Miód. Jak powstaje i jakie ma właściwości. Najbardziej miododajne rośliny do ogrodu.

Miód jest najzdrowszą słodyczą. Aby jednak pszczoły mogły produkować miód, muszą mieć dostatek roślin nieskażonych chemią.
miód miód Fot. Shutterstock

Jak powstaje miód?

Nektar to wabik i "zapłata" za zapylanie kwiatów przygotowywana dla owadów przez niektóre rośliny. Pszczoły przerabiają go na miód nektarowy. Równie cenny miód spadziowy powstaje ze spadzi, czyli wydzieliny mszyc żywiących się sokiem roślin. Miody zawdzięczają słodki smak innym cukrom niż ten z buraka czy trzciny cukrowej. Zawierają też wiele dobroczynnych dla organizmu związków roślinnych i pszczelich (m.in. owadzie enzymy przyspieszające reakcje metaboliczne).

Miód jest dużo zdrowszy i lżej strawny niż cukier, czyli sacharoza.

malinaFot. Shutterstock

Na zdjęciu powyżej: Pszczoła na malinie

miód miód Fot. Shutterstock

Zdrowotne właściwości miodu

Wszystkie rodzaje miodu dodają energii, a także chronią przed infekcjami, łagodzą kaszel, katar i ból gardła. Dodatkowo np. miód malinowy działa lekko napotnie i rozgrzewająco, lipowy uspokaja, akacjowy i rzepakowy poprawiają funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego. Wrzosowy pomaga w stanach zapalnych jelit i dróg moczowych oraz chroni przed przerostem prostaty, natomiast spadziowy wspomaga układ krwionośny, leczy infekcje oskrzeli i płuc.

nawłoćFot. Shutterstock

Na zdjęciu powyżej: Zapylacz na nawłoci

Leptospermum Leptospermum Fot. Shutterstock

Które kwiaty mają najwięcej miododajnego nektaru?

Najwięcej nektaru mają rośliny o drobnych kwiatkach. Na jednogatunkowe miody pszczoły zbierają nektar z łanów rzepaku, nawłoci, gryki, wrzosu, mniszka, bławatka oraz dużych lip i akacji. Natomiast odwiedzając kwiaty różnych gatunków, tworzą miód wielokwiatowy. Dostępne są też miody z importu, np. manuka z krzewów leptospermum.

Na zdjęciu powyżej: Leptospermum

wrzosyFot. Shutterstock

Na zdjęciu powyżej: Wrzos

sosna sosna Fot. Shutterstock

Ziołomiody. Czym dokarmiamy pszczoły

Podobnym do miodu produktem są ziołomiody. Do ich wytworzenia używa się soku roślin leczniczych, które nie mają nektaru. Sok można np. dodawać do syropu z cukru buraczanego, którym karmi się pszczoły.Taki ziołowy syrop przerobiony przez owady staje się bardziej wartościowy. Ziołomiód zwykle pozostaje płynny.

Na zdjęciu powyżej: Sosna

pokrzywaFot. Shutterstock

Na zdjęciu powyżej:Pokrzywa

pyłek kwiatowy pyłek kwiatowy Fot. Shutterstock

Co poza miodem produkują pszczoły?

Niezmiernie cennymi produktami są też kit pszczeli, czyli propolis (lepiszcze z roślinnych żywic), działający jak antybiotyk, pierzga (kuleczki z pyłku) stosowana w stanach wyczerpania, oraz mleczko pszczele (pokarm larwy królowej) wspomagające układ krążenia.

mleczko pszczeleFot. Wikiemedia commons

Pszczoła z uzbieranym pyłkiem Pszczoła z uzbieranym pyłkiem Fot. Shutterstock

Miód - co warto wiedzieć

Aby wzmocnić odporność, wystarczy codziennie rano wypić pół szklanki letniej wody z rozpuszczoną łyżką stołową miodu. Napój ten najlepiej przygotowywać wieczorem, by uaktywniły się zawarte w nim enzymy. Warto to robić zwłaszcza jesienią i zimą. Nie podgrzewajmy mocno miodu. W temperaturze powyżej 45°C traci on najcenniejsze właściwości, ale zachowuje minerały. Jest więc zdrowszy niż cukier rafinowany. By nie tyć, nie należy nadużywać miodu - łyżka tego specjału dostarcza około 60 kcal. U dzieci miód łatwo wywołuje alergie. Mogą go jeść dopiero dwulatki. Miód zestalony ma równie wysoką wartość co płynny. Co więcej, jest prawie pewne, że nie ma w nim dodatku wody ani syropu cukrowego. Płynny ma dobrą jakość, jeśli jego cienka strużka się "nie rwie", na łyżeczce utworzy lekką wypukłość, a w wodzie się nie rozpuszcza, lecz układa na dnie naczynia.

PszczołaFot. Shutterstock/Ikordela

Więcej o: