Tajemnice nasion

  • Nasiona zbieramy, kiedy są w pełni dojrzałe, w słoneczny dzień, tylko z zupełnie zdrowych egzemplarzy. Suszymy je na słońcu w przewiewnym miejscu. Oczyszczone z resztek przechowujemy w suchym i przewiewnym miejscu najlepiej w papierowych torebkach. Średnio zdolność kiełkowania zachowują przez trzy lata. Szybciej starzeją się nasiona pasternaku (po roku), kukurydzy, cebuli, porów i papryki (po dwóch latach). Rekordzistami są dynia, endywia i ogórek, których nasiona mogą wzejść nawet po dziesięciu latach.

  • Jeśli kupujemy nasiona w sklepie ogrodniczym, koniecznie przeczytajmy informacje na opakowaniu. Dowiemy się m.in., jaka jest data przydatności nasion, a zatem czy w danym roku nam wzejdą. Podana jest tam również zawartość nasion w 1 g. To pozwoli zorientować się, ile opakowań trzeba kupić, aby uzyskać potrzebną ilość roślin.

  • Niektóre nasiona oznaczone są symbolem F1. Oznacza to, że powstały ze skrzyżowania dwóch sprawdzonych doświadczalnie odmian. Rośliny, które z nich wyrastają, charakteryzują się np. dużymi kwiatami lub wspaniałymi owocami, jak niektóre odmiany pomidorów lub ogórków. Cechy te jednak występują tylko w pierwszym pokoleniu (F1) i nie są powtarzane w następnych. Jeśli mamy w ogrodzie takie rośliny, zbieranie ich nasion nie ma sensu.

  • Więcej o: