Karłowy bananowiec - Musa

Katarzyna Goller, Ogród Botaniczny PAN w Warszawie Powsinie

Bananowiec w doniczce szybko rośnie. Po kilku latach zakwita. Jego kwiatostan początkowo wznosi się do góry, później stopniowo zwiesza się pod własnym ciężarem. Owoce odmian karłowych są niewielkie, długości 6-8 cm.
Bananowiec w doniczce szybko rośnie. Po kilku latach zakwita. Jego kwiatostan początkowo wznosi się do góry, później stopniowo zwiesza się pod własnym ciężarem. Owoce odmian karłowych są niewielkie, długości 6-8 cm.
Fot. Paweł Słomczyński / AG
Bananowce (Musa) pochodzą z Azji. Na plantacjach tworzą potężne okazy o gigantycznych liściach - długości do 10 m. Również owocostany są ogromne, nawet 2-3-metrowe.

W kwiaciarniach można kupić karłowe bananowce. Dorastają one do około 2 m. Właścicielom sprawia wielką radość, gdy po 4-5 latach uprawy tworzą kwiatostan. Jego formowanie trwa kilka miesięcy, a później powstają owoce - banany. Nie są wprawdzie tak smaczne jak te dojrzewające w tropikach, ale także jadalne.

Roślina potrzebuje jak najwięcej światła. Gdy lato jest ciepłe, może rosnąć pod gołym niebem, w zacisznym miejscu. Bananowiec wymaga temperatury co najmniej 15 st. C, także w okresie zimowego spoczynku. Podlewamy go tak, by ziemia w doniczce była stale lekko wilgotna. Dopóki bujnie rośnie, trzeba go dokarmiać co 2 tygodnie nawozem dla roślin zielonych (np. Osmocote w płynie, Ekor), a kiedy tworzy owoce, stosujemy nawóz bogaty w związki fosforu i potasu (np. Agrecol dla pomidorów). Podłoże powinno być żyzne, przepuszczalne, o odczynie lekko kwaśnym (pH 6).

Odrosty

Gdy owoce dojrzeją i liście zaczną żółknąć, należy usunąć owocujący pęd. Powstające młode odrosty zaczną wtedy szybko rosnąć i staną się nowymi roślinami.

Skomentuj:

Karłowy bananowiec - Musa