Jak zabezpieczyć dalie przed zimą?
Masz dalie w ogrodzie? Oto kilka wskazówek, jak zabezpieczyć je na zimę.

Jak dbać o dalie?
Dalie to bardzo wdzięczne rośliny - ich kwiaty zachwycają urodą oraz bogactwem kształtów i kolorów, a ponadto zdobią ogród bardzo długo, bo od lipca aż do późnej jesieni. W zależności od odmiany mogą dorastać do różnych rozmiarów: bywają niskie, świetne do skrzyń i donic, ale też i bardzo wysokie, idealne, by wypełnić głębsze partie rabaty. Rośliny te pochodzą z Meksyku, Ameryki Środkowej i Kolumbii, dlatego najlepiej rosną w miejscach ciepłych i słonecznych. Lubią suchą glebę, nie służą im także mroźne zimy. Jeśli pozostawimy ich karpy w ziemi, z pewnością przemarzną, a następnie zgniją. Dlatego już po pierwszych przymrozkach należy je wykopać, zabezpieczyć i przechowywać do wiosny w suchym i chłodnym pomieszczeniu Pamiętajmy, by przed wykopaniem dalie dokładnie oznaczyć. Pomoże nam to przy wiosennym rozplanowaniu rabaty - dzięki temu łatwiej będzie skomponować zestaw zarówno pod względem kolorystyki, jak i wysokości roślin. Wśród dalii są bowiem odmiany zarówno o pokroju karłowym, jak i olbrzymy, osiągające nawet 2 m wysokości. Tymczasem same karpy dalii są do siebie bardzo podobne, więc po wykopaniu trudno będzie odróżnić poszczególne okazy. Każdy egzemplarz warto opisać, podając nie tylko nazwę odmiany, ale także kolor i kształt kwiatów, pokrój i wysokość rośliny. Tak przygotowaną etykietę przywiązujemy mocno w dolnej części pędu.

Krok pierwszy - przycinamy pędy
Przycinamy pędy, gdy przymrozki zniszczą części nadziemne rośliny. Najlepiej robić to sekatorem, skracając łodygi na wysokość 10-15 cm. Przemrożone części i kwiatostany wyrzucamy na kompostownik.

Krok drugi - wykopujemy karpy
Wykopujemy karpy po pierwszych przymrozkach (nie wcześniej, gdyż roślina wciąż magazynuje składniki pokarmowe). Najlepiej podważyć karpę widłami amerykańskimi z każdej strony, złapać za przycięte pędy, wyciągnąć z ziemi i otrzepać (nie myć jej w wodzie).

Krok trzeci - usuwamy chore części
Usuwamy chore, zgniłe i uszkodzone części; miejsca po cięciu zabezpieczamy np. sproszkowanym węglem drzewnym, co ograniczy wnikanie patogenów. Stare karpy można teraz również podzielić. Jednak o tej porze dzielimy tylko te, które łatwo się rozłamują.
- Więcej o: