Jak prawidło przygotować glebę do sezonu wiosennego

Red., Lidia Tokarska, architekt krajobrazu

Każdy nowy sezon ogrodniczy zaczyna się od przygotowania gleby pod planowane uprawy kwiatów, warzyw i pod nowy trawnik. Gleba, po zimowych miesiącach, zwłaszcza po ostatnich mrozach, będzie wymagać gruntownego spulchnienia i napowietrzenia i dostosowanie jej odczynu pH do zaplanowanych upraw.

Glebogryzarka Honda FJ500SER
Fot. Honda

Prawidłowo przygotowana ziemia pod nowe nasadzenia czy pod nowy trawnik jest pierwszym krokiem do stworzenia pięknego ogrodu. To na tym właśnie etapie prac ogrodniczych – poprawiania struktury gleby, zasilenia jej nowymi składnikami odżywczymi, dostosowania jej odczynu pH do upraw - wypracowywane są jak najlepsze warunki do kiełkowania, zapuszczania korzeni i dalszego rozwoju roślin.

Jak często należy spulchniać glebę

Gleba w ogrodzie, niezależnie od rodzaju – gliniasta, piaszczysta, gliniasto-piaszczysta, ilasta, próchnicza – powinna być dokładnie spulchniona przynajmniej dwa razy w roku: na przedwiośniu i jesienią. Przedwiośnie to także rekomendowana pora do poprawienia, zależnie od rodzaju ziemi, struktury gleby i sprawdzenia jej kwasowości, by posadzić czy wysiać odpowiednie gatunki roślin lub dostosować odczyn pH do planowanych upraw. - wyjaśnia Lidia Tokarska, architekt krajobrazu, inspektor nadzoru terenów zieleni i ekspert Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Twórców Ogrodów, prowadząca firmę wykonawczą Zielony Salon.

Po co spulchniać zimę w ogrodzie

Celem zmiany struktury gleby jest przede wszystkim poprawienie jej właściwości sorpcyjnych, dlatego warto wiedzieć jaki rodzaj podłoża przeważa w naszym ogrodzie.

Czym spulchniać ziemię gliniastą

Najbardziej uniwersalnym podłożem w ogrodzie jest ziemia gliniasto-piaszczysta, która na wiosnę potrzebuje głównie spulchnienia, napowietrzenia i odpowiedniego dożywienia. Ze względu na charakter tych prac, wymagających wysiłku fizycznego, w praktyce najlepiej sprawdza się glebogryzarka, która wykonuje tę najcięższą pracę w krótkim czasie. I zdecydowanie dokładniej od ludzkich rąk, jednocześnie miesza nawóz czy kompost z ziemią. 

Jakie są rodzaje gleby w ogrodzi i jak je spulchniać

W ogrodach mamy do czynienia z bardzo różnymi rodzajami gleb od suchych i jałowych ziem piaszczystych po ciężkie, wilgotne gleby gliniaste i ilaste. Można jednak, szybko zmieniać naturalne warunki glebowe za pomocą glebogryzarki, by uprawy w ogrodzie olśniewały barwami i dorodnymi plonami.

Gleba gliniasta

Gleba gliniasta, mało przewiewna i nieprzepuszczająca wodę, ale utrzymująca składniki pokarmowe, powinna być na wiosnę  rozluźniona, spulchniona i wymieszana pół na pół z gruboziarnistym piaskiem w celu zwiększenia jej właściwości sorpcyjnych. Podobnie warto postąpić z glebą ilastą – żyzną, ale wilgotną. Jej spulchnienie, napowietrzenie i wymieszanie z niewielką ilością piasku lub torfu stworzy dobre warunki do rozwoju roślin.

Gleba piaszczysta

Gleba piaszczysta, o niskiej wartości użytkowej, łatwo przepuszcza wodę, z którą również wymywane są składniki pokarmowe. Przed nowym sezonem oraz przygotowując glebę pod nasadzenia trwałe, warto istotnie poprawić jej przepuszczalność i zasoby odżywcze poprzez wymieszanie z ziemią kompostową lub torfem oraz z niewielką ilością gliny.

Gleba żwirowa

Gleba żwirowa jest równie jałowa jak piaszczysta i jeszcze łatwiej przepuszcza wodę wymywającą składniki pokarmowe, dlatego jeśli planujemy nasadzenia na tym rodzaju gleby, należy ją przemieszać z materią organiczną oraz ziemią gliniastą i dobrać odpowiednie gatunki roślin.

Gleba piaszczysto- gliniasta

Gleba piaszczysto-gliniasta, tzw. gleba średnia zasobna w składniki odżywcze i dobrze utrzymująca wilgotność, po zimie powinna być spulchniona i dotleniona, a także wymieszana z odpowiednim do upraw nawozem.

Gleba żyzna

Najlepszą, ale i najrzadziej występującym podłożem pod uprawy jest żyzna gleba próchnicza, która także ma najlepsze dla roślin właściwości sorpcyjne.  W tym przypadku warto na wiosnę ją lekko wzruszyć – spulchnić i dotlenić. 

Do jakiego rodzaju gleby glebogryzarki

Glebogryzarka zastępuje siłę ludzkich rąk i umożliwia sprawne spulchnienie ziemi przeznaczonej pod uprawy, a także poprawę warunków glebowych w krótkim czasie. Nowoczesna technika wychodzi naprzeciw coraz większym wymaganiom użytkowników maszyn ogrodniczych, oferując glebogryzarki przeznaczone do każdego rodzaju gleb, których rozmiary i moc są dostosowane do wielkości uprawianej powierzchni.

