Słowniczek kulinarny
<LI>sashimi - cienkie plastry świeżych ryb
<LI>tempura - kawałki warzyw, ryb, owoców morza lub mięsa zanurzone w płynnym cieście i smażone w głebokim tłuszczu
<LI> pasta miso - pasta z aktywnej biologicznie soi, z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, która została w specjalny sposób sfermentowana.
Czym zastąpić japońskie zioła i warzywa
Mitsuba -kolendrą
Shungiku - rukolą
Kabocha - zwykłą małą dynią o zbitym miąższu
Shiso - bazylią
Edamame - bobem
- Więcej o:
Japońskie warzywa w polskim ogrodzie
Skalnica Arendsa (Saxifraga × arendsii) - roślina wieloletnia na skalniak
Kolorowe azalie japońskie
Sedum morganianum 'Burrito': uroczy sukulent do domu i ogrodu
Bagno zwyczajne (Ledum palustre): Właściwości i zastosowanie dzikiego rozmarynu
Laurowiśnia wschodnia (Prunus laurocerasus). Uprawa i pielęgnacja wiśni laurowej
Kocanka włochata (Helichrysum petiolare) - srebrzysty klejnot ogrodu
12 roślin kwitnących całe lato. Kwiaty wieloletnie do ogrodu długo kwitnące: kocimiętka, trytoma groniasta, trzykrotka...