Listopad w ogrodzie [Kalendarz prac]

red

Listopad nie oznacza końca prac w naszym ogrodzie, to doskonały moment na przygotowanie go do nadchodzącej zimy, ale także wiosny

Dynie osiągają pełną dojrzałość dopiero wtedy, gdy całkowicie zaschną ich pędy. Zebrane przed przymrozkiem zawierają naj-więcej karotenu i długo się przechowują. Oprócz potraw i przetworów można robić z nich np. osłonki na doniczki. Wys-tarczy wydrążyć wnętrze owocu i wyłożyć je folią.
Dynie osiągają pełną dojrzałość dopiero wtedy, gdy całkowicie zaschną ich pędy. Zebrane przed przymrozkiem zawierają naj-więcej karotenu i długo się przechowują. Oprócz potraw i przetworów można robić z nich np. osłonki na doniczki. Wys-tarczy wydrążyć wnętrze owocu i wyłożyć je folią.
Fot. shutterstock/Irina Schmidt
Drzewa i krzewy ozdobne

Okres od 15 października do pierwszych większych mrozów jest najlepszą porą na zakup i sadzenie róż z gołym korzeniem. Ich pędy powinny mieć zieloną, niepomarszczoną skórkę. Ważne, by krzewów nie przesuszyć, bo róże są na to wyjątkowo wrażliwe. Po zakupie owińmy je wilgotnym papierem, jak najszybciej posadźmy i obsypmy kopczykiem ziemi o wysokości 30 cm.

Tuż przed zapowiadanymi mrozami solidnie podlewamy rośliny zimozielone.

Wilgotną ziemię przykrywamy warstwą świeżego kompostu lub korą.



Rabaty

Wygrabiamy liście spadające na rabaty. Robiąc to wiosną, można uszkodzić młode pędy.

Usuwamy gnijące i chore łodygi. Suche, zdrowe kępy warto zostawić, szczególnie jeśli są na nich owoce i nasiona stanowiące ptasi pokarm. Tylko wysokie, łamliwe pędy ścinamy 20 cm nad ziemią. Natomiast kępy pozbawione całej części nadziemnej źle zimują.

Gdy temperatura spadnie do zera, rozkładamy ściółkę na rabatach (zwłaszcza z gatunkami wrażliwymi na mróz i niedawno sadzonymi bylinami), a gałązki iglaków - na roślinach zimozielonych.

Owoce i warzywa

Zbieramy ziemię z kretowisk, bo nie zawiera patogenów. Okryta i przechowana w chłodzie przyda się wiosną do wysiewu rozsady.

Rozrzucamy obornik, kompost lub mineralne nawozy fosforowo-potasowe. Lekką ziemię spulchniamy i zagrabiamy, natomiast ciężką przekopujemy na głębokość szpadla i zostawiamy w tzw. ostrej skibie.

Gdy jest ciepło, nadal zbieramy radicchio, rukolę, szpinak, szczypiorek, brukselkę. Pory i chrzan dołujemy na zimowy zbiór. Okryjemy je później.

Skomentuj:

Listopad w ogrodzie [Kalendarz prac]