Nowym trendem w tym zakresie jest wyposażanie glebogryzarek w innowacyjne rozwiązania zapewniające nie tylko coraz większą kulturę pracy, łatwość obsługi i ekologiczne podejście do otoczenia, ale również wielofunkcyjność. W wybranych modelach, zmiana części roboczej lub dodatkowy osprzęt poszerzają zastosowanie maszyny, glebogryzarka może pełnić funkcję aeratora, wertykulatora i, z lemieszem, odśnieżarki. Bardzo praktyczne rozwiązanie oferuje jedna z najnowszych glebogryzarek na rynku, której szerokość części roboczej jest dostosowywana do szerokości rabat w zakresie 35/63/90 cm. – powiedział Mirosław Bąkowski, Manager maszyn ogrodniczych w Aries Power Equipment .

Jak wybrać odpowiednią glebobryzarkę

Podstawowymi czynnikami właściwego wyboru glebogryzarki są: moc silnika - im wyższa, tym większa wydajność i zdolność do pracy w każdych warunkach, oraz szerokość robocza, która powinna być dostosowana do wielkości uprawianej powierzchni ziemi.

Spulchnianie rabat

Do spulchniania wąskich rabat i wcześniej już uprawianej ziemi przeznaczona jest jedna z najmniejszych glebogryzarek o szerokości roboczej 20 cm. Dzięki lekkości oraz wygodnemu wyważeniu jest stosowana także do spulchniania i mieszania ziemi ze składnikami odżywczymi na podwyższonych rabatach, wokół drzew owocowych, przygotowania podłoża pod mały trawnik oraz do rekultywacji zniszczonych fragmentów trawnika. Tego typu glebogryzarka jest łączona z jednostką napędową wyposażoną w najmniejszy silnik 4-suwowy o mocy 1KM spulchnia nawet bardzo ubitą ziemię i jest jednocześnie bardzo przyjazna dla środowiska oraz sąsiedztwa.

Glebogryzarka do średnich ogródków

Do szybkiego spulchnienia podłoża o średniej i dużej powierzchni rekomendowana jest większa maszyna, np. glebogryzarka o szerokości roboczej 80 cm. Wyposażona w silnik o mocy nom. 4,6 KM - dorównuje konstrukcją i mocą glebogryzarkom profesjonalnym i służy do intensywnego użytkowania na każdym rodzaju gleby. Łatwą obsługę i manewrowanie maszyną  zapewniają biegi w przód/tył oraz regulacja rączek w pionie i poziomie, umożliwiająca dostosowanie ustawienia kierownicy do wzrostu operatora i głębokości pracy w glebie, zaś przednie koło podporowe zapewnia łatwe przemieszczanie maszyny.

Najwygodniejszym w praktyce rozwiązaniem jest zaawansowana technicznie glebogryzarka z regulowaną szerokością roboczą w zakresie 35/63/90 cm.

Jak przygotowaćziemiępod uprawy krok po kroku

1.Sprawdzić rodzaj gleby w celu ewentualnego poprawienia jej struktury.

2. Sprawdzić odczyn pH i zawartość składników pokarmowych NPK.

Najskuteczniejszą metodą sprawdzenia kwasowości gleby oraz NPK jest profesjonalna analiza, która wskaże dokładne i efektywne sposoby dostosowania jakości gleby pod konkretne uprawy. Warto pamiętać, że większość roślin ogrodowych i trawa lubią umiarkowany odczyn kwasowości pH  5,5-7,0. Żyzność gleby można też wywnioskować na podstawie obserwacji rosnących roślin, np. na podłożu nieurodzajnym chętnie rośnie biała koniczyna, stokrotki, margerytki, które są wskazówką do stosowania nawozów wieloskładnikowych. Na glebie podmokłej, wymagającej piaskowania, rośnie jaskier rozłogowy i skrzyp. Natomiast pokrzywy, gorczyca polna, mokrzyca są oznaką sporej zawartości azotu w glebie. W tym ostatnim przypadku trzeba unikać stosowania nawozów azotowych. 

3. Oczyścić teren – teren pod uprawy należy odchwaścić, oczyścić z pozostałości roślinnych oraz kamieni, które zimą „wyszły” na powierzchnię.

4. Przekopać podłoże – po ustąpieniu mrozu należy dokładnie przekopać glebę, zwłaszcza gdy jest to gleba ciężka i zbita, dawno nieuprawiana. Przekopanie służy jednocześnie spulchnieniu gleby i dotleniu, a także jednoczesnemu przemieszaniu z dodawanym nawozem. Głębokość ok. 20 cm nie spowoduje wydobycia na wierzch jałowego podglebia, a umożliwi dokładne wymieszanie ziemi ze składnikami pokarmowymi i środkami regulującymi odczyn chemiczny. Najlepszym sposobem użyźnienia podłoża jest rozścielenie kompostu, dzięki czemu zwiększymy właściwości sorpcyjne gleby i jednocześnie ograniczymy wypłukiwanie nawozów. Zależnie od odczynu pH podłoża można także przeprowadzić wapnowanie, które poprawia strukturę gruzełkową gleby i zwiększa stopień jej dotlenienia.

5. Odczekać kilka dni – przekopane podłoże wymaga odpoczynku, podczas którego osiądzie. Proces ten można przyśpieszyć poprzez podlewanie. Warto również pamiętać, że gleba powinna nagrzać się przed rozpoczęciem nasadzeń.

6.Wyrównać nawierzchnię – po okresie odczekania, teren należy wyrównać grabiami.

7. Wysiać lub posadzić rośliny.

    Więcej o:

Skomentuj:

Jak prawidło przygotować glebę do sezonu wiosennego