Słowniczek kulinarny

redakcja

<LI>sushi - najbardziej typowa i znana potrawa japońska - składająca się z zakwaszonego ryżu formowanego w walce lub kulki i świeżych ryb lub owoców morza. Pierwsze wzmianki o sushi pochodzą z II w. n.e. Najpopularniejsze są nigiri-sushi (wałeczki ryżu przykryte plastrami ryby lub innymi dodatkami) i maki-sushi (krojony w plastry walec z ryżu z kawałkami ryb lub owoców morza oraz warzyw w środku i suszonymi wodorostami nori na wierzchu).

<LI>sashimi - cienkie plastry świeżych ryb

<LI>tempura - kawałki warzyw, ryb, owoców morza lub mięsa zanurzone w płynnym cieście i smażone w głebokim tłuszczu

<LI> pasta miso - pasta z aktywnej biologicznie soi, z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, która została w specjalny sposób sfermentowana.

Czym zastąpić japońskie zioła i warzywa

Mitsuba -kolendrą

Shungiku - rukolą

Kabocha - zwykłą małą dynią o zbitym miąższu

Shiso - bazylią

Edamame - bobem

Skomentuj:

Słowniczek kulinarny