Najlepsze odmiany mirabelek. Drzewo łatwe w uprawie

dr Magdalena Narkiewicz

Skromna mirabelka wiosną zamienia się w wonną chmurkę, a latem hojnie obdarza słodkimi śliwkami.

dp]<nYvMYzwU^e)_i]mu:?u:A>g;Q`4C

Gdy tylko temperatura się nieco podniesie, wiele drzew obsypuje się drobnymi białymi kwiatami. Jednym z nich jest mirabelka - podgatunek śliwy domowej (Prunus domestica subsp. syriaca). Jednak drzewko to najbardziej zwraca na siebie uwagę
latem, gdy dojrzewają jego owoce.

Francuzka i austriaczka

Na drzewkach rosnących w słońcu, na średnio żyznej, niezbyt suchej glebie rodzi się tyle owoców, że przez 3-4 tygodnie spadają jak deszcz.

Najbardziej ceniona jest dojrzewająca w sierpniu stara odmiana francuska "Mirabelka z Nancy". Jest samopylna. Jej żółte owoce mają lekki rumieniec i słodki aromatyczny miąższ, który łatwo oddziela się od pestki. Wbrew opinii o słabej mrozoodporności nasze zimy jej nie szkodzą. Natomiast dojrzewająca już pod koniec lipca, pochodząca z Austrii "Mirabelka Flotowa" jest obcopylna (wymaga zapylenia pyłkiem innej śliwy), a jej żółte, purpurowo nakrapiane owoce są nieco mniej smaczne. Na zachodzie Europy uprawia się także inne odmiany mirabelek.

Rosną bez problemów

Opadłe śliwki trzeba szybko sprzątać, bo na ziemi łatwo się psują i wabią osy. Ze względu na obfitość plonów trudno je od razu zjeść na surowo, jednak są doskonałe
na konfitury, dżemy, kompoty i nalewki.

Drzewa mirabelki zwykle pozostawia się same sobie albo przycina, tworząc szerokie żywopłoty. Czasem może osłabiać je wywoływana przez wirusy szarka, czyli ospowatość śliwy, rzadko zaś inne choroby i szkodniki. Odmiany mirabelek trudno kupić w szkółkach, ale można rozmnażać je za pomocą tworzących się na korzeniach odrostów. Wystarczy metr od pnia wykopać rowek i wypełnić go pulchną ziemią. Po sezonie pojawią się tam młode pędy. Natomiast drzewka uzyskane z nasion zwykle mają drobne kwaśne owoce.

Mirabelki i spółka

Drobne owoce rodzi też śliwa lubaszka, inaczej damaszka (P. domestica subsp. insititia) - są zazwyczaj fioletowe, z ciemnym sokiem i z miąższem przyrośniętym do pestki. Podobne owoce ma ałycza, czyli śliwa wiśniowa (P. ceracifera) - od żółtych
po ciemnofioletowe. (Nazewnictwo obu tych gatunków śliw nie jest w pełni uzgodnione).

Konfitury

Na złociste konfitury owoce mirabelki najpierw musimy wydrylować. Miąższ zagęszczamy, podgrzewając w garnku o grubym dnie. Na koniec dodajemy sporo cukru (do smaku) i ewentualnie koniak (1-2 łyżki na 1 kg masy). Zamykamy na gorąco w słoikach.

    Więcej o:

Skomentuj:

Najlepsze odmiany mirabelek. Drzewo łatwe w uprawie