaś w środku międzywęźla, ponieważ pozostawiony odcinek pędu będzie i tak zamierał do najbliższego pąka, stając się zarazem potencjalnym siedliskiem rozwoju chorób.
Zawsze należy wycinać pędy przemarznięte, uszkodzone lub z objawami chorób uwiądu. U gatunków i odmian rozmnażanych metodą szczepienia (miliny, glicynie czy winobluszcz trójklapowy) ważne jest usuwanie odrostów z podkładki. W uprawie powojników, wiciokrzewów i winników co 3-6 lat zwykle stosuje się również cięcie odmładzające.
Za pomocą silnego skrócenia młodych pędów (zabieg należy wykonać na przełomie lipca i sierpnia) uzyskuje się stymulację kwitnienia milinów oraz glicynii. Przycięcie tegorocznych przyrostów nad czwartym liściem stymuluje zawiązywanie pąków kwiatowych. Dodatkowo w przypadku glicynii pomocne może być przycinanie korzeni, wykonywane w marcu poprzez głębokie wbicie szpadla w promieniu 1,5-2 m wokół pnącza.
W przypadku pnączy obowiązują te same zasady cięcia co u pozostałych roślin drzewiastych, a więc gatunki i odmiany kwitnące latem na pędach jednorocznych przycinamy wiosną, od końca lutego do początku kwietnia, natomiast te kwitnące na pędach zeszłorocznych tnie się zaraz po zakończeniu kwitnienia - najczęściej późną wiosną lub wczesnym latem. Rany po cięciu grubych pędów najlepiej posmarować przeznaczonym do tego celu preparatem lub sporządzić go z farby emulsyjnej z 1-procentowym dodatkiem środka grzybobójczego.
- Więcej o:
Winorośl szlachetne pnącze
Jakie pnącza lubią cień?
Projekty balkonów. Balkon najlepiej osłonić pergolą i pnączami
Jaśmin, czy na pewno wiesz, jak wygląda?
Sposoby na ślimaki w ogrodzie
Jak zabezpieczyć dalie przed zimą?
Mimoza wstydliwa. Uprawa i pielęgnacja mimozy
Kalla ogrodowa (Zantedeschia) - jak ją uprawiać w doniczce?