Uprawa szpinaku w przydomowym ogrodzie warzywnym

Uprawa szpinaku nie jest trudna więc warto się jej podjąć. Wbrew obiegowej opinii liście szpinaku, o dziwo, nie dostarczają nam wiele żelaza, ale są za to skarbnicą innych cennych dla zdrowia związków.
Szpinak 
wysiewa się w rzędach oddalonych o 20 cm, a rośliny przerywa co 7 cm. 
Należy je podlewać, odchwaszczać i spulchniać ziemię. Szpinak wysiewa się w rzędach oddalonych o 20 cm, a rośliny przerywa co 7 cm. Należy je podlewać, odchwaszczać i spulchniać ziemię. Fot. Shutterstock

Uprawa szpinaku

Uprawa szpinaku (Spinacia oleracea) jest całkiem prosta. Wysiany w końcu marca lub w kwietniu (najlepiej kiełkuje w temperaturze 5-10°C) szybko tworzy rozetę smakowitych liści i już w maju jest gotowy do zbioru (od siewu do zbioru upływa 45-60 dni). Na zagonku może pozostać nie dłużej niż do czerwca, bo latem kwitnie i traci na wartości.

Szpinak uprawa jesienna

Szpinak można wysiać także w sierpniu. Wówczas zbierany jest późną jesienią lub wiosną następnego roku (młode liście są odporne na mróz).

Uprawa szpinaku opłacalność

Żeby plon był obfity, trzeba przeznaczyć dla szpinaku słoneczny, zaciszny zagonek, z żyzną, nieprzesychającą ziemią o odczynie zbliżonym do obojętnego. Warto miejsce to nawieźć żyznym kompostem (około 5 kg/m2). Wtedy nie trzeba stosować nawozów mineralnych. Jest to korzystne, bo wprowadzenie do gleby nadmiaru łatwo przyswajalnych przez korzenie form azotu powodu- je ich gromadzenie się w liściach, co szkodzi naszemu zdrowiu.

Szpinak, komosa i łoboda - wielki powrót na nasze stoły

Szpinak właściwości

Ze względu na zawartość szczawianów i kwasu szczawiowego szpinak nie jest zalecany osobom cierpiącym na reumatyzm lub mającym skłonność do kamicy nerkowej lub żółciowej. Pozostałym - jedzony z umiarem - nie szkodzi, a wręcz broni przed chorobami nowotworowymi.

Na zdjęciu powyżej: Szpinak wysiewa się w rzędach oddalonych o 20 cm, a rośliny przerywa co 7 cm. Należy je podlewać, odchwaszczać i spulchniać ziemię

Wysiany wczesną wiosną szpinak 
zbieramy po 70 dniach; późnowiosenny - po miesiącu. Ścina się rozetę liści. Wysiany wczesną wiosną szpinak zbieramy po 70 dniach; późnowiosenny - po miesiącu. Ścina się rozetę liści. Fot. Shutterstock

Uprawa szpinaku na działce

Jeżeli podłoże jest obojętne i ma mniej azotu i potasu, a więcej fosforu, to szpinak zawiera mało szczawianów.

Szpinak powinno się zbierać przed kwitnieniem (młody ma więcej szczawianów), lepszy jest też z uprawy jesiennej niż wiosennej.

Większość szczawianów można usunąć, obgotowując szpinak przez 1-3 minuty w dużej ilości wody.

Jedzmy szpinak jak najszybciej po zbiorze, później wzrasta w nim ilość szkodliwych związków azotowych.

Wysiany wczesną wiosną szpinak zbieramy po 70 dniach; późnowiosenny ? po miesiącu. Ścina się rozetę liści.

Szpinak uprawa współrzędna

Uprawa współrzędna to uprawa w towarzystwie konkretnych warzyw. Dobrym sąsiedztwem są:

  • fasola karłowa oraz tyczna,
  • kalarepa
  • kapusta
  • marchew
  • ogórki,
  • pasternak,
  • por,
  • pomidor
  • rzepa,
  • rzodkiewki,
  • rzodkiew,
  • rabarbar,
  • seler,
  • truskawki
  • ziemniaki,

Szpinaku nie powinno się sadzić w towarzystwie buraka ćwikłowego i cebuli.

Szpinak - nasze przepisy

szpinak nowozelandzki szpinak nowozelandzki Fot. Wikimedia commons

Uprawa szpinaku nowozelandzkiego - trętwian czterorożny

Szpinakiem nowozelandzkim nazywany jest trętwian czterorożny (Tetragonia expansa) - roślina jednoroczna o pokładających się pędach. Szybko rośnie i mocno się rozgałęzia. Częścią jadalną są liście (dł. do 8 cm) oraz młode wierzchołki pędów. Ma właściwości, wymagania i zastosowanie podobne jak szpinak. Do gruntu sieje się go od połowy wiosny do późnego lata, a zbiera do późnej jesieni, nawet gdy kwitnie. Nasiona trętwiana są dostępne w naszych sklepach.

Na zdjęciu powyżej: Wierzchołki pędów trętwiana zbiera się przez całe lato i jesień.

Szpinak znowu w modzie

Szpinak to warzywo, które doceniane jest nie tylko za jego cenne wartości odżywcze, ale również za przyjemny i lekko kwaskowaty smak Szpinak to warzywo, które doceniane jest nie tylko za jego cenne wartości odżywcze, ale również za przyjemny i lekko kwaskowaty smak Fot. Shutterstock

Uprawa szpinaku w doniczce

Jeśli nie masz ogródka a kochasz smak szpinaku możesz uprawę szpinaku rozpocząć na własnym balkonie. Kup dobrej jakości nasiona, umieść je na głębokości około 3-4 cm w odległości 5-12 cm od siebie w donicy lub skrzynce balkonowej. Sadzonki potrzebują sporo miejsca bo szpinak szybko się rozrasta.

Uprawa szpinaku na balkonie

Uprawa szpinaku w donicy na balkonie nie wymaga zbyt dużej uwagi. Ważne jest by stanowisko było raczej słoneczne - wtedy uzyskamy najlepsze efekty. Pamiętaj o regularnym podlewaniu i dobrze przepuszczalnej glebie.  Szpinak jest rzadko atakowany przez szkodniki, ale warto od czasu do czasu sprawdzać jego liście.

Szpinak - przepisy na smaczne potrawy

Łosoś na szpinaku

Z pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego, 4 łyżek majonezu, połowy szklanki siekanego szczypiorku, szczypty soli i pieprzu zrób sos tatarski. Filety z łososia dopraw pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Smaż je krótko z każdej strony na natłuszczonej olejem patelni. Liście szpinaku zblanszuj. Rybę połóż na gorącym szpinaku, polej sosem tatarskim.


Fot. Shutterstock

Tarta ze szpinakiem

Podduszone na oliwie liście szpinaku (O,5 kg) zmieszaj z 2 posiekanymi ząbkami czosnku, 4 jajkami, śmietaną i kawałkami fety. Wylej na formę wyłożoną ciastem francuskim i piecz godzinę w temp. 200°C.


SHUTTERSTOCK

Lazania ze szpinakiem

Rozmrożony szpinak (0,5 kg) odparuj, dodaj pokrojony ząbek czosnku i 30 dag startego żółtego sera. Na patelni rozpuść 4 łyżki masła, wymieszaj z 4 łyż-kami mąki, podlej 3 szklankami mleka, dopraw solą i pieprzem, podgrzej, mieszając. Do formy wkładaj kolejno płaty lazanii, warstwę szpinaku i sosu. Ostatni płat polej sosem i posyp parmezanem. Piecz 40 min. w temp. 200°C.

Więcej o: