Szpinak znowu w modzie
Liście szpinaku dodają wykwintności gorącym daniom. Na surowo też wspaniale smakują, zwłaszcza te z odmian drobnolistnych, tzw. baby.
Wysiany na początku sierpnia zbierany jest już w październiku i listopadzie. Na przełomie sierpnia i września można wysiewać go na zbiór kwietniowo-majowy w następnym roku, natomiast na przełomie marca i kwietnia zaczyna się uprawę na zbiór w maju i czerwcu.
Odmiany szpinaku różnią się nie tylko odcieniem i wielkością liści. Ich tempo wzrostu, skłonność do przedwczesnego kwitnienia i odporność na mróz decydują o terminie uprawy.
Należy unikać przenawożenia azotem, bo może gromadzić się go sporo, zwłaszcza w ogonkach liściowych.
Szpinak jest jednym z nielicznych warzyw, które dobrze rosną na kwaśnej ziemi (do pH 5).
Stopniowo wyrywamy lub ścinamy rozety, gdy wykształcą 5-7 liści. Jeśli przytniemy je tuż nad ziemią, od korzeni odbiją nowe. Możemy też odłamywać po kilka liści. Należy zrobić to, zanim zaczną wybijać pędy kwiatowe i rośliny zgorzknieją.
Czy wiesz, że...
Szpinak dobrze rośnie w rejonach chłodnych i wilgotnych. Wysiany w okresie długich ciepłych dni wcześnie zakwita, więc w lipcu się go nie uprawia.
- Więcej o:
Bakłażany - uprawa w gruncie
Coraz lepszy bób
Szparagi - warzywa dla koneserów. Uprawa i przepisy
Groszkowe delicje
Jak rozsadzić borówki?
Grubosz - drzewko szczęścia. Pielęgnacja i uprawa
Piękne iglaki - ciekawy pokrój, piękne szpilki. Krzewy iglaste
Porosty na drzewach czyli czy porosty na pniu szkodzą drzewu?