Laur - wawrzyn
W polskiej kuchni laurowe liście mają ugruntowaną pozycję. Bez nich grochówka, bigos, żurek ani zimne nóżki nie byłyby tak aromatyczne i smaczne.



Dobrze znany...
Lekko piekących i cierpkich w smaku liści wawrzynu używamy niemal codziennie do zup, mięsa, kapusty, a także do kasz. Zwykle kupujemy je suszone, ale do garnka mogą trafiać też świeże, zerwane z roślin uprawianych na okiennym parapecie.
Na zdjęciu powyżej: Dojrzałe owoce lauru

W glorii chwały
Wawrzyn szlachetny, czyli laur (Laurus nobilis) - dorodny krzew lub drzewo dorastające do kilkunastu metrów wysokości - pochodzi z rejonów śródziemnomorskich. Wieniec z jego liści od starożytności stanowi symbol wyjątkowego wyróżnienia.Laur jest rośliną użytkową i ozdobną. Ma żywozielone liście przez cały rok, a wiosną obsypuje się drobnymi złocistymi kwiatami. Jednak domowe i mocno przycinane okazy nie kwitną. W gruncie wawrzyn może rosnąć tylko w ciepłym klimacie.
Na zdjęciu powyżej: Duże okazy wawrzynu zwykle kupujemy jako drzewka lub stożki o wysokości do 1,5 m. Pozostają kształtne, gdy co wiosnę mają skracane przyrosty. Niestety, młode rośliny formowane w domowych warunkach tak mocno się nie zagęszczają

Przyprawa z doniczki
Nieduże okazy kosztują kilkanaście złotych. Zimą powinny stać na jasnym parapecie w temperaturze 6-10°C (jeśli jest cieplej, przynajmniej na noc wyłączajmy ogrzewanie). Rośliny podlewamy skąpo i ich nie zasilamy. Wiosną prze-sadzamy je do świeżej ziemi uniwersalnej. Utrzymujemy lekko wilgotne podłoże i co dwa tygodnie stosujemy nawóz na bazie biohumusu. Latem można wystawić wawrzyn na balkon, ale nie na ostre słońce. Będzie wtedy potrzebował więcej wody, jednak jej nadmiar trzeba wylewać z podstawek. W sierpniu przerywamy zasilanie, a przed przymrozkami znów przenosimy laur pod dach. Czasem pojawiają się na nim przędziorki lub miseczniki. Na przeznaczonej do celów kuchennych roślinie te pierwsze zwalczamy, myjąc pędy pod prysznicem (pamiętajmy o osłonięciu ziemi), a drugie - przecierając liście watką zwilżoną w słabym roztworze spirytusu i mydła, po czym spłukując je wodą.
Na zdjęciu powyżej: Doniczka z kilkoma roślinami dostarcza sporo liści

Kwiaty i owoce
Krzewy wawrzynu tworzą albo męskie kwiaty z pękiem żółtych pylników, albo tylko żeńskie ze słupkiem i kilkoma bladymi pręcikami. Rosnące pojedynczo rośliny zatem nie owocują. Na żeńskich po zapyleniu kwiatów powstają jednonasienne jajowate owoce, które po dojrzeniu stają się prawie czarne. Dawniej potocznie nazywano je bobkami, a liście wawrzynu - liśćmi bobkowymi. Owoce w kuchni nie znalazły zastosowania, ale uzyskuje się z nich leczniczy olej.
Na zdjęciu powyżej: Kwiaty męskie i żeńskie są podobne

Nie tylko do garnka
Suszone liście w szczelnych pojemnikach długo zachowują swoje właściwości. Po namoczeniu i podgrzaniu ich smak i aromat stają się bardzo intensywne, używajmy ich więc z umiarem. Gotową potrawę mogą tylko zdobić, bo nie są smaczne. Suche warto wkładać do szafek z żywnością, żeby odstraszały szkodniki.
Na zdjęciu powyżej: Dobrze znane z kuchni suszone liście wawrzynu
Zioła z parapetu. Jak je uprawiać by były smaczne i zdrowe
Glediczja trójcierniowa (Gleditsia triacanthos) - uprawa, pielęgnacja, wymagania
Owoce i warzywa, które pomogą Ci schudnąć!
Laur - wawrzyn
Zwiastuny wiosny. Jakie rośliny kwitną jako pierwsze wiosną?
Odśnieżanie - skuteczne sposoby
Wędzenie na zimo czy na gorąco ? Jaką metodę wybrać, jaką wędzarnię kupić lub wybudować?
Kalendarz ogrodnika czyli prace ogrodnicze w lutym