Doceńmy cukinie

DR MAGDALENA NARKIEWICZ

Jeśli mamy dwie, trzy kępy cukinii, grozi nam klęska urodzaju. Na szczęście jest setka sposobów, by spożytkować plony.

Cukinie
Cukinie
Fot. sarsmis / Shutterstock
Cukinia jest odmianą botaniczną dyni zwyczajnej (Cucurbita pepo), podobnie jak kabaczek, od którego się bezpośrednio wywodzi. Ma krzaczasty pokrój (kabaczek tworzy znacznie dłuższe pędy), a jej owoce mogą ważyć około 3 kg. Przeważają odmiany o intensywnie zielonej skórce w jasne cętki, jest też żółtozielona 'Greta' i złocistopomarańczowa 'Atena'.

ROŚNIE JAK NA DROŻDŻACH

Roślina ta jest mniej wrażliwa na chłód niż dynia i ogórki. Świetnie rośnie i obficie plonuje, ale tylko w pełnym słońcu, na żyznej, próchnicznej ziemi, np. wzbogaconej przekompostowanym obornikiem. Co miesiąc jej kępy warto podsypywać kompostem lub zalecaną dla "żarłocznych" roślin dawką wieloskładnikowego nawozu mineralnego. W czasie suszy zagon trzeba obficie podlewać, starając się nie moczyć liści (brak wody powoduje więdnięcie roślin i zasychanie wierzchołków młodych owoców.). Kwiaty są jednopłciowe. Żeńskie pod kielichem mają długie zgrubienie, z którego tworzy się owoc, natomiast kielich męskich osadzony jest na cienkiej szypułce. Owoce rosną w oczach. Ostatnie trzeba zebrać przed pierwszym silniejszym przymrozkiem.

SMACZNE OWOCE I KWIATY

Cukinie o długości do 20 cm są delikatne i można je jeść ze skórką - na surowo, grillowane, faszerowane, duszone w pomidorach lub w śmietanie, smażone albo dodane do zup. Natomiast z wyrośniętych owoców można robić także placki i przetwory.

Czy wiesz, że...

Młode owoce cukinii trzeba sukcesywnie zbierać. Jeżeli zaczną dojrzewać, roślina przestanie kwitnąć i nowych owoców już na niej nie będzie.

Niektóre cukinie mają w kątach nerwów liści srebrzysty wzorek (patrz zdjęcie z prawej). Jest to nieszkodliwa cecha odmianowa. Natomiast szybko powiększające się plamy szarego nalotu są objawem mączniaka - choroby grzybowej. Porażone części należy obrywać i niszczyć.

KWIATOWE SMAKOŁYKI

Smaczne, a do tego oryginalne są także potrawy z kwiatów cukinii. Kwiaty, najlepiej męskie (by nie marnować żeńskich z zawiązkami owoców0, nadziewamy serem przyprawionym ulubionymi ziołami i zapiekamy pod beszamelem. Taka przystawka popularna jest np. w Prowansji.

Można też, na włoską modłę, zanurzyć je w cieście naleśnikowym i usmażyć w głębokim tłuszczu.

Skomentuj:

Doceńmy cukinie