Kalafior - ciekawe odmiany [Uprawa kalafiorów w ogrodzie]

Przyzwyczailiśmy się do białych kalafiorów. Ale są też ich kolorowe odmiany. Prezentują się efektownie, mają też nieco bardziej wyrazisty smak.
kalafior, uprawa warzyw kalafior, uprawa warzyw Fot. Flora Press

Jak uprawiać kalafiora?

Kalafior dobrze plonuje na żyznej, stale wilgotnej ziemi. Najbardziej smakowitą część kalafiora nazywamy różą. Jest to szczytowa część łodygi, składająca się ze zgrubiałych rozgałęzień, tzw. różyczek (często błędnie uważa się ją za kwiatostan). Popularne odmiany tworzą białawe, półkoliste róże. Ale są też kalafiory zielone, pomarańczowe (mają o 25% więcej wit. A niż pozostałe), fioletowe (te z kolei są bogate w antyoksydanty) i jasnozielone o stożkowych różyczkach typu Romanesco. Jeśli kalafiory kupujemy w sklepie, wybierajmy te o twardych, ciężkich "główkach" i jędrnych liściach.

Na zdjęciu powyżej: Ziemię wokół kalafiorów należy systematycznie wzruszać, ale delikatnie i płytko, by nie uszkodzić korzeni. Dzięki temu zapobiegniemy szybkiemu wyparowaniu wilgoci z gleby i zniszczymy młode chwasty.

Fot. Shutterstock

Zupa krem z kalafiorów z gorgonzolą i boczkiem

Umyte różyczki kalafiora (ok. 1 kg), pokrojoną na kawałki połówkę selera i 2 ziemniaki oraz podsmażoną pokrojoną cebulę ugotuj w 1 l wody z dodatkiem 0,5 l mleka. Gdy warzywa zmiękną, odłóż część różyczek do przybrania. Do zupy dodaj 10 dag gorgonzoli lub innego sera pleśniowego i zmiksuj ją na krem. Podawaj na gorąco przybraną różyczkami kalafiora, posiekanym szczypiorkiem i podsmażonym boczkiem.

ZOBACZ: Jak zrobić samemu oryginalną dekorację na stół

 

Dekoracja na stół z kalafioraFot. Blumen&kunst

 

'Di Scilla Violetto' 'Di Scilla Violetto' Fot. Shutterstock

Zbiór kalafiora

Kalafiory są dość wymagające, ale warto spróbować ich uprawy, zwłaszcza trudniej dostępnych odmian kolorowych. Odmiany wczesne zbiera się trzy miesiące od siewu. Późne rosną 6 tygodni dłużej, ale miejsce na zagonie zajmują krócej - do gruntu sadzi się ich rozsadę. Wiosną lepiej kupić ją gotową (w domu rośnie słaba), ale w maju-czerwcu można wysiać nasiona na rozsadniku na zbiór jesienny (jesienią kalafior tworzy większe róże niż wiosną). Kalafiory nadają się do zbioru, gdy ich róże są okazałe i zbite. Pierwszy termin zbioru przypada w czerwcu, z ostatnim trzeba zdążyć przed przymrozkiem. W temperaturze 1-3°C zachowują świeżość 2 miesiące.

Na zdjęciu powyżej: Odmiana 'Di Scilla Violetto'

PAKORA - INDYJSKA GORĄCA PRZEKĄSKA Fot. Shutterstock

Pakora - indyjska gorąca przekąska

Do szklanki mąki z ciecierzycy dodaj po łyżeczce mielonego kuminu (lub kopru włoskiego), kozieradki, kurkumy oraz po 1/2 łyżeczki chili i sproszkowanego czosnku oraz szczyptę soli i cynamonu. Wymieszaj z wodą na ciasto naleśnikowe. Zanurzaj w nim równe różyczki kalafiora (ok. 3 cm średnicy). Smaż w głębokim oleju (np. rafinowanym oleju rzepakowym) o temp. 150°C (kostka chleba rumieni się w nim minutę) przez ok. 6 min.

