Jesienne wysiewy warzyw [Porada eksperta]

Małgorzata Szymczykiewicz

Słyszałam, że pietruszkę (i inne warzywa) można wysiać jesienią z myślą o plonach na przyszły rok? Kiedy i jak to zrobić? Alina Czeczot

Nasiona wysiewamy niezbyt gęsto i lekko przysypujemy ziemią
Nasiona wysiewamy niezbyt gęsto i lekko przysypujemy ziemią
Fot. shutterstock/Iakov Filimonov
Nasiona pietruszki potrzebują kilku tygodni do wykiełkowania, każdorazowy brak wilgoci może spowodować ich wyschnięcie. Lepszy więc jest termin jesienny (do końca listopada). Nasiona umieszczamy w płytkich (1 cm) rowkach i zasypujemy ziemią. Przeleżą tutaj całą zimę i na wiosnę wykiełkują wcześniej niż te wysiane w marcu.

Istnieje jednak niebezpieczeństwo, że zimą część nasion wymarznie lub zostanie zjedzona przez gryzonie. Dlatego należy wysiać ilość 2-3 razy większą, niż to wynika z zaleceń na opakowaniu. Jeśli siewki wzejdą zbyt gęsto, można je przerzedzić.

Jesienny termin jest także korzystny dla marchwi (przełom listopada i grudnia) i roszponki (koniec września - początek października); w tym okresie można także umieszczać w gruncie ząbki czosnku, z których wiosną powstaną główki.

Skomentuj:

Jesienne wysiewy warzyw [Porada eksperta]