Desery z warzyw

Kulinarna moda ciągle się zmienia. Obecnie hitem stały się desery z warzyw. Cenione są za smak, kolor i oryginalność.
Cukinia - lekkostrawna, zdrowa i smaczna Cukinia - lekkostrawna, zdrowa i smaczna Fot. Shutterstock

Warzywa w kuchnii staropolskiej

Nie jest to nowy pomysł. Już w staropolskiej kuchni znano tort fasolowy. Zdrowsze niż ciasta są warzywne soki i musy z miodem lub owocami. Żeby robić je ze świeżych produktów, warto założyć warzywnik. Oto, co nadaje się na desery:

Marchew Jedne jej odmiany przeznacza się do bezpośredniego spożycia, inne do przechowywania. Doskonała na soki jest wczesna 'Pierwszy Zbiór' i późniejsza od niej 'Koral'.

Fot. Shutterstock

Cukinia: Wyjątkowo mało miejsca zabiera słabo krzewiąca się odmiana 'Soraya'. Więcej młodych owoców da nam 'Atena Polka'. Cukinie o żółtej, ciemnozielonej i pasiastej skórce smakują podobnie. burak ćwikłowy Zamiast jego popularnej odmiany 'Czerwona Kula' można uprawiać plenną 'Cylindra', tworzącą równie smaczne, ale długie korzenie o dużej zawartości związków odżywczych.

Fasola zwykła Fioletowe nerkowate nasiona o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy ma odmiana 'Wawelska'. Może ona zastąpić tzw. fasolkę adzuki, czyli fasolnik (Vigna angularis).

Dynia olbrzymia Do małych ogrodów polecane są niezbyt silnie rosnące odmiany, np. 'Amazonka' i 'Justynka' o ważących 1,5-3 kg owocach, które zawierają dużo cennego karotenu.

Groch łuskowy Jego odmiany cukrowe - 'Iłowiecki' o obłych strąkach oraz 'Bajka' o szerokich i płaskich - nie mają pergaminowej wyściółki i można jeść je niedojrzałe.

Szpinak Liście tego warzywa można jeść duszone lub na surowo zamiast sałaty. Odmiana  'Olbrzym Zimowy' dobrze zimuje i wiosną szybko rośnie. Zawiera dużą ilość witaminy C.

Ogórek Łatwa w uprawie jest krzewiąca się odmiana 'Dar' o pędach do 0,5 m długości. Jej owoce nie starzeją się szybko, więc wystarczy zbierać je raz w tygodniu. Długo opiera się mączniakowi. Warzywa najlepiej plonują na słońcu, w żyznej, próchnicznej ziemi. Jesienią warto ją wzbogacać w nawozy organiczne. Zasilanie mineralne stosujmy umiejętnie, aby w roślinach nie gromadziły się duże ilości związków azotowych. Warto też zapewnić sobie łatwy dostęp do wody, bo warzywa wymagają częstego podlewania.

Zdjęcie EDEN Marchew nantejska WARZYWA 42619346 Zdjęcie EDEN Pomidor doniczkowy BAJAJA 1875781985 Zdjęcie Legutko Szpinak Nowozelandzki 5g
EDEN Marchew nantejska WARZ... EDEN Pomidor doniczkowy BAJ... Legutko Szpinak Nowozelandz...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Tort z marchewki z serkiem mascarpone Tort z marchewki z serkiem mascarpone Fot. Shutterstock

Desery z marchewki

Tort z marchewki z serkiem mascarpone

Rozdrobnij blenderem 6 średnich marchwi. Odciśnij nieco soku. Do 4 jajek ubitych na pianę ze szklanką cukru dodaj 3/4 szklanki oleju, 2 szklanki mąki, po łyżeczce sody oczyszczonej i cynamonu. Wymieszaj. Piecz godzinę w temp. 180°C. Wystudzone ciasto przekrój na krążki. Przełóż serkiem mascarpone zmieszanym z 4 łyżkami jogurtu i 3 łyżkami cukru.

