Naturalne barwniki do wielkanocnych jajek
Chciałabym pokazać swoim dzieciom, jak farbować świąteczne jajka w naturalnych barwnikach (nie tylko w cebuli), tak jak to robiono dawniej na wsiach. Agnieszka Widacka






Najłatwiej dostępnym produktem jest cebula, daje też duże możliwości, jeśli chodzi o kolorystykę. Wywar gotuje się z suchych łusek. Jeśli jest ich mało, skorupki zabarwią się na jasnożółto, jeżeli zaś dużo, jajka mogą przybrać barwę od złocistej poprzez czerwonawą po ciemnobrązową. Łuski z czerwonej cebuli dają czerwony odcień. Brązowy kolor uzyskamy także przez zalanie gorącą wodą igieł jodły i wymoczenie w nich ugotowanych jajek.
Kto mieszka blisko natury, może wykorzystać np. liście pokrzywy, traw lub młodego żyta. Wywary z nich barwią jajka na kolor zielony. W sklepach zielarskich bywa kora dębu lub owoce z czarnego bzu barwiące na czerwono, płatki czarnej malwy - na fioletowo, a owoce tarniny - na niebiesko. Niektóre z tych surowców można kupić w aptece. Przyprawa kuchenna kurkuma daje żółty barwnik, a sok z buraka lub koncentrat - różowy. Najładniej barwią się jajka o białych skorupkach. Aby nie pękały podczas gotowania, wymoczmy je przedtem krótko w słonej wodzie.
Wielkanoc nie tylko z jajami - galeria
Wielkanoc z jajem i rzeżuchą
Naturalne barwniki do wielkanocnych jajek
Zwiastuny wiosny. Jakie rośliny kwitną jako pierwsze wiosną?
Odśnieżanie - skuteczne sposoby
Wędzenie na zimo czy na gorąco ? Jaką metodę wybrać, jaką wędzarnię kupić lub wybudować?
Kalendarz ogrodnika czyli prace ogrodnicze w lutym
Glorioza uprawa i pielęgnacja. Rośliny domowe - pnącza