Desery z warzyw
Kulinarna moda ciągle się zmienia. Obecnie hitem stały się desery z warzyw. Cenione są za smak, kolor i oryginalność.
Warzywa w kuchnii staropolskiej
Nie jest to nowy pomysł. Już w staropolskiej kuchni znano tort fasolowy. Zdrowsze niż ciasta są warzywne soki i musy z miodem lub owocami. Żeby robić je ze świeżych produktów, warto założyć warzywnik. Oto, co nadaje się na desery:
Marchew Jedne jej odmiany przeznacza się do bezpośredniego spożycia, inne do przechowywania. Doskonała na soki jest wczesna 'Pierwszy Zbiór' i późniejsza od niej 'Koral'.
Fot. Shutterstock
Cukinia: Wyjątkowo mało miejsca zabiera słabo krzewiąca się odmiana 'Soraya'. Więcej młodych owoców da nam 'Atena Polka'. Cukinie o żółtej, ciemnozielonej i pasiastej skórce smakują podobnie. burak ćwikłowy Zamiast jego popularnej odmiany 'Czerwona Kula' można uprawiać plenną 'Cylindra', tworzącą równie smaczne, ale długie korzenie o dużej zawartości związków odżywczych.
Fasola zwykła Fioletowe nerkowate nasiona o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy ma odmiana 'Wawelska'. Może ona zastąpić tzw. fasolkę adzuki, czyli fasolnik (Vigna angularis).
Dynia olbrzymia Do małych ogrodów polecane są niezbyt silnie rosnące odmiany, np. 'Amazonka' i 'Justynka' o ważących 1,5-3 kg owocach, które zawierają dużo cennego karotenu.
Groch łuskowy Jego odmiany cukrowe - 'Iłowiecki' o obłych strąkach oraz 'Bajka' o szerokich i płaskich - nie mają pergaminowej wyściółki i można jeść je niedojrzałe.
Szpinak Liście tego warzywa można jeść duszone lub na surowo zamiast sałaty. Odmiana 'Olbrzym Zimowy' dobrze zimuje i wiosną szybko rośnie. Zawiera dużą ilość witaminy C.
Ogórek Łatwa w uprawie jest krzewiąca się odmiana 'Dar' o pędach do 0,5 m długości. Jej owoce nie starzeją się szybko, więc wystarczy zbierać je raz w tygodniu. Długo opiera się mączniakowi. Warzywa najlepiej plonują na słońcu, w żyznej, próchnicznej ziemi. Jesienią warto ją wzbogacać w nawozy organiczne. Zasilanie mineralne stosujmy umiejętnie, aby w roślinach nie gromadziły się duże ilości związków azotowych. Warto też zapewnić sobie łatwy dostęp do wody, bo warzywa wymagają częstego podlewania.
EDEN Marchew nantejska WARZ... | EDEN Pomidor doniczkowy BAJ... | Legutko Szpinak Nowozelandz... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Desery z marchewki
Tort z marchewki z serkiem mascarpone
Rozdrobnij blenderem 6 średnich marchwi. Odciśnij nieco soku. Do 4 jajek ubitych na pianę ze szklanką cukru dodaj 3/4 szklanki oleju, 2 szklanki mąki, po łyżeczce sody oczyszczonej i cynamonu. Wymieszaj. Piecz godzinę w temp. 180°C. Wystudzone ciasto przekrój na krążki. Przełóż serkiem mascarpone zmieszanym z 4 łyżkami jogurtu i 3 łyżkami cukru.
Fot. Shutterstock
Marchewkowe ciasteczka z twarogiem
Zmiksuj 20 dag tłustego twarogu z dwoma jajkami i zmieloną w blenderze średnią marchewką. Masę zagnieć z 20 dag masła i 20 dag mąki z cukrem waniliowym. Piecz do zrumienienia w temp. 200°C.
Fot. Shutterstock
Mus z marchwi i melona
Na mus ze zmiksowanej marchwi i soku z cytryny wylej mus z melona, a na wierzch sok z marchwi z kostkami lodu.
Desery z cukinii
Ucierane Ciasto z zieloną cukinią
Z 2 szklanek niezbyt cienko startej cukinii o ciemnozielonej skórce odciśnij sok. Utrzyj 4 jajka ze szklanką cukru. Masę jajeczną zmieszaj z 2 szklankami mąki pszennej, łyżeczką proszku do pieczenia, cukrem waniliowym i szklanką oleju. Piecz około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Fot. Shutterstock
Konfitura z cukinii i soku z cytryny
Pokrój w kostkę obraną dużą cukinię bez pestek. Z 1,2 kg cukru i litra wody ugotuj syrop. Zakwaś go sokiem z cytryny. Gotuj w nim cukinię 10 min, a potem na małym ogniu podgrzewaj 2 godz. i ponownie nazajutrz. Konfiturę zamknij na gorąco.
Desery z buraka
Koktajl z buraka, Ananasa i truskawek
Obierz ze skórki 2 buraki i świeży ananas (wytnij twardy rdzeń). Kawałki ananasa i buraków wrzuć do miksera, dodaj garść truskawek. Zmiksuj na gładką masę, ewentualnie dodaj garstkę słodkich liści stewii.
Fot. Shutterstock
Placki ziemniaczane z burakami
Obrane 4 ziemniaki, pół cebuli i buraka zmiksuj w blenderze. Odciśnij nieco soku. Wymieszaj z jajkiem i kopiastą łyżką mąki. Usmaż placuszki. Podawaj je z owocami.
Desery z dynii
Ciasto francuskie z masą z dyni
Miąższ z upieczonej kilogramowej dyni zmiksuj ze szklanką słodkiego mleka skondensowanego, 2 jajkami, łyżeczką imbiru i cynamonu. Masę wylej do tortownicy wyłożonej gotowym ciastem francuskim i nakryj ciastem. Piecz godzinę w temp. 180°C.
Fot. Shutterstock
Kruche babeczki z dyniową masą
Miąższ z kilogramowej dyni pokrój i gotuj 20 min z 5 łyżkami wody. Zmiksuj blenderem, dodaj 30 dag cukru. Podgrzej. Gdy cukier się rozpuści, wlej rozpuszczoną w małej ilości wody galaretkę cytrynową. Tężejącą masą napełnij gotowe kruche babeczki.
Fot. Shutterstock
Ciastka owsiane z dynią i żurawiną
Utrzyj 10 dag masła z połową szklanki cukru, dodaj jajko, po szklance purée z dyni, mąki i żurawiny, 2 szklanki płatków owsianych i po łyżeczce cynamonu oraz sody oczyszczonej. Porcje ciasta piecz w temp. 180°C na złoty kolor.
Desery z groszku
Chińskie ciasteczka księżycowe z zieloną masą
Zmiksuj 3 jajka ze szklanką cukru. Dodaj 4 szklanki mąki zmieszanej z 3/4 szklanki mleka w proszku, łyżką proszku do pieczenia, łyżeczką soli i 2 opakowaniami cukru waniliowego. Wyrób ciasto i włóż na noc do lodówki. Ugotuj zielony groszek w syropie ze szklanki wody i cukru. Zmiksuj na gęstą masę. Na placki z ciasta ułóż masę, kawałki moreli, uformuj kulę i spłaszcz ją (Chińczycy używają do tego tradycyjnych form). Piecz w 190°C przez 1/2 godz.
Fot. Shutterstock
Zielone ciasteczka z bitą śmietaną
Połącz 20 dag zmiksowanego groszku (może być mrożony lub z puszki, osączony z zalewy), 25 dag mąki, 15 dag cukru pudru i 1/2 szklanki oleju. Uformuj małe ciasteczka i piecz je w temp. 170°C ok. 15 min. Przełóż je bitą śmietaną zmieszaną pół na pół z agrestową galaretką rozpuszczoną w szklance wody.
Desery ze szpinaku
Szpinakowe placuszki z malinami
Ubij 2 jajka. Dodaj 25 dag mąki pszennej i stopniowo 0,5 l mleka. Ciasto dokładnie wymieszaj, aż nabierze konsystencji gęstej śmietany. Następnie połącz je z mocno rozdrobnionymi, zblanszowanymi liśćmi (25 dag) świeżego szpinaku. Dodaj szczyptę soli. Ponownie rozmieszaj. Smaż placuszki, wylewając małe porcje ciasta na rozgrzaną patelnię zwilżoną olejem rzepakowym. Podawaj z owocami lub ze śmietaną zmieszaną z miodem.
Fot. Shutterstock
Koktajl ze szpinaku, gruszek i kiwi
Umyj 2 gruszki, kiwi i garść świeżych liści szpinaku bez ogonków. Gruszki obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na części. Obierz kiwi. Składniki zmiksuj blenderem, dodając kilka łyżek wody mineralnej.
Desery z ogórka
Mrożony sorbet z ogórka i mięty
Zmiksuj mały obrany ogórek, 1/4 szklanki liści mięty, łyżkę miodu i łyżeczkę soku z cytryny. Wstaw w płytkiej misie do zamrażalnika. Zamrożony deser przed podaniem pokrusz. Jedz łyżeczką lub półpłynny pij przez słomkę.
Fot. Shutterstock
Przystawka z ogórka, arbuza i sera
Obierz ze skórki arbuz i ogórek wężowy. Usuń części z pestkami i wytnij równe kostki (ułatwiają to specjalne metalowe foremki do deserów, do kupienia np. w sklepach internetowych) i odparuj sos. Takie same kostki wytnij z twardego białego koziego sera. Ułóż kolorowy sześcian. Udekoruj go świeżymi listkami mięty lub melisy. Można posypać pieprzem.
Desery z fasolki
Fasolowy słodki sos do deserów
Wymocz 25 dag fasolki adzuki lub czerwonej fasoli. Zagotuj ją w świeżej wodzie, odcedź, znów zalej i gotuj. Gdy zmięknie, częściowo ją odcedź, posól i podgrzewaj z 1/2 szklanki cukru, aż się rozpuści. Na zdjęciu sos fasolowy na serniku na zimno.
Fot. Shutterstock
Tradycyjne japońskie ciasteczka z fasolką
Zmieszaj 2 jajka, 5 dag cukru, 10 dag mąki, 1/2 łyżeczki sody, 5 dag cukru, łyżeczkę miodu i 2 łyżki wody. Smaż na patelni placuszki. Układaj na plackach masę z zagęszczonego sosu z fasolki, przykryj drugim plackiem i połącz palcami ich brzegi.
- Więcej o:
Kalendarz prac w warzywniku
Najlepsze rośliny do warzywnika. Sprawdzone odmiany ogórków, pomidorów, papryki, cebuli...
Zioła dobre na przejedzenie
Wiosenne wysiewy. Kiedy wysiewamy pomidory i inne warzywa?
Co zrobić, by dwukolorowa monstera miała jasno wybarwione liście?
Na co choruje forsycja? [Porady eksperta]
6 sposobów na pielęgnację róż jesienią i zimą
Uciążliwa "miniaturka koniczyny"