Dlaczego owoce gniją?

Hanna Masternak

Leżące pod drzewami śliwki i jabłka są najczęściej porażone przez brunatną zgniliznę. Przyczyną gnicia pomidorów zaś jest zaraza ziemniaczana.

20651226 https bi
fot. Eric Gevaert shutterstock

Przez wiele lat moja jabłonka nie była atakowana przez brunatną zgniliznę i nie musiałam zwalczać tej choroby. Ale trzy lata temu po raz pierwszy prawie wszystkie jabłka zgniły.

W następnym roku w okresie przewlekłych opadów wykonałam trzy opryskiwania Topsinem w czasie powstawania zawiązków i następne podczas ich wzrostu. Okazało się to jednak niewystarczające. Jabłka zaczęły gnić z powodu uszkodzeń dokonanych przez owocówkę jabłkóweczkę i zwójki, których wcześniej nie zwalczałam, a potem było już na to za późno.

Ubiegłej jesieni, po opadnięciu liści, dokładnie usunęłam mumie oraz zamarłe pędy z zaschniętymi kwiatami i zawiązkami. Wiosną tego roku opryskiwania rozpoczęłam od zwalczania szkodników w okresie opadania płatków kwiatowych.

Jabłoń potraktowałam preparatem Spintor 480 SC i po 10 dniach Mospilan 20 SP. Od połowy czerwca, podczas przewlekłych opadów, wykonuję opryskiwania Topsinem M 500 SC. Jak dotąd jabłka nadgniłe występują sporadycznie. Myślę, że w tym roku jesienią moje zbiory będą udane.

Gnicie owoców na drzewach owocowych najczęściej wywoływane jest przez brunatną zgniliznę, na krzewach jagodowych i truskawkach przez szarą pleśń, a wśród warzyw - na pomidorach przez zarazę ziemniaka. Rozwój szarej pleśni przedstawiliśmy w "Magnolii" 2/2016.

Cykl rozwojowy brunatnej zgnilizny

Źródłem zakażenia wiosną są zarodniki powstałe na mumiach, które przezimowały (u drzew ziarnkowych), lub na porażonych pędach (głównie wiśni). Atakują one kwiaty, z których grzybnia przerasta do pędów. Owoce są zakażane przez uszkodzenia
skórki: po gradobiciach, pęknięciach przy nadmiernym wzroście lub wywołane żerowaniem owocówki jabłkóweczki i zwójek. W brodawkach powstających na plamach gnilnych rozwijają się zarodniki dokonujące infekcji w okresie wegetacji. Choroba rozwija się szybko i powoduje znaczne obniżenie plonu. Sprzyja jej ciepło i wilgoć.

Warzywa

Choroby: zaraza ziemniaka, alternarioza, szara pleśń.

Atakowane: pomidory, ogórki.

Objawy:

Zaraza ziemniaka: Na liściach widać wodniste plamy, a na łodygach brunatne smugi. Owoce mają szarozielone, brązowiejące plamy, sięgające głęboko w miąższ, potem gniją.

Alternarioza: Przy szypułkach owoców widoczne są ciemne
aksamitne plamy.

Szara pleśń: Objawia się na owocach brązowymi plamami z pylącym nalotem.

Zwalczanie:

Zaraza ziemniaka:

Ekologicznie: Po zauważeniu objawów i w okresie przewlekłych opadów stosujemy Timorex Gold 24 EC, na wzmocnienie - Biosept Active. Chemicznie: Gdy wystąpi choroba lub duża wilgotność, stosujemy jeden ze środków: Cabrio Duo 112 EC, Amistar 250 SC, Polyram 70 WG; rośliny wzmacniamy Bioseptem.

Alternarioza:

Chemicznie: Stosujemy Cabrio Duo 112 EC, Amistar 250 SC, Polyram 70 WG lub Ridomil Gold MZ Pepite 67,8 WG.

Szara pleśń:

Ekologicznie: Stosujemy Biosept Active. Chore rośliny opryskujemy Polyversum WP.
Chemicznie: Opryski Amistarem Opti 480 SC.

Drzewa i krzewy owocowe

Choroby: brunatna zgnilizna drzew pestkowych, brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych, gorzka zgnilizna, monilioza leszczyny, szara pleśń.

Atakowane: jabłonie, grusze, śliwy, morele, brzoskwinie, nektaryny, wiśnie, leszczyna, krzewy jagodowe, truskawki.

Objawy

Brunatna zgnilizna: Porażane są kwiaty, młode pędy, zawiązki i owoce. Wiosną, gdy jest ciepło i wilgotno, obserwujemy zgorzel (zamieranie) kwiatów i krótkopędów. Często na wiśniach widać gwałtowne zamieranie pędów. Zawiązki owoców wysychają, ciemnieją i pokrywają się nalotem. Zamarłe części pozostają na drzewie. Do zakażeń owoców dochodzi, gdy są zranione, np. przez zwójki czy owocówki. Wokół zranienia powstają plamy gnilne. Wyrastają na nich brodawki z zarodnikami. Gnijące owoce wysychają, tworząc czarną mumię.

Gorzka zgnilizna: Na owocach dużo małych plam gnilnych.
Monilioza leszczyny: Zamieranie wierzchołków pędów i brunatnienie zawiązków owoców.

Szara pleśń:Truskawki gniją i pokrywają się pylącym nalotem.

Zwalczanie

Brunatna zgnilizna: Zbieramy chore owoce, wapnujemy je i zakopujemy głęboko.
Zwalczamy też owocówki i zwójki.Ekologiczne: Przeciw ww. szkodnikom stosujemy Spintor 240 SC oraz żółte tablice lepowe. Po długich opadach wiosną opryskujemy rośliny Miedzianem Extra 350 SC, później Signum 33 WG.

Chemicznie: Wczesną wiosną stosujemy Miedzian 50 WP, a później Topsin M 500 SC lub Rovral Aquaflo 500 SC. Przeciw szkodnikom: Mospilan 20 SP, Karate Zeon.

Gorzka zgnilizna:

Ekologiczne: 3 tygodnie przed zbiorem - Switch 62,5 WG.

Chemicznie: Przed zbiorem opryskujemy Zato 50 WG lub Topsinem.

Monilioza leszczyny:

Ekologiczne: Od połowy maja stosujemy Signum 33 WG.

    Więcej o:

Skomentuj:

Dlaczego owoce gniją?