Kiedy można siać do gruntu

Termin siewu zależy od temperatury i długości. dnia. Kalendarz pomoże nam zaplanować pracę. Tylko niektóre rośliny kiełkują w zimnej ziemi, a ich siewki znoszą przymrozki. Większość wymaga ciepła. Dlatego na przykład siejąc do gruntu astry i cynie, ryzykujemy, że zniszczy je majowy przymrozek (lepiej na grządki wysadzać ich rozsadę). Z kolei zbyt późny siew sprawia, że uprawiane rośliny mogą nie zakwitnąć lub ich owoce nie zdążą dojrzeć.
Lathyrus. Lathyrus. fot. Wikimedia commons/Kenpei

Siejemy pod koniec marca

Kwiaty: chaber bławatek, godecja, groszek pachnący, krokosz, miłek letni, ostróżka ogrodowa.
Warzywa i zioła: bób, cebula, groch, jarmuż, koper, marchew, pasternak, pietruszka, por, roszponka, rzodkiewka, sałata, szpinak.

Groch cukrowy.fot. Photopixel/Shutterstock

Czarnuszka. Czarnuszka. fot. Jonathan Meeks/Shutterstock

Siejemy na początku kwietnia

Kwiaty: aksamitka, dziwaczek kosmos, nagietek, smagliczka nadmorska, wilczomlecz białobrzegi, wilec, złocień trójbarwny.
Warzywa i zioła: kontynuujemy wysiew tych samych gatunków i odmian co w marcu.

Rzodkiewka.fot. Larisa Lofitskaya/Shutterstock

Szarłat trójbarwny. Szarłat trójbarwny. fot. Ajay PTP/Shutterstock

Siejemy w końcu kwietnia

Kwiaty: czarnuszka orientalna, dziwaczek, kosmidium, nikandra, złocień wieńcowy i gatunki siane w pierwszej połowie miesiąca.
Warzywa i zioła: brokuł, burak ćwikłowy i liściowy, cykoria, bób, kalarepa, skorzonera, szczaw.

Burak ćwikłowy.fot. Anna Grigorjeva/Shutterstock

Kocanka ogrodowa. Kocanka ogrodowa. fot. Piyaporn Kongsarm/Shutterstock

Siejemy na początku maja

Kwiaty: mietelnik, szarłat zwisły, kocanka, suchołuska, szałwia trójbarwna, ślazówka, złocień maruna, złociszek.
Warzywa i zioła: arbuz, bazylia, cukinia, dynia, endywia, fasola, kukurydza, melon ogórek, patison, pomidor gruntowy, rukola.   

Uwaga! Kupując nasiona, sprawdźmy termin ich siewu. Dla niektórych gatunków, ale nie wszystkich ich odmian, jest on długi (koper siany jest do września).

Ogórek gruntowy.fot. Denis and Yulia Pogostins/Shutterstock

Nasiona dobrej jakości. Nasiona dobrej jakości. Cora Mueller/Shutterstock

Porady

To pomaga:

Zmieszanie przed siewem drobnych nasion z piaskiem sprawia, że rośliny nie wschodzą za gęsto, nie konkurują ze sobą, gdy są maleńkie i bardzo delikatne.
Okrycie grządek jasną, przepuszczalną dla światła osłoną przyspiesza zbiory warzyw, może też chronić je przed chorobami i szkodnikami.
Powtarzanie siewu co 10 dni (w odpowiednim dla danej odmiany terminie) przedłuża okres kwitnienia i zbiorów warzyw.

To szkodzi:

Siew, gdy jest za chłodno, opóźnia rozwój nasion i sprzyja ich chorobom.
Przechłodzone młode buraki nie grubieją, lecz zaczynają kwitnąć.
Późno wysiane sałata i rzodkiewka, gdy dni się wydłużą, zakwitają i stają się niesmaczne.
Strąki za późno wysianego grochu cukrowego dojrzewają w cieple i tracą słodycz.

Więcej o: