Roślinne afrodyzjaki. Miłość na talerzu

Sprawdź jakie zioła, warzywa i owoce rozbudzą zmysły. Potrawy z nich przyrządzone to istna rozkosz, nie tylko dla podniebienia

Bakłażany

Bakłażan, zwany też oberżyną (Solanum melongena ) przybył do Europy w XIV w. Początkowo uznawano go za roślinę ozdobną. Podobnie jak pomidor i ziemniak jest spokrewniony z wilczą jagodą, dlatego na talerzu długo budził nieufność (Anglii nazywali nawet bakłażany "szalonymi jabłkami"). Z czasem doceniono jednak ich smak i walory zdrowotne. Wierzono, że jedzenie bakłażanów zapewnia długowieczność i niezwykłą sprawność organizmu (wtedy zapewne zaczęto je nazywać "gruszką miłości"). Pomijając ich zalety jako afrodyzjaku, są na pewno warzywem idealnym na eleganckie kolacje we dwoje. Doskonale komponują się np. z czerwonym winem.

19.07.2005 WARSZAWA    DLA MIESIECZNIKA KUCHNIA    BAKLAZANY NA DWA SPOSOBY  BAKLAZAN    POLADKI Z BAKLAZANOW Z BRYNDZA    STYLIZACJA: ANNA WLODEK I MARIA SZKOP  FOT. LUKASZ ZANDECKI / AGENCJA GAZETA    PUBLIKACJA KUCHNIA NR 10 (128) - 10.2005

Fot. Łukasz Zandecki / AG

Szparagi

Szparagi wzmacniają siły witalne. Już w starożytności były uznawane za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków. Można je gotować, piec, przygotowywać kremy. Zimą najłatwiej o mrożone - zielone.

Karczoch Hiszpański (Cynara cardunculus) Karczoch Hiszpański (Cynara cardunculus) Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Karczochy

W dawnych zielnikach można przeczytać, że karczoch hiszpański (Cynara cardunculus ), zwany też kardem zwyczajnym, "naturalnie ku dziełom małżeńskim podżega", a jego surowe lub gotowane główki z oliwą i pieprzem jeść należy, by "wzmóc czynności małżeńskie". Sławę wyrafinowanego afrodyzjaku roślina zyskała już w starożytności, zaś delikatny smak odmian wyhodowanych w renesansie sprawił, że stała się drogim, niedostępnym pospólstwu smakołykiem.

Jada się młode kwiatostany karczocha - koszyczki pozbawione zewnętrznych łusek. Najsmaczniejsze jest dno kwiatowe, czyli tzw. serce. Można je jeść na surowo, gotować, dusić, marynować i przyrządzać w zalewie. Karczoch zajmuje też poczesne miejsce pośród roślin leczniczych. Zawiera cynarynę, która chroni wątrobę i obniża poziom cholesterolu we krwi. Wyciągi z karczocha regulują wydzielanie żółci i leczą miażdżycę.

W Polsce karczoch jest rośliną jednoroczną, która dorasta do wysokości 2 m i tworzy szerokie na 1,5 m rozety liściowe. Wymaga stanowiska słonecznego i ciepłego.

Lubczyk - ziele miłości

Lubczyk - symbol miłości. Składnik większości napojów miłosnych. W starych legendach i wierzeniach zalecano, by ukochanej osobie podać miksturę patrząc głęboko w oczy, a efekt gwarantowany!

Lubczyk jest zielem poprawiającym smak sałatek, wywarów, sosów i potraw. Występuje w wielu mieszankach ziołowych.

 

Lubczyk jest efektowną wysoką byliną. Rozmnaża się z nasion, a w uprawie nie sprawia najmniejszych trudności. Trzeba tylko pamiętać o jego parametrach i przeznaczyć mu sporo miejsca w ogrodzie.

Bazylia Bazylia Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Bazylia

Aromatyczne ziele, które rozgrzewa krew, wzmacnia ciało i budzi emocje. Pobudza apetyt, poprawia nastrój i dodaje sil. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwdepresyjne i przeciwzapalnie. Bazylia jest doskonała do sałatek, pomidorów, serów, makaronów, potraw na zimno i na gorąco.

 

Bazylia jest rośliną jednoroczną. Ma wiele odmian. Może być uprawiana zarówno w ogrodzie jak i kuchennym parapecie. Dzięki temu jest dostępna przez cały rok!

Pietruszka

Pietruszka jako afrodyzjak ma bardzo stare tradycje. Wierzono, że uwalnia od oporów psychicznych i dodaje energii. Nic dziwnego! Natka pietruszki zawiera bowiem mnóstwo witamin i mikroelementów

Rozmaryn

Rozmaryn - stosowano go w postaci przyprawy oraz olejku do kąpieli i masażu. Doskonały do mięs, ryb, pieczonych i grillowanych warzyw.

 

29.03.2005 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , DO PRZEPISU AGNIESZKA KREGLICKA ,   NA ZDJECIU SZASZLYK , NADZIEWANY NA ROZMARYNIE , ROZMARYN  STYLIZACJA JOANNA SZACHOWSKA  FOT. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA

Fot. Marcin Klaban / AG

 

Rozmaryn to roślina wieloletnia, choć w naszym klimacie musi zimować w pomieszczeniu

Awokado

Awokado - miąższ tego owocu dodaje sił. Polecany jest do różnych sałatek

 

17.03.2005  SALATKA Z AWOKADO I TRUSKAWKAMI  STYLIZACJA JUNONA LAMCHA  FOT. PAWEL KISZKIEL / AGENCJA GAZETA

Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Figi i truskawki

Pełne witamin dodają sił witalnych. Mogą być świetnym zakończeniem romantycznej kolacji.

Godne polecenia są świeże figi i truskawki z serkiem mascarpone

Więcej o: