Rośliny z resztek kuchennych

Katarzyna Wilczek

Co robisz z kuchennymi resztkami? Jeśli masz ogród i myślisz ekologicznie, zapewne lądują w kompoście. I bardzo dobrze. A jeśli nie masz ogrodu, a bliska Ci ekologia? Podpowiadamy, jak nadać odpadkom drugie życie.

Natka marchewki? Marchewka, awokado, daktyl, pietruszka, sałata rzymska, cebula, fenkuł, ananas ? to tylko kilka roślin, które możesz uprawiać na kuchennym parapecie. Po co to robić, można zapytać. Czasami po to, żeby mieć pod ręką świeży szczypiorek czy natkę. A czasami po to, żeby cieszyć się wzrastaniem, widokiem zielonych listków czy maleńkich korzonków. Żeby poczuć związek z Naturą. Żeby na własne oczy zobaczyć, jak odradza się życie. To szczególnie ważne, jeśli masz małe dzieci. Dzięki uprawie własnej pietruszki czy wyhodowaniu zielonej palemki z burej pestki będą mogły się przekonać, że rośliny nie pojawiają się znikąd, że potrzeba czasu i troski, by wzrastały i dawały owoce. Inaczej będą przekonane, że produkuje się je w supermarkecie.
Natka marchewki? Marchewka, awokado, daktyl, pietruszka, sałata rzymska, cebula, fenkuł, ananas ? to tylko kilka roślin, które możesz uprawiać na kuchennym parapecie. Po co to robić, można zapytać. Czasami po to, żeby mieć pod ręką świeży szczypiorek czy natkę. A czasami po to, żeby cieszyć się wzrastaniem, widokiem zielonych listków czy maleńkich korzonków. Żeby poczuć związek z Naturą. Żeby na własne oczy zobaczyć, jak odradza się życie. To szczególnie ważne, jeśli masz małe dzieci. Dzięki uprawie własnej pietruszki czy wyhodowaniu zielonej palemki z burej pestki będą mogły się przekonać, że rośliny nie pojawiają się znikąd, że potrzeba czasu i troski, by wzrastały i dawały owoce. Inaczej będą przekonane, że produkuje się je w supermarkecie.
Fot. goodshomedesign.com

Skomentuj:

Rośliny z resztek kuchennych