Jak uzyskać dobry kompost

HANNA GRADKOWSKA:

Czy wykorzystując kompost powstały z odpadków ogrodowych (liście, pędy, trawa, chwasty), nie przenosimy zarodników chorób grzybowych? Czy jest sposób na to, by z kompostem nie rozprzestrzeniało się chorób? Marzena Szydłowska

Kompostownik obrotowy. Kompostownik powinien zapewniać rozkładającym się w nim resztkom dobre napowietrzenie, odpowiednią wilgotność i temperaturę
Kompostownik obrotowy. Kompostownik powinien zapewniać rozkładającym się w nim resztkom dobre napowietrzenie, odpowiednią wilgotność i temperaturę
Fot. Getty Images
Warunkiem uzyskania dobrego, zasobnego w składniki pokarmowe oraz wolnego od chorób i szkodników kompostu jest prawidłowe jego przygotowanie. Zbierając materiały na kompost, powinniśmy wykorzystywać tylko zdrowe rośliny. Wszystkie nadgniłe czy opanowane przez choroby i szkodniki resztki roślinne należy wyrzucać, a nie kompostować. Pędy roślin z plamami, przebarwieniami czy naroślami grożą przeniesieniem znajdujących się na nich chorób i szkodników.

Powinniśmy także pamiętać, aby do kompostu nie wrzucać części roślin z nasionami. Wprawdzie w prawidłowo przygotowanej pryzmie kompostowej wytwarza się wysoka temperatura, ale nie zawsze wystarcza ona do zniszczenia nasion. Używając kompostu zanieczyszczonego nasionami chwastów, łatwo rozsiejemy niepożądane rośliny po całym ogrodzie. Szczególnie niebezpieczne jest to w przypadku uporczywych chwastów, które możemy w ten sposób rozprzestrzenić.

Bardzo istotne jest zapewnienie w trakcie kompostowania odpowiedniej wilgotności i napowietrzenia rozkładających się mas organicznych. Jeżeli więc odpadki składujemy w kompostowniku, musi być on przewiewny, a jego budowa powinna pozwalać na wymieszanie materiałów. Utrzymanie właściwych warunków sprzyja prawidłowemu rozkładowi resztek i powstawaniu bezpiecznego, bogatego w próchnicę podłoża.

Skomentuj:

Jak uzyskać dobry kompost