Jak przygotować rozsadę?

Gatunki, które mają długi okres wegetacji, trzeba wysiać odpowiednio wcześnie (najlepiej na przedwiośniu), by ich rozsadę można było posadzić do gruntu w maju (gdy minie zagrożenie przymrozkami). Tylko wtedy jest szansa, że zdążą zakwitnąć i zaowocować w odpowiednim dla nich czasie. Dotyczy to zarówno warzyw (m.in. pomidorów i papryki), jak i kwiatów.
Siewka papryki Siewka papryki fot. NinaMalyna/Shutterstock

Domowa rozsada

Domowe wysiewy dają możliwość zaoszczędzenia wydatków na rozsadę z upraw profesjonalnych, ale siewki na parapecie wymagają szczególnej troski, by dorównały jakością tym ze szklarni.Rozsada dobrej jakości powinna mieć zwartą budowę oraz intensywną zieleń liści i pędów, a także silnie rozrośnięte korzenie.
Z młodych roślin, które są wyciągnięte i wiotkie, nie wyrosną silne okazy.

Na zdjęciu: Siewka papryki po przepikowaniu - teraz trzeba zapewnić jej dużo światła i wody, a po 2 tygodniach zacząć dokarmianie.

Nasiona dobrej jakości. Nasiona dobrej jakości. Cora Mueller/Shutterstock

Do rozsady nasiona dobrej jakości

Zawsze sprawdzajmy datę ważności nasion kupionych w torebkach, bo przeterminowane o wiele słabiej kiełkują. Warto nabywać te ze sprawdzonych firm, a także wybierać nasiona otoczkowane i zaprawiane, a więc zabezpieczone przed chorobami.
Jeśli mamy nasiona zebrane z ogródka, zbadajmy ich siłę kiełkowania: na mokrej ligninie umieszczamy np. 10 nasion i sprawdzamy, ile z nich jest wartościowych (powinno wykiełkować 70-80%). Słabe nasiona wysiewamy trochę gęściej niż zazwyczaj.

Wysiew cukinii. Wysiew cukinii. Srisakorn Wonglakorn/Shutterstock

Jaka ziemia i pojemniki do rozsady

Podłoże do nasion powinno być bardzo rozdrobnione i odznaczać się dobrą przepuszczalnością dla wody i powietrza. Najlepiej kupić paczkowaną ziemię do wysiewów, która jest pozbawiona organizmów chorobotwórczych. Jeśli samodzielnie sporządzamy mieszankę forfu, piasku i np. ziemi liściowej, lepiej ją 2 tygodnie wcześniej wyprażyć w piekarniku w temp. ok. 100°C przez ok. 30 min., a następnie przesiać przez sito o drobnych oczkach.
Do wysiewów domowych najlepsze są specjalne miniszklarenki. Gdy korzystamy ze starych doniczek lub skrzynek, musimy umyć je gorącą wodą.
Jeśli chcemy uzyskać większą ilość rozsady, używamy palet - doniczek zbiorczych.Ułatwia to pielęgnację siewek i ich przesadzanie.

Do wysiewu cukinii użyto tekturowej wytłoczki na jajka, napełnionej ziemią. Odwrócono ją do góry dnem i przez otwory wysiano nasiona.  Podrośnięte siewki można przesadzić do gruntu wraz z tekturą, bo gdy zwilgotnieje, korzenie łatwo ją przerosną.

Siewka poziomki.TunedIn by Westend61/Shutterstock

Siewka poziomki wyrosła w doniczce z tektury.

Podłoże do siewu jest lekkie, przepuszczalne  dla wody i powietrza.J. Bicking/Shutterstock

Podłoże do siewu jest lekkie, przepuszczalne  dla wody i powietrza.

Pielęgnujemy siewki. Pielęgnujemy siewki. Iakov Filimonov/Shutterstock

Jak wysiewamy i pielęgnujemy siewki?

Termin wysiewu

W połowie lutego w domu lub ogrzewanej szklarni wysiewamy nasiona roślin o najdłuższym okresie wegetacji: begonię wieczniekwitnącą, heliotrop, koleus, petunię, portulakę, żeniszek. W marcu: bakłażan, bazylię, brokuł, gazanię, kapustę ozdobną, lobelię, paprykę, sałatę, werbenę.

Technika wysiewu

Grubość warstwy ziemi w pojemniku powinna wynosić 6-8 cm. Po wsypaniu lekko ją ugniatamy i spryskujemy wodą. Teraz rozsypujemy nasiona na tyle rzadko, by wschodzące siewki miały miejsce do rozrastanie się (np. w rozstawie ok. 1 cm). Następnie przysypujemy ziemią (lub piaskiem) - warstwą o grubości trzykrotnie większej od nasion. Większe nasiona wysiewamy w rowkach. Pojemnik nakrywamy szybą lub przezroczystą folią. Ziemię często zraszamy.

Młode wschody

Gdy się pojawią, zdejmujemy nakrycie z pojemnika. Siewkom zapewniamy dużo światła i ciepło (18-20°C), podlewamy je delikatnie.
Jeśli niektóre z nich zaczną zamierać (z powodu np. bakteryjnej choroby "czarna nóżka"), podłoże podlewamy Previcurem Energy 840 SL.  Można to zrobić także profilaktycznie, po wykiełkowaniu nasion. Dla większości gatunków zalecane jest tzw. uszczykiwanie, czyli obrywanie końcówek pędów, dzięki któremu rozsada dobrze się rozkrzewia i zyskuje zwarty pokrój.

Pikujemy, hartujemy.Nalinwich Timsorn/Shutterstock

Pikujemy, hartujemy

Tego zabiegu wymagają siewki, które wytworzyły kilka pierwszych listków. W pojedynczych doniczkach z podłożem robimy patyczkiem wgłębienia. Umieszczamy w nich siewki i obciskamy ziemią, podlewamy i przez kilka dni lekko je zacieniamy. Po 2 tygodniach zaczynamy zasilać nawozem uniwersalnym o słabym stężeniu. Przed posadzeniem w gruncie (w maju) rośliny stopniowo przyzwyczajamy do warunków zewnętrznych.

Więcej o: