Bakłażany - uprawa w gruncie

dr Magdalena Narkiewicz

Okazuje się, że to pochodzące z tropików warzywo z powodzeniem można uprawiać w gruncie. Bakłażan lepiej znosi przymrozki niż pomidory!

Bakłażan (Solanum melongena) może stać się baza dla wielu apetycznych potraw.
Bakłażan (Solanum melongena) może stać się baza dla wielu apetycznych potraw.
Fot. Shutterstock: Nattika
Bakłażan, inaczej oberżyna, a według nazewnictwa botanicznego psianka podłużna (Solanum melongena), jest pochodzącą z Afryki i Azji byliną, bliskim krewnym ziemniaka. W chłodnym klimacie uprawia się go tylko przez sezon, zwykle w szklarniach lub pod folią. Ale (podobnie jak pomidory czy papryka) otrzymany z rozsady może rosnąć pod gołym niebem.

BEZ OSŁONY

Do takiej uprawy nadają się niektóre odmiany wczesne, np. 'Epic', 'Oda' i 'Flavina'. Nasiona wysiewamy na początku marca w ciepłym jasnym pomieszczeniu. Po zahartowaniu spore już siewki możemy wysadzać w połowie maja na grządki, po 2 sztuki na 1 m2. Miejsce powinno być słoneczne i zaciszne, a ziemia luźna, żyzna, wilgotna, najlepiej o pH 6,5. Nawozi się ją jesienią, 2 tygodnie po sadzeniu rozsady i na początku zawiązywania się owoców. Roślin lepiej nie okrywać włókniną, bo na wietrze jej uderzenia są bardziej szkodliwe niż chłody. Nawet jeśli przymrozek zniszczy prawie cały główny pęd, bakłażany odrastają, rozgałęziając się przy ziemi, co sprzyja obfitemu kwitnieniu i owocowaniu. Gdy nastają ciepłe noce, intensywnie rosną. Owoce można zbierać od połowy lipca do połowy września. W upalne lata bywa, że plon z jednej rośliny przekracza 5 kg!

KOLORY I KSZTAŁTY

Znane nam odmiany bakłażana mają ciemnofioletowe lub niemal czarne owoce w kształcie dużej gruszki i kremowy miąższ o delikatnym smaku z lekką goryczką. W tropikach popularne są przeróżne lokalne formy o owocach kulistych, strąkowatych, żółtych, pomarańczowych, białych lub w marmurkowy deseń. Jedna z nietypowych odmian - 'Easter Egg Plant' (typ tajski) - obwieszona najpierw białymi, a po dojrzeniu złocistymi "jajeczkami" trafia na nasz rynek jako roślina ozdobna.

ZEBRANE W PORĘ

Bakłażany do zbioru muszą być nie w pełni dojrzałe, ale na tyle miękkie, by ich miąższ lekko uginał się pod naporem palca (całkiem twarde zawierają szkodliwą solaninę). Jeśli skórka zmatowiała, a nasiona ściemniały, to znak, że owoce są przejrzałe i przez to bardziej gorzkie. Te, które dojrzewają w okresie chłodów, pękają, niejednolicie się wybarwiają i też gorzej smakują.

Bakłażanów nie obieramy, tylko myjemy i kroimy w grube plastry. Miąższ warto posolić, aby puścił sok. Po pół godziny plastry spłukujemy i suszymy papierem. W ten sposób usuwamy z owoców goryczkę, a posolony miąższ chłonie mniej tłuszczu w czasie smażenia lub duszenia.

Skomentuj:

Bakłażany - uprawa w gruncie