Rośliny lecznicze. Domowe sposoby na choroby

Kiedy zdrowie zaczyna szwankować, pomocne mogą okazać się poczciwy burak, jabłko czy kapusta. Ale jako ?medykamenty? warto też wykorzystywać niektóre rośliny doniczkowe.
Lecznicze właściwości roślin Lecznicze właściwości roślin Fot. Shutterstock

Lecznicze właściwości roślin

Dobroczynna moc rozmaitych substancji zawartych w popularnych roślinach znana jest od dawien dawna. Od wieków są one wykorzystywane w medycynie ludowej. W dzisiejszych czasach chętnie sięgają po nie chemicy i farmaceuci. Ale my również możemy wspomóc się naturalnymi produktami o leczniczym działaniu. Wystarczy kupić kapustę, buraki czy cebulę (lub wyhodować je w ogródku) albo posadzić w doniczce aloes czy żyworódkę. I sięgnąć po nie w razie konieczności, zamiast pędzić do apteki po równie skuteczny medykament.

aloes aloes Fot. Shutterstock

Aloes - na opryszczkę i oparzenia

Miąższ aloesu (Aloe vera) ma właściwości oczyszczające, antyseptyczne, przeciwświądowe i nawilżające. Leczy wypryski, oparzenia i odmrożenia, przyspiesza regenerację naskórka. Jest świetnym środkiem na opryszczkę - gdy zaczynamy odczuwać pierwsze symptomy (delikatne swędzenie), odrywamy mały fragment liścia, przepoławiamy go i wewnętrzną stroną przyciskamy przez chwilę do zagrożonego opryszczką miejsca. Możemy też użyć nawilżonego sokiem wacika. Czynność powtarzamy co 2-3 godziny, aż swędzenie ustanie. Podobnie postępujemy w przypadku lekkich oparzeń, wyprysków i bąbli.

Żyworódka  pierzasta - na paradontozę  i przykre zapachy Żyworódka pierzasta - na paradontozę i przykre zapachy Fot. Shutterstock

Żyworódka pierzasta - na paradontozę i przykre zapachy

Żyworódka (Kalanchoe pinnata) działa podobnie jak aloes. Ma też właściwości przeciwbólowe i ściągające. Przy paradontozie poleca się żuć kawałek liścia (ma lekko kwaśny smak przypominający szczaw) lub wyciśnięty z niego sok przez chwilę trzymać w ustach. Lekkie odrętwienie jamy ustnej mija po kwadransie. Sok można rozcieńczyć wodą lub posłodzić miodem. Jeśli dokucza nam przykra woń z ust, warto wypić 30 kropli świeżego soku rozcieńczonego łyżeczką wody. Zapach zginie od razu. Dawka ta, zażywana 2 razy dziennie przez kilka dni, na długo uwalnia od tej przypadłości.

Kapusta - na siniaki  i wodę w kolanie Kapusta - na siniaki i wodę w kolanie Fot. Shutterstock

Kapusta - na siniaki i wodę w kolanie

Związki zawarte w kapuście działają bakteriostatycznie i przeciw zwrzodowo. Okłady z jej świeżych liści (szczególnie kapusty włoskiej) znakomicie pomagają m.in. przy siniakach i zwichnięciach. Oto przepis na okład: kilka schłodzonych liści miażdżymy i nakładamy na posmarowane wazeliną chore miejsce. Gdy ściemnieją, zmieniamy je na świeże (2-3 razy dziennie). Przed nałożeniem nowego kompresu skórę myjemy, osuszamy i ponownie smarujemy cienką warstwą wazeliny. Przy zapaleniach stawów, bólach reumatycznych i tzw. wodzie w kolanie liściowe kompresy nakładamy przed spaniem, owijamy bandażem i zdejmujemy dopiero rano.

cebula cebula Fot. Shutterstock

Cebula - na katar i chore spojówki

Cebula działa bakteriobójczo, zwiększa wytwarzanie żółci, obniża ciśnienie. Dla podniesienia ogólnej odporności warto przez cały rok dodawać ją do surówek. Cebulę dobrze jest jeść w większej dawce, gdy łapie nas przeziębienie i zaczyna łamać w kościach. Z kolei krojenie cebuli wywołujące wzmożone wydzielanie łez jest wskazane dla osób podatnych na zapalenie spojówek. Natomiast wąchanie tamponów nasączonych sokiem cebuli leczy katar.

Majeranek - na przejedzenie Majeranek - na przejedzenie Fot. Shutterstock

Majeranek - na przejedzenie

Majeranek działa głównie żółciopędnie i rozkurczowo, wzmaga pracę jelit i przyspiesza trawienie. Dlatego powinno się go stosować do przyprawiania ciężkostrawnych dań, np. kapusty, grochu, fasoli, smalcu, tłustych mięs i sosów. Oto przepis na nalewkę z majeranku: około 3/4 szklanki suszonego ziela zalewamy 2 szklankami czystej wódki i stawiamy w ciemnym miejscu. Po 2 tygodniach przecedzamy. Mały kieliszek pomoże dorosłym po zbyt sutej uczcie.

Burak - na zakwasy i anemię Burak - na zakwasy i anemię Fot. Shutterstock

Burak - na zakwasy i anemię

Osoby uprawiające sport powinny docenić wartość buraka. Jego sok o kilkanaście procent zwiększa bowiem wytrzymałość mięśni i pomaga w usuwaniu zakwasów. Ogólnie wiadomo też, że od buraków - przybywa krwi - takie działanie mają zawarte w nim witaminy z grupy B oraz kobalt. Oto przepis na buraczany sok: umyte i obrane buraki przepuszczamy przez sokowirówkę. Sok mieszamy w proporcji 1:1 z miodem, zakwaszamy sokiem z cytryny. Od razu jest gotowy do spożycia.

Stokrotka + na rany i obrzęki Stokrotka + na rany i obrzęki Fot. Shutterstock

Stokrotka - na rany i obrzęki

Nie każdy wie, że wyciąg z kwiatów stokrotki (Bellis perennis) wzmacnia ściany drobnych naczyń krwionośnych. Stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie ran i zmniejsza obrzęki po kontuzjach.

Więcej o: