Awokado - właściwości, jak jeść, przepisy

dr Magdalena Narkiewicz

Ten niezwykły owoc kształtem przypomina gruszkę lub ogromną śliwkę, ma delikatny smak i jest bardzo zdrowy. A w dietach modelek i aktorek często zastępuje masło.

Owoce wielu odmian awokado po dojrzeniu nadal są zielone. Pod skórką mają kremowy miąższ i pestkę w cienkiej łupince. Ważą 170-200g.
Owoce wielu odmian awokado po dojrzeniu nadal są zielone. Pod skórką mają kremowy miąższ i pestkę w cienkiej łupince. Ważą 170-200g.
sfot. Anna Kucherova/Shutterstock

Miąższ owoców jest zwykle słodki i soczysty, rzadziej mączysty, ale awokado składa się głównie z wody (66%) i... tłuszczu (24%). Reszta to błonnik (6%), niewielka ilość węglowodanów i białka. Ale jest w nim też prawdziwe bogactwo ważnych dla naszego organizmu rozmaitych witamin: A, B1, B2, B3, B5, B7, C, E, K oraz wapń, potas i fosfor.

Warto jeść awokado, bo...

Porcja 100 g awokado dostarcza około 160 kcal, czyli 4 razy mniej niż podobna porcja masła ekstra. Ponadto tłuszcz owocu ma korzystny wpływ na nasze zdrowie (zawiera kwas oleinowy, który obniża poziom złego cholesterolu).
Jedząc awokado, zmniejszamy zatem ryzyko miażdżycy, powstawania uszkodzeń ścian tętnic, chorób serca, dostarczamy też organizmowi związków potrzebnych do prawidłowej pracy mózgu. A awokado dodane do surówek dodatkowo sprawia, że cenne składniki z innych warzyw są lepiej przyswajalne.

Jak jeść awokado

Awokado jest najzdrowsze i doskonale smakuje na surowo, wyjęte ze skórki oprószone solą, skropione cytryną i oliwą, np na grzance, dodane do sałatki lub sosu. Można je też zapiekać lub obsmażać. Żeby po rozkrojeniu nie ciemniało, skropmy miąższ cytryną. Jeśli chcemy je przechowywać, połóżmy przekrojoną częścią na spodeczku, by powietrze nie miało do niej dostępu.

Skąd się biorą owoce awokado?

Stale zielone drzewa awokado, czyli smaczliwki wdzięcznej (Persea americana), pochodzą z Meksyku, ale uprawiane są w wielu ciepłych rejonach świata. Należą do tej samej rodziny co laur. Dorastają do 20 m, ale na plantacjach są nisko przycinane. Owocują co najmniej 50 lat.

Balsam dla skóry

Miąższ awokado to naturalny kosmetyk. Przywraca optymalny stosunek wody do kwasów tłuszczowych w skórze, nawilża ją, odżywia oraz łagodzi podrażnienia, np. spowodowane słońcem i wiatrem. Przygotowane z niego maseczki polecane są zwłaszcza dla skóry suchej.
Jak to się robi: Wystarczy rozgnieść dojrzały owoc, dodać do masy kilka kropel oliwy oraz soku z cytryny, dokładnie ją wymieszać, a następnie nałożyć na twarz i dekolt na 20 minut, po czym spłukać ciepłą wodą.

Dojrzałe awokado – najlepsze

Tylko w pełni dojrzałe awokado nadaje się do jedzenia – ma masłowo-orzechowy smak, łatwo daje się rozgnieść widelcem lub rozsmarować nożem. A jak poznać, czy kupowany owoc będziemy mogli od razu wykorzystać? Powinien on być miękki, co można wyczuć palcem, i mieć żółte miejsce po szypułce. Jeśli natomiast po dotknięciu pozostaje wgniecenie, a widoczny na wierzchołku owocu miąższ jest brunatny lub skórka ma ciemne plamy, awokado jest przejrzałe i nie należy go kupować.
Twarde owoce są niesmaczne, ale w domu, w ciepłym miejscu dojrzeją w ciągu 2-4 dni (najszybciej, gdy zawiniemy je w folię razem z jabłkami). Natomiast w lodówce nie psują się i dojrzewają znacznie wolniej.

Nasze przepisy z awokado:

Guacamole – tradycyjny meksykański sos na bazie awokado

Dojrzałe awokado (tylko takie gwarantuje doskonały smak sosu) przetnij na pół i usuń z niego pestkę. Łyżką wyjmij ze skóry miąższ, przełóż go do miseczki i od razu skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Miąższ zgnieć widelcem (będzie grudkowaty) lub zmiksuj (wówczas uzyskasz aksamitną masę) i lekko posól. Szczelnie przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki. To wersja podstawowa – możesz ją wzbogacić, dodając np. drobniutko pokrojone chilli, obrane ze skórki pokrojone w kosteczkę pomidory, drobno pokrojoną białą cebulę oraz posiekane listki kolendry. Schłodzony sos jest doskonałym dodatkiem zwłaszcza do grzanek, kanapek z wędzonym łososiem, ale też warzyw lub mięsa.

Jajko sadzone zapiekane w miseczce zawokado

Owoc awokado podziel na pół, usuń pestkę, a zagłębienia po niej nieco powiększ, wyjmując łyżeczką miąższ. „Miseczki” skrop sokiem cytryny. Rozbij jajka, odlewając nieco ich białka. Każdą „miseczkę” wypełnij żółtkiem i pozostałym białkiem. Lekko posól. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez kwadrans, aż białko się zetnie (15-20 min). Przed podaniem posyp pieprzem i posiekaną kolendrą.

Chrupiące Frytki zawokado podawane zostrym sosem

Pokrój na cząstki obrane ze skórki 2-3 owoce awokado. Skrop je sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w grubej panierce z bułki tartej. Kładź je na blachę skropioną olejem rzepakowym i skrop też nim przygotowane frytki. Piecz je przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż panierka się przyrumieni. Gorące podawaj z ostrym keczupem lub innym ostrym sosem.

Skomentuj:

Awokado - właściwości, jak jeść, przepisy