O co jeszcze warto zadbać w lipcu?

Danuta Młoźniak

Jak pielęgnować rośliny - podpowiada Danuta Młoźniak

W mieszkaniu

  • Regularnie podlewamy kwiaty, najlepiej wodą odstałą, aby miała temperaturę taką jak otoczenie roślin. Uchroni je to przed szokiem termicznym, który powoduje tworzenie się korkowych plam na liściach.

  • Ukorzenione sadzonki umieszczamy w doniczkach. Jednocześnie ich wierzchołki uszczykujemy, aby rośliny ładnie się rozkrzewiły. Na zdjęciu różne odmiany cieniolubnej fitonii Werschaffelta.

  • Zapewniamy kwiatom dostęp do wody na czas urlopu. Najlepiej powierzyć je opiece przyjaciół. Gdy jest to niemożliwe, wstawmy rośliny do miski z wodą, osłaniając jednocześnie liście folią, aby ograniczyć parowanie. Następnie przenieśmy je w półcieniste miejsce.

  • Przynajmniej raz na 10 dni zasilamy rośliny roztworem nawozu wieloskładnikowego, ściśle według przepisu podanego na opakowaniu.

  • Przycinamy niektóre przekwitające kwiaty, jak lobelie, smagliczki, żeniszki, nemezje, żeby ponownie pobudzić je do kwitnienia.

  • Przeglądamy liście roślin, aby nie przeoczyć pojawiających się szkodników.

  • Dosadzamy kwiaty sezonowe, np. aksamitki, niecierpki. Zastępujemy nimi rośliny, które źle rosną.

  • Podlewamy i nawozimy kwiaty w skrzynkach. Pożywki stosujemy raz na tydzień, dobierając te, które zawierają potas (np. dla pelargonii) lub żelazo (dla surfinii). Jeśli nasz kot lubi grzebać w ziemi, chronimy kwiaty, wykładając podłoże kamieniami o średnicy 3-5 cm lub umieszczając w nim gęsto na sztorc krótkie patyczki.

    W ogrodzie

  • Pikujemy siewki roślin dwuletnich. Sadzimy je pojedynczo co kilka centymetrów na specjalnej grządce, tzw. rozsadniku.

  • Dzielimy irysy i piwonie. Robimy to dopiero wtedy, gdy przekwitną. Sadząc je w nowym miejscu, skracamy liście o 2/3.

  • Przycinamy pędy ziół, aby lepiej się rozkrzewiły. Ścięte gałązki możemy zasuszyć.

  • Usuwamy przekwitłe kwiaty bylin i róż, aby rośliny nie tworzyły nasion - wtedy dłużej kwitną.

  • Strzyżemy żywopłoty. Gałązki tniemy w dni pochmurne, aby słońce nie przypaliło odsłoniętych liści.

  • Skracamy gałęzie wiśni i brzoskwiń. Po zbiorze owoców przycinamy je za pierwszym lub drugim pąkiem od nasady.

  • Nawozimy truskawki, aby miały siłę zawiązać pąki kwiatowe na następny rok.

  • Podlewamy trawę w czasie upałów. Najlepiej robić to rano lub wieczorem, zwłaszcza podczas słonecznych dni. Regularnie ją też kosimy. Gdy jest gorąco, noży nie należy ustawiać zbyt nisko, aby murawy nie wypaliło słońce.

  • Czyścimy filtry w oczkach wodnych. Co kilka dni przepłukujemy je silnym strumieniem wody, uważając, żeby brudy nie spłynęły z powrotem do zbiornika.

  • Rozpoczynamy zbiory warzyw. Pierwsza dojrzewa cebula. Wyrywamy ją, gdy szczypior zaschnie, zostawiamy na kilka dni w przewiewnym miejscu, a potem przenosimy do przechowalni. Fasolkę szparagową i ogórki zbieramy co dwa, trzy dni, a gdy jest gorąco - nawet codziennie, aby nie przejrzały.

  • Skomentuj:

    O co jeszcze warto zadbać w lipcu?