Morele i brzoskwinie. Uprawa i pielęgnacja w ogrodzie

Piotr Syga

Pięknie kwitną i rodzą pyszne owoce. Przyjemność ich spożywania jest jeszcze większa, gdy pochodzą z własnego ogródka.

Drzewa te bardzo wcześnie budzą się z zimowego snu. Już w kwietniu okrywają się różowymi kwiatami - prawie o miesiąc wcześniej niż jabłonie. O tej porze roku są jedną z nielicznych ozdób ogrodu. Jeśli dokuczy im przymrozek lub dżdżysta pogoda, kwiaty mogą przedwcześnie opadać. Łatwo temu zapobiec, sadząc drzewko w odpowiednim miejscu. Przy sprzyjającej, ciepłej i słonecznej pogodzie po dwóch latach możemy liczyć na pierwsze owocobranie.

Morele i brzoskwinie. Trafny wybór

Po drzewka moreli i brzoskwiń najlepiej się wybrać bezpośrednio do szkółki sadowniczej. Jeśli kupujemy je w jednym z centrów ogrodniczych, dobrze, by miały certyfikat pochodzenia. Tylko wtedy będziemy pewni jakości oferowanych nam odmian. Warto też zwrócić uwagę, na jakich podkładkach je zaszczepiono, bo wybór zależy od warunków, jakie panują w naszym ogrodzie. Morele szczepione na ałyczy bujnie rosną i dobrze radzą sobie na glebach lekkich. Słabszym wzrostem (o 10-25%) charakteryzują się odmiany zaszczepione na węgierce Wangenheima - drzewka obficie owocują, lecz gorzej sobie radzą na ziemiach piaszczystych, nie dorównują też mrozoodpornością ałyczy. Brzoskwinie zwykle szczepi się na brzoskwiniach, ostatnio jednak pojawiają się odmiany na nowych podkładkach Pumiselect - skarlających drzewo nawet o połowę. Pamiętajmy, że im roślina jest większa, tym trudniej o nią zadbać - pojawiają się kłopoty, np. z osłanianiem. Dlatego warto wybierać okazy, które w przyszłości zbytnio się nie rozrosną.

By brzoskwinie były prawidłowo zapylane, posadźmy więcej niż jedno drzewko. W przypadku moreli nie jest to konieczne, bo sprzedawane u nas odmiany zwykle nie wymagają dodatkowych zapylaczy.

Morele i brzoskwinie. By dobrze rosły

Zarówno brzoskwinia, jak i morela mają podobne wymagania. Wprawdzie najbardziej odpowiadają im rejony południowo-zachodniej i zachodniej Polski, nie znaczy to jednak, że nie można ich sadzić w pozostałych częściach kraju.

Stanowisko. Oba gatunki są wybitnie ciepłolubne, nie znoszą zbyt wilgotnej pogody. Dlatego należy je sadzić w miejscach osłoniętych od wiatru i zacinającego deszczu. W naszym klimacie najlepiej sobie radzą tuż przy murach, wysokich i gęstych żywopłotach lub pośród innych drzew. Do koron powinno docierać dużo słońca, dlatego odpowiednie wystawy to południe, południowy wschód, wschód, nigdy zachód czy północ. Ważne też, by drzewa nie znajdowały się w zagłębieniach terenu, gdzie spływa chłodne powietrze i tworzą się zmrozowiska.

Morele i brzoskwinie. Podłoże

Powinno być umiarkowanie zwięzłe (lekko gliniaste), żyzne i próchniczne. Na glebach piaszczystych drzewka sadzimy w dołku o głębokości 50 cm i szerokości 100 cm, który wypełniamy żyzną ziemią. W późniejszych latach podłoże pod koroną wzbogacamy kompostem, odkwaszonym torfem czy przefermentowanym obornikiem, a także zasilamy nawozami mineralnymi, takimi jak Azofoska czy Fructus.

Morele i brzoskwinie. Zimowanie

Młode drzewka (zwłaszcza sadzone jesienią) na zimę całe owijamy papierem, agrowłókniną lub słomą. Osłonę zdejmujemy w połowie kwietnia. Drzewka starsze (dobrze zakorzenione) są bardziej odporne na mrozy, warto jednak osłaniać przed słońcem - np. białą agrowłókniną lub słomianą matą - ich pnie oraz konary; ogrzewając się, mogą zbyt wcześnie rozwijać pąki.

Morele i brzoskwinie. Choroby i szkodniki

Drzewom (zwłaszcza brzoskwiniom) dokucza tzw. kędzierzawość liści, które deformują się, czernieją i opadają. Chorobie tej można zapobiec, opryskując drzewa jesienią (po opadnięciu liści) fungicydem Syllit 65WP. Zabieg powtarzamy w marcu lub kwietniu, kiedy nabrzmiewają pąki.

Morele i brzoskwinie. Zbiór

Owoce zbiera się stopniowo, w miarę dojrzewania. Te przeznaczone do bezpośredniego spożycia zrywamy, kiedy są już miękkie - wtedy smakują najlepiej; te do przetrzymania powinny być twardsze, ale dobrze wybarwione i łatwo oddzielające się od gałązki.

Morele i brzoskwinie. Konieczne przycinanie

Drzewom pomaga prześwietlanie korony i skracanie pędów. Ze względu na małą mrozoodporność i trudność w odróżnieniu pąków kwiatowych od liściowych morele i brzoskwinie tniemy w kwietniu. W tym czasie pąki nabrzmiewają i łatwo je rozpoznać, jesteśmy też w stanie określić, które z pędów przemarzły. Żeby owoce były duże, warto przerzedzać wiosną lub na początku lata ich zawiązki. W lecie można usuwać gałązki lub liście zacieniające owoce - w słońcu ładnie się wybarwiają i szybko dojrzewają.





Skomentuj:

Morele i brzoskwinie. Uprawa i pielęgnacja w ogrodzie