Jadalne dekoracje wielkanocne na stół

Tekst: Aldona Zakrzewska, KJT

Żurek ugotowany, baby upieczone, pozostaje tylko odświętnie nakryć stół. W tym roku proponujemy dekoracje nie tylko ładne, ale także smaczne i zdrowe.

Wśród zielonych miniłączek z rzeżuchy i stokrotek przysiadły zające... a może króliki?
Wśród zielonych miniłączek z rzeżuchy i stokrotek przysiadły zające... a może króliki?
FOT. FRIEDRICH STRAUSS

Tym razem zapraszamy do nietypowo nakrytego wielkanocnego stołu - w poszanowaniu tradycji, ale z fantazją. Zamiast malowniczych, lecz niezbyt smacznych źdźbeł owsa, listków bukszpanu, ceramicznych kurek i kolorowych wydmuszek królują na nim surowa marchewka, pomidory, szczypiorek, jaja na twardo, morze ziółek i inne smakowite ozdoby pełne witamin.
Jeżeli kwiaty, to jadalne (polecamy stokrotki i bratki), jeśli wydmuszki - to jako wazoniki dla wysianej w nich rzeżuchy. A zamiast ciastek i cukierków na eleganckich paterach proponujemy podać kolorowe listki warzyw i ziół. Jednym słowem - niech tegoroczne dekoracje służą nie tylko do oglądania, ale i... do schrupania.
Życzymy Państwu smacznych świąt!

Skomentuj:

Jadalne dekoracje wielkanocne na stół