Dynie od A do Z. Co można z nich zrobić?
Sezon na dynie czas zacząć! Teraz są najtańsze, najsmaczniejsze i w największym wyborze. Dynia olbrzymia (Cucurbita pepo) to warzywo lekkostrawne i zdrowe, które da się spożytkować od A do Z - z miąższu zrobimy ciasto i zupę, nasiona posłużą jako zdrowa przekąska, a ze skorupy - lampion, rzeźbę, wazon. Możemy też wykorzystać całe dynie w dekoracjach.
Na powitanie
Taka kipiąca kolorami dekoracja przy wejściu do domu przyciąga wzrok i od razu poprawia nastrój. Nie trzeba wiele, by ją zaaranżować - doniczka chryzantem lub niecierpków, dorodna kapusta - zwykła lub ozdobna - no i oczywiście dynie - te jadalne i ozdobne. A gdy nagle zgłodniejemy, wystarczy sięgnąć po przysmaki "z wystawy"...
Fot. Tadeusz Krzyżanowski
Kolorowo na tarasie
Dynie mogą służyć za dekorację przez wiele miesięcy. Te układane na zewnątrz warto zabezpieczyć przed kontaktem z mokrą ziemią (np. podkładając pod spód kawałek drewna).
Dynie jako donice
Po wydrążeniu miąższu możemy dynie potraktować jako donice i wstawić do nich sezonowe rośliny, np. wrzosy.
Dynie ozdobne mają najrozmaitsze formy. Fot. Flora Press
Dynie jako wazony
Najmniejsze dynie sprawdzą się jako wazoniki. Miąższ możemy zużyć do potraw, a do wydrążonej łupinki wstawić roślinę w doniczce ( tu wykorzystano kalanchoe o kwiatach pasujących kolorem do dyniowej "osłonki"). Dodatkowo można ozdobić stół pędami bluszczu i owocami miechunki.
Miniaturowe dynie jako wazoniki. Fot. Flora Dania
Zupa lub sałatka z dyni
Zupa z dyni nie musi być mdła i słodka. Oto przepis "wytrawny":
Kroimy w drobną kostkę małą cebulę. Siekamy ząbek czosnku. W dużym rondlu rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę oraz czosnek i chwilę mieszamy, by się zeszkliły. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię (500 g) i 2 pokrojone średnie ziemniaki. Gdy się lekko przysmażą, dodajemy łyżeczkę curry i cały czas mieszamy zawartość rondla. Po kolejnych 5 minutach smażenia wlewamy 1 l rosołu lub wywaru z warzyw i zupę gotujemy, aż dynia i ziemniaki zmiękną. Całość miksujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Po rozlaniu do naczyń każdą porcję dekorujemy łyżką gęstej kwaśnej śmietany i liściem pietruszki. Zupę można podawać także z grzankami.
(Przepis: "Kwietnik" 10/2009)
Sałatka z dyni. Fot. Shutterstock/Inerika
Słodka tarta z dyni
Pokrojony w kostkę miąższ dyni dusimy w małej ilości wody z łyżeczką mielonego imbiru i sokiem z połowy cytryny, aż lekko zmięknie.
Przygotowujemy ciasto kruche: Siekamy nożem 300 g mąki, 200 g masła lub margaryny, 100 g cukru pudru i 1-2 łyżki gęstej śmietany. Na koniec ciasto szybko zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy placek i wykładamy nim spód i boki tortownicy ok. 22 cm średnicy. Pieczemy 15-20 min w temperaturze 200 st. C.
Dynię nakładamy na lekko przyrumieniony placek z kruchego ciasta i dopiekamy w piekarniku przez 20 min w temperaturze 180 st. C.
(Przepis: "Kwietnik" 10/2009)
Zdrowe pestki zamiast chipsów
Po wydrążeniu miąższu nie zapomnijmy o pestkach - mogą posłużyć jako smaczna i zdrowa przekąska albo dodatek do potraw. W krajach Ameryki Łacińskiej często serwuje się je prażone. Pestki z dyni są bogate w mikroelementy, a zawarty w nich olej korzystnie działa przy schorzeniach pęcherza. Świeże, zmielone pestki, spożywane na czczo, pomagają uwolnić się od pasożytów przewodu pokarmowego.
Lampiony na Halloween
Halloween (od All Hallows' Eve - Noc Wszystkich Świętych) wywodzi się z tradycji celtyckiego święta Samhain związanego z końcem zbiorów. Obchodzone jest 31 października, głównie w USA, Anglii, Irlandii, a także w Meksyku i Kolumbii. Typowa halloweenowa dekoracja to Jack-o'-lantern - lampion z wydrążonej dyni z otworami, w którym stawia się świeczkę.
Rzeźby z dyni. Fot. Shutterstock/Lisa
Rzeźby z dyni
Dynie to także doskonały materiał do rzeźbienia. Niektórzy - jak Amerykanin Ray Villafane - potrafią z nich wyczarować cuda. Jak się do tego zabrać? Artysta twierdzi, że w 99 procentach wykonuje swoje rzeźby za pomocą narzędzi do ceramiki - tzw. oczek, bezpiecznych nawet dla dzieci. Dopiero na samym końcu, dla podkreślenia detali, używa noża.
Zobaczcie rzeźby z dyniFot. Ray Villafane
Dynie na polu
Dynie coraz częściej uprawiane są na dużych obszarach także w Polsce. Możemy je również siać w ogrodzie (doskonale rosną zwłaszcza na nasłonecznionym kompostowniku). Kiedy je zbierać? Najdłużej przechowują się te w pełni dojrzałe (powinny mieć twardą skórkę), nieuszkodzone i nieprzemrożone.
- Więcej o:
Doskonała nieperfekcja w dekoracji z pelargoniami
Domek dla owadów. Jak go samodzielnie zrobić w ogrodzie? [Krok po kroku]
Jak zrobić karmnik?
Jakie rośliny sprawdzą się w dekoracjach ogrodowych
Kwiatowe scenerie - inspirujące dekoracje stołów i oprawa imprez z pelargoniami
Dekoracja stołu w stylu country chic - kreatywne pomysły i inspiracje
Jak zmienić żyrandol w kwiatowy karmnik?
Naturalne barwniki do wielkanocnych jajek