Sadzimy warzywa cebulowe [Ekspert radzi]

Małgorzata Szymczykiewicz

Piszcie do nas, jeśli macie problem. Nasi eksperci są do Waszej dyspozycji. Odpowiedzi przyślemy e-mailem, a wybrane zagadnienia opublikujemy na łamach pisma.

TE GŁÓWKI CZOSNKU czekają na podział i posadzenie w gruncie - zaczęły już z nich wyrastać liście.
TE GŁÓWKI CZOSNKU czekają na podział i posadzenie w gruncie - zaczęły już z nich wyrastać liście.
Fot. Nadalina / shutterstock

Czy to prawda, że czosnek i inne warzywa cebulowe można jeszcze sadzić i siać w październiku?

Pyta: Magdalena Schabowicz

Małgorzata Szymczykiewicz

Małgorzata Szymczykiewicz - architekt krajobrazu, ogrodniczka

Małgorzata Szymczykiewicz: Jesienne sadzenie cebul może oczywiście dotyczyć tylko gatunków odpornych na mrozy. Powinniśmy to zrobić na początku października, by do zimy zdążyły się ukorzenić. Teraz więc dzielimy rozrośnięte kępy cebuli siedmiolatki na mniejsze części, które przesadzamy na nowe miejsce.

O tej porze roku sadzimy także ząbki czosnku, rozmieszczając je w rozstawie 5×20 cm. Do jesiennego sadzenia szczególnie nadają się odmiany 'Orkan' i 'Mega'.

Tegoroczne siewki cebuli zwyczajnej, tzw. dymkę, rozmieszczamy w glebie w taki sposób, żeby na 1 m2 zmieściło się ok. 100 roślin. Do jesiennego sadzenia polecane są odmiany: żółta 'Wolska', czerwona 'Red Baron' i biała 'Snowball'. Również jesienią można umieścić w glebie inne cebule: kartoflankę, szalotkę i wielopiętrową, sadząc je w rozstawie 15×20 cm.

Cebule posadzone teraz w glebie szybko rozpoczną wzrost na wiosnę i wydadzą wczesny plon.

Skomentuj:

Sadzimy warzywa cebulowe [Ekspert radzi]