Bakłażany - uprawa w gruncie
Okazuje się, że to pochodzące z tropików warzywo z powodzeniem można uprawiać w gruncie. Bakłażan lepiej znosi przymrozki niż pomidory!
Bakłażan - pochodzenie
Bakłażan - uprawa
Bakłażan - odmiany
Do uprawy pod gołym niebem nadają się niektóre odmiany wczesne, np.
- 'Epic',
- 'Oda'
- i 'Flavina'
Bakłażan - zbiór
Bakłażany do zbioru muszą być nie w pełni dojrzałe, ale na tyle miękkie, by ich miąższ lekko uginał się pod naporem palca (całkiem twarde zawierają szkodliwą solaninę). Jeśli skórka zmatowiała, a nasiona ściemniały, to znak, że owoce są przejrzałe i przez to bardziej gorzkie. Te, które dojrzewają w okresie chłodów, pękają, niejednolicie się wybarwiają i też gorzej smakują.
Bakłażan - przepisy
Bakłażanów nie obieramy, tylko myjemy i kroimy w grube plastry. Miąższ warto posolić, aby puścił sok. Po pół godziny plastry spłukujemy i suszymy papierem. W ten sposób usuwamy z owoców goryczkę, a posolony miąższ chłonie mniej tłuszczu w czasie smażenia lub duszenia.
- Więcej o:
Patisony - przepisy, które pokochasz
Coraz lepszy bób
Szparagi - warzywa dla koneserów. Uprawa i przepisy
Groszkowe delicje
Achimenes. Uprawa i pielęgnacja kwiatu doniczkowego często mylonego z fiołkiem afrykańskim
Jesienne nowości róż od Łukasza Rojewskiego
Paprocie domowe łatwe w uprawie. Paprocie doniczkowe - uprawa i pielęgnacja
Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki