Coraz lepszy bób

Dr Magdalena Narkiewicz

Młode nasiona bobu mają jasnozieloną lub białawą łupinę. Ale mogą być też karmazynowe!

Odmiana 'Karmazyn'
Odmiana 'Karmazyn'
Fot. dzięki uprzejmości Tek Polska
Warzywo to warto uprawiać w ogrodach nie tylko dla satysfakcji z posiadania własnych zbiorów, ale też dlatego, że jest doskonałym przedplonem dla większości warzyw. Jego nasiona kiełkują już w temperaturze 3°C, a siewki wytrzymują przymrozki. Wysiany wczesną wiosną szybko wydaje plony i ustępuje miejsca pod kolejne uprawy. Co ważne, jego korzenie współżyją z bakteriami wiążącymi azot z powietrza. Pozostawione w ziemi są wartościowym nawozem.

Odmiany bobu (Vicia faba) różnią się m.in. długością okresu wegetacji (od 70 do 100 dni), wielkością strąków, ich liczbą uzyskiwaną z rośliny i barwą nasion. Mogą osiągać ponad metr wysokości. Ciekawą nowością jest 'Karmazyn' - pierwsza polska, bardzo plenna odmiana o różowobrązowej łupinie nasiennej. Inny oryginał to efektownie kwitnąca na czerwono odmiana 'Crimson Flowered'. Uprawiana jest w ogrodach na zachodzie Europy, ale niestety, nie pojawiła się jeszcze na naszym rynku.

ZASADY UPRAWY

Bób wymaga niezakwaszonych, żyznych, gliniasto-piaszczystych gleb wzbogaconych kompostem.

Sieje się go do gruntu pod koniec marca lub 2 tygodnie wcześniej w inspekcie i wysadza na grządki na początku kwietnia.

Wysokie łodygi łatwo wyłamują się pod naporem wiatru. Warto podpierać je rozciągniętymi wzdłuż rzędów sznurami.

W czasie suszy roślinę należy regularnie podlewać, a następnie spulchniać glebę.

Na młodych przyrostach bardzo lubią żerować mszyce. Aby ograniczyć ich występowanie, po zawiązaniu 6 strąków wierzchołek rośliny obcinamy.

Strąki zbieramy, gdy nasiona oraz zawiązek pędu i korzenia (cienki, podłużny znaczek w dolnej części nasiona) są zielone.

Skomentuj:

Coraz lepszy bób