Marchewkowe ciasteczka z twarogiemFot. Shutterstock

Marchewkowe ciasteczka z twarogiem

Zmiksuj 20 dag tłustego twarogu z dwoma jajkami i zmieloną w blenderze średnią marchewką. Masę zagnieć z 20 dag masła i 20 dag mąki z cukrem waniliowym. Piecz do zrumienienia w temp. 200°C.

Fot. Shutterstock

Mus z marchwi i melona

Na mus ze zmiksowanej marchwi i soku z cytryny wylej mus z melona, a na wierzch sok z marchwi z kostkami lodu.

Ucierane Ciasto z zieloną cukinią Ucierane Ciasto z zieloną cukinią Fot. Shutterstock

Desery z cukinii

Ucierane Ciasto z zieloną cukinią

Z 2 szklanek niezbyt cienko startej cukinii o ciemnozielonej skórce odciśnij sok. Utrzyj 4 jajka ze szklanką cukru. Masę jajeczną zmieszaj z 2 szklankami mąki pszennej, łyżeczką proszku do pieczenia, cukrem waniliowym i szklanką oleju. Piecz około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Fot. Shutterstock

Konfitura z cukinii i soku z cytryny

Pokrój w kostkę obraną dużą cukinię bez pestek. Z 1,2 kg cukru i litra wody ugotuj syrop. Zakwaś go sokiem z cytryny. Gotuj w nim cukinię 10 min, a potem na małym ogniu podgrzewaj 2 godz. i ponownie nazajutrz. Konfiturę zamknij na gorąco.

Koktajl z buraka, Ananasa i truskawek Koktajl z buraka, Ananasa i truskawek Fot. Shutterstock

Desery z buraka

Koktajl z buraka, Ananasa i truskawek

Obierz ze skórki 2 buraki i świeży ananas (wytnij twardy rdzeń). Kawałki ananasa i buraków wrzuć do miksera, dodaj garść truskawek. Zmiksuj na gładką masę, ewentualnie dodaj garstkę słodkich liści stewii.

 

Fot. Shutterstock

Placki ziemniaczane z burakami

Obrane 4 ziemniaki, pół cebuli i buraka zmiksuj w blenderze. Odciśnij nieco soku. Wymieszaj z jajkiem i kopiastą łyżką mąki. Usmaż placuszki. Podawaj je z owocami.

Ciasto francuskie z masą z dyni Ciasto francuskie z masą z dyni Fot. Shutterstock

Desery z dynii

Ciasto francuskie z masą z dyni

Miąższ z upieczonej kilogramowej dyni zmiksuj ze szklanką słodkiego mleka skondensowanego, 2 jajkami, łyżeczką imbiru i cynamonu. Masę wylej do tortownicy wyłożonej gotowym ciastem francuskim i nakryj ciastem. Piecz godzinę w temp. 180°C.

Fot. Shutterstock

Kruche babeczki z dyniową masą

Miąższ z kilogramowej dyni pokrój i gotuj 20 min z 5 łyżkami wody. Zmiksuj blenderem, dodaj 30 dag cukru. Podgrzej. Gdy cukier się rozpuści, wlej rozpuszczoną w małej ilości wody galaretkę cytrynową. Tężejącą masą napełnij gotowe kruche babeczki.

dyniaFot. Shutterstock

Ciastka owsiane z dynią i żurawiną

Utrzyj 10 dag masła z połową szklanki cukru, dodaj jajko, po szklance purée z dyni, mąki i żurawiny, 2 szklanki płatków owsianych i po łyżeczce cynamonu oraz sody oczyszczonej. Porcje ciasta piecz w temp. 180°C na złoty kolor.

groszek groszek Fot. Shutterstock

Desery z groszku

Chińskie ciasteczka księżycowe z zieloną masą

Zmiksuj 3 jajka ze szklanką cukru. Dodaj 4 szklanki mąki zmieszanej z 3/4 szklanki mleka w proszku, łyżką proszku do pieczenia, łyżeczką soli i 2 opakowaniami cukru waniliowego. Wyrób ciasto i włóż na noc do lodówki. Ugotuj zielony groszek w syropie ze szklanki wody i cukru. Zmiksuj na gęstą masę. Na placki z ciasta ułóż masę, kawałki moreli, uformuj kulę i spłaszcz ją (Chińczycy używają do tego tradycyjnych form). Piecz w 190°C przez 1/2 godz.

Fot. Shutterstock

Zielone ciasteczka z bitą śmietaną

Połącz 20 dag zmiksowanego groszku (może być mrożony lub z puszki, osączony z zalewy), 25 dag mąki, 15 dag cukru pudru i 1/2 szklanki oleju. Uformuj małe ciasteczka i piecz je w temp. 170°C ok. 15 min. Przełóż je bitą śmietaną zmieszaną pół na pół z agrestową galaretką rozpuszczoną w szklance wody.

szpinak szpinak Fot. Shutterstock

Desery ze szpinaku

Szpinakowe placuszki z malinami

Ubij 2 jajka. Dodaj 25 dag mąki pszennej i stopniowo 0,5 l mleka. Ciasto dokładnie wymieszaj, aż nabierze konsystencji gęstej śmietany. Następnie połącz je z mocno rozdrobnionymi, zblanszowanymi liśćmi (25 dag) świeżego szpinaku. Dodaj szczyptę soli. Ponownie rozmieszaj. Smaż placuszki, wylewając małe porcje ciasta na rozgrzaną patelnię zwilżoną olejem rzepakowym. Podawaj z owocami lub ze śmietaną zmieszaną z miodem.

Koktajl ze szpinaku, gruszek i kiwiFot. Shutterstock

Koktajl ze szpinaku, gruszek i kiwi

Umyj 2 gruszki, kiwi i garść świeżych liści szpinaku bez ogonków. Gruszki obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na części. Obierz kiwi. Składniki zmiksuj blenderem, dodając kilka łyżek wody mineralnej.

ogórek ogórek Fot. Shutterstock

Desery z ogórka

Mrożony sorbet z ogórka i mięty

Zmiksuj mały obrany ogórek, 1/4 szklanki liści mięty, łyżkę miodu i łyżeczkę soku z cytryny. Wstaw w płytkiej misie do zamrażalnika. Zamrożony deser przed podaniem pokrusz. Jedz łyżeczką lub półpłynny pij przez słomkę.

Fot. Shutterstock

Przystawka z ogórka, arbuza i sera

Obierz ze skórki arbuz i ogórek wężowy. Usuń części z pestkami i wytnij równe kostki (ułatwiają to specjalne metalowe foremki do deserów, do kupienia np. w sklepach internetowych) i odparuj sos. Takie same kostki wytnij z twardego białego koziego sera. Ułóż kolorowy sześcian. Udekoruj go świeżymi listkami mięty lub melisy. Można posypać pieprzem.

Fasolowy słodki sos do deserów Fasolowy słodki sos do deserów Fot. Shutterstock

Desery z fasolki

Fasolowy słodki sos do deserów

Wymocz 25 dag fasolki adzuki lub czerwonej fasoli. Zagotuj ją w świeżej wodzie, odcedź, znów zalej i gotuj. Gdy zmięknie, częściowo ją odcedź, posól i podgrzewaj z 1/2 szklanki cukru, aż się rozpuści. Na zdjęciu sos fasolowy na serniku na zimno.

fasolkaFot. Shutterstock

Tradycyjne japońskie ciasteczka z fasolką

Zmieszaj 2 jajka, 5 dag cukru, 10 dag mąki, 1/2 łyżeczki sody, 5 dag cukru, łyżeczkę miodu i 2 łyżki wody. Smaż na patelni placuszki. Układaj na plackach masę z zagęszczonego sosu z fasolki, przykryj drugim plackiem i połącz palcami ich brzegi.

Więcej o: