Czosnek niedźwiedzi

Magdalena Narkiewicz

Czosnku niedźwiedziego w naszych lasach zrywać nie wolno, ale kupimy go w sklepach zielarskich. Ta piękna roślina może też rosnąć w ogrodzie.

SLOWA KLUCZOWE: czosnek niedzwiedzi
ROŚLINĘ ŁATWO ROZPOZNAĆ PO WONI I KWIATACH. Podobne liście - ale uwaga, silnie trujące! - mają konwalia i zimowit.
Fot. Tomek Ciesielski
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) jest ceniony za smak, lecznicze właściwości i urodę. Wyrasta z niewielkiej cebuli, a gdy kwitnie na przełomie kwietnia i maja, osiąga wysokość do 40 cm. W czerwcu, zwyczajem wiosennych roślin cebulowych, zasycha.

W KUCHNI

Liście są najsmaczniejsze przed ukazaniem się kwiatów. Nie mają bardzo ostrej woni, zapach jest też niewyczuwalny po ich spożyciu. Doprawia się nimi - a także kwiatami - sałatki, surówki, kanapki i ostre dania. Do gorących potraw dodawane są pod koniec przyrządzania lub przed podaniem, bo w wysokiej temperaturze szybko tracą swe właściwości. Całe lub pocięte można zakisić, układając je gęsto w słoiku i zalewając przegotowaną wystudzoną wodą. Na półlitrowy słoik dodajemy płaską łyżeczkę soli i mocno zakręcamy. W chłodnym pomieszczeniu można je przechowywać około roku. W podobny sposób konserwuje się je w oliwie.

W OGRODZIE

Czosnek niedźwiedzi lubi ziemię żyzną, próchniczną, utrzymującą wilgoć, o odczynie obojętnym lub lekko alkalicznym i cieniste lub półcieniste stanowiska. Miejsce powinno być raczej ustronne, np. w pobliżu liściastych krzewów lub drzew, bo na rabatach woń czosnku może kłócić się z zapachem kwiatów. Latem ziemi nie należy tam mocno udeptywać. Jeżeli wiosna jest bezdeszczowa, rośliny potrzebują solidnego nawadniania.

W sierpniu po czosnku pozostają jedynie zasuszone resztki liści. Wówczas można wykopywać i rozsadzać cebulki. Coraz częściej bywają one także w sprzedaży. Sadzimy je od sierpnia do września w rozstawie 30 x 30 cm, w dołkach o głębokości 7-10 cm. Jeśli miejsce im odpowiada, same się potem rozsiewają. Jesienią rabatę warto ściółkować kompostem.

PRZYPRAWOWE ZIÓŁKO

Liście czosnku niedźwiedziego mają podobne właściwości jak uprawny czosnek pospolity i zachowują je po zasuszeniu. Są jednak delikatniejsze w smaku i łagodniejsze dla żołądka. Poleca się je zwłaszcza osobom cierpiącym na nadciśnienie i miażdżycę.

PRZEPISY



KOLOROWE KORECZKI Z CZOSNKIEM NA PRZYJĘCIE

Składniki: całe liście czosnku niedźwiedziego pomidorki koktajlowe ser feta

Przygotowanie: Opłukanymi i osuszonymi liśćmi owijamy grube kawałki sera feta i razem z pomidorkami nadziewamy na małe wykałaczki.

CZOSNKOWE KANAPKI NA KOLACJĘ

Składniki: liście czosnku niedźwiedziego, kanapki z serem lub wędliną.

Przygotowanie: Na kanapkach kładziemy całe lub posiekane liście czosnku. Poza sezonem można użyć liści suszonych lub kiszonych.

Czy wiesz, że... Leśny czosnek tworzy liście w porze, gdy niedźwiedzie opuszczają zimowe gawry, stąd nazwa gatunku. Jest objęty ochroną.



Skomentuj:

Czosnek niedźwiedzi