Kalafiory na grządce

Kalafior dobrze plonuje jedynie w słonecznym miejscu, na zasobnej próchnicznej ziemi o obojętnym odczynie. Przynajmniej na 2 tygodnie przed posadzeniem rozsady należy solidnie zasilić ją obornikiem albo tuż przed siewem i dwukrotnie w czasie wzrostu (po 3-4 tygodniach i miesiąc później) wieloskładnikowym nawozem mineralnym. Kalafior potrzebuje dużo wody, a ponieważ płytko się korzeni, górna warstwa podłoża powinna być cały czas wilgotna. W okresach suszy konieczne jest częste podlewanie. By korzeni nie zniszczyły larwy śmietki kapuścianej, okryjmy zagon siatką ogrodniczą lub osłońmy ziemię papierowym kołnierzem. U odmian, których róże nie są ukryte w rozecie, cieniujemy je związanymi w stożek liśćmi, inaczej ściemnieją. Nie dotyczy to odmian kolorowych.

Na zdjęciu powyżej: 'Sunset F1'

PIECZONE RÓŻYCZKI KALAFIORA Z PRZYPRAWAMIFot. Shutterstock

Pieczone różyczki z kalafiora z przyprawami

Opłukane i osuszone różyczki kalafiora pokrój na płaskie kawałki. Polej 2-3 łyżkami oleju z dodatkiem odrobiny soli, szczypty kurkumy, sproszkowanego czosnku i pieprzu. Wymieszaj, żeby olej i przyprawy równomiernie pokryły cząstki warzywa. Kalafior rozłóż pojedynczą warstwą na blasze i piecz 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C , ale po kwadransie cząstki obróć, by przyrumieniły się z obu stron.

"Rober' Fot. Shutterstock

Co warto wiedzieć o kalafiorze?

Uprawiane wiosną kalafiory chrońmy przed przymrozkami, przykrywając je jasną włókniną. Jeśli podmarzną, tworzą małe, twarde róże. Z kolei w czasie upałów (powyżej 24°C) róża kalafiora przestaje się powiększać, pokrywa się meszkiem i przerasta liśćmi albo rozluźnia się i zaczyna tworzyć pędy kwiatostanowe. Nadmiar azotu sprawia, że róże mają później puste nasady, a brak molibdenu - że się słabo wiążą. metamorfoza róży Jeśli róża kalafiora nie zostanie ścięta, zaczyna się rozluźniać, zmieniać odcień na różowy, a w końcu zielenieje. Wyrastają z niej ponadpół-metrowe pędy z żółtymi kwiatkami, które na koniec przekształcają się w wąskie spiczaste owoce z nasionami.

Na zdjęciu powyżej: 'Rober'

Fot. Shutterstock

Tarta z kalafiorem i boczkiem

Zagnieć ciasto z 20 dag mąki, jajka i 12 dag masła, włóż je do lodówki na 30 min. Kalafior podziel na spore różyczki i ugotuj je na chrupko w osolonej wodzie (ok. kwadransu). Tortownicę wyłóż warstwą przygotowanego ciasta. Ułóż na nim różyczki i obsmażone kawałki boczku (ok. 10 dag), zalej polewą ze 100 ml śmietany 18% zmiksowanej z 2 jajkami i łyżką mąki z dodatkiem pieprzu. Piecz ok. 40 min w 180°C.

Stosując ściółkę, chronimy ziemię przed wysychaniem. Stosując ściółkę, chronimy ziemię przed wysychaniem. Fot. Shutterstock

Jak sadzić kalafiora?

Rozsadę odmian wczesnych sadzi się w połowie kwietnia, a odmian średnich i późnych - do lipca. Odległość między roślinami powinna wynosić 50-70 cm (największych odstępów potrzebują odmiany uprawiane na zbiór jesienny). Rozsadę umieszcza się w ziemi do pierwszych dolnych liści.

Na zdjęciu powyżej: Stosując ściółkę, chronimy ziemię przed wysychaniem

AUTUMN PLANTING OF CAULIFLOWER 'SNOWBALL' SLOWA KLUCZOWE: Bepflanzung Gartenarbeit Gartenpflege Gem´se G rten G rtnern Linie Reihe T^pfeFot. Flora Press

Na zdjęciu powyżej: Sadząc rozsadę, uważajmy, by nie uszkodzić korzeni.

Jak jeść kalafiora?

Kalafior jest najłatwiej strawnym warzywem kapustnym, a do tego ma mało kalorii (100 g to około 20 kcal). Zawiera sporo związków zapobiegających m.in. cukrzycy, miażdżycy i nowotworom. Wiele z nich rozkłada się w wysokiej temperaturze, dlatego kalafior warto jeść na surowo lub krótko gotowany na parze, tak by różyczki pozostały chrupiące.

Na zdjęciu powyżej: 'Amfora F1'

kalafiorFot. Shutterstock

Więcej o: