Zioła dobre na przejedzenie
Po licznych ucztach czujemy się delikatnie mówiąc przejedzeni. Jak się pozbyć tego uczucia? Z pomocą przyjdą nam między innymi zioła.
Zioła dobre na trawienie - mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa to roślina ogrodowa i doniczkowa. Ma wielorakie zastosowanie - jako przyprawa - głównie jej zielone listki, ozdoba potraw lub napój odświeżający i leczniczy.
Działanie
- Ułatwia trawienie - pobudza wydzielanie soków żołądkowych, przynosi ulgę we wzdęciach, działa żółciopędnie.
-Działa antyseptycznie - hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych - stosowana w bakteryjnych zakażeniach przewodu pokarmowego.
- Rozkurcza mięśnie gładkie - przynosi ulgę w bólach menstruacyjnych i kolkach.
- Działa przeciwbólowo
Stosowanie
Mięta świetnie odświeża smak napojów, sałatek i deserów, a jej świeże listki mogą być dekoracją potraw.
Leczniczo zazwyczaj przygotowuje się napar 1-3% lub łyżeczka liści na 1-1,5 szklanki wody. Pić po pół szklanki dziennie (jako lek poprawiający trawienie) pół godziny przed jedzeniem.
Fot. grintan/Shutterstock.com
Zioła dobre na trawienie - melisa
Melisa lekarska: Wieloletnia roślina o charakterystycznym cytrynowym aromacie. Może rosnąć w domowej doniczce. Dostępna również w formie suszonej - powinna być starannie przechowywana w szczelnie zamykanym pojemniku lub torebce, bo po wyparowaniu olejków eterycznych traci swoje właściwości.
Melisą przyprawia się sałatki, zupy, desery i sosy rybne. Najlepiej dodawać do potraw jej świeże listki, bo wtedy najintensywniej pachną. Można z niej także robić napary, herbatki, nalewki.
Korzystnie wpływa na system trawienny, pobudza wytwarzanie żółci, reguluje system nerwowy, a także zwalcza opryszczkę i hamuje nadczynność tarczycy.
Shutterstock
Zioła dobre na trawienie - majeranek
Majeranek to roślina roczna, dwuletnia lub trwała bylina. Stosowana jako przyprawa lub roślina lecznicza. Działa głównie żółciopędnie i rozkurczowo, wzmaga pracę jelit i przyspiesza trawienie. Dlatego powinno stosować się go do przyprawiania ciężkostrawnych dań, kapusty, grochu, fasoli, smalcu, tłustych mięs i sosów.
Nalewka z majeranku: Około 3/4 szklanki suszonego ziela zalewamy dwiema szklankami czystej wódki i stawiamy w ciemnym miejscu. Po 2 tygodniach przecedzamy. Mały kieliszek pomoże dorosłym po zbyt sutej uczcie.
Fot. Shutterstock
Zioła dobre na trawienie - szałwia lekarska
Szałwia lekarska to roślina wieloletnia. Zawiera wiele substancji czynnych o różnorakim działaniu leczniczym.
Jej świeże lub suszone listki można dodawać do potraw lub można z nich robić napary.
Stosowana przy zaburzeniach trawienia pobudza tworzenie żółci i soków żołądkowych. Oprócz tego działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie - stosowana jako napar do picia lub płukania gardła, przemywania, okładów. Hamuje również drobne krwawienia
fot. Shutterstock
Zioła dobre na trawienie - dziurawiec
Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum), zwany zielem świętojańskim, zawiera olejek eteryczny, umiejscowiony w jasnych plamkach na liściach. To on, jak również garbniki i związki żywiczne decydują o właściwościach leczniczych tej rośliny.
Fot. Shutterstock
Herbatki zaparzane z suszonego ziela (zbieranego w okresie kwitnienia) oraz inne preparaty zawierające ekstrakty z dziurawca, jak np. cholegran i cholesol, działają żółciopędnie, przeciwzapalnie, rozkurczowo, bakteriobójczo i ogólnie korzystnie na układ trawienny.
Obecny głównie w kwiatach czerwony barwnik - hiperacyna wchodzi w skład leków antydepresyjnych oraz herbatek uspokajających.
Gdy długo zażywamy dziurawiec, zwiększa się nasza wrażliwość na promienie ultrafioletowe, dlatego w takich przypadkach należy unikać przebywania na słońcu.
- Więcej o:
Kalafior - ciekawe odmiany [Uprawa kalafiorów w ogrodzie]
Jakie rośliny urosną z pestki?
Pomidory koktajlowe na balkonie - jak sadzić, uprawiać i pielęgnować?
Warzywa i zioła z parapetu
Achimenes. Uprawa i pielęgnacja kwiatu doniczkowego często mylonego z fiołkiem afrykańskim
Jesienne nowości róż od Łukasza Rojewskiego
Paprocie domowe łatwe w uprawie. Paprocie doniczkowe - uprawa i pielęgnacja
Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki