Czas na sadzenie rozsady

dr Magalena Narkiewicz, Alicja Gawryś, Aldona Zakrzewska, dr Hanna Masternak

Po kapryśnej kwietniowej aurze w maju wreszcie robi się ciepło i ziemia się nagrzewa. W ogrodzie można więc zacząć sadzić rośliny, które boją się chłodu.

Przygotowania. Rośliny, które sami uprawialiśmy pod dachem, wystawiamy w ciepłe dni na zewnątrz, w osłonięte od wiatru i lekko ocienione miejsca. Dzięki temu po wysadzeniu na miejsce stałe nie doznają szoku, który zahamuje ich rozwój. Natomiast rozsada kupowana od ogrodników jest już zahartowana. Kilka-kilkanaście godzin przed przesadzaniem rośliny podlewamy, by były jędrne, a ziemia dobrze obklejała korzenie i chroniła je przed uszkodzeniem. Gleba powinna być wcześniej dobrze odchwaszczona, nawieziona, spulchniona, a poprzedniego dnia - podlana. Przygotowujemy w niej rowki lub dołki dla roślin.
Przygotowania. Rośliny, które sami uprawialiśmy pod dachem, wystawiamy w ciepłe dni na zewnątrz, w osłonięte od wiatru i lekko ocienione miejsca. Dzięki temu po wysadzeniu na miejsce stałe nie doznają szoku, który zahamuje ich rozwój. Natomiast rozsada kupowana od ogrodników jest już zahartowana. Kilka-kilkanaście godzin przed przesadzaniem rośliny podlewamy, by były jędrne, a ziemia dobrze obklejała korzenie i chroniła je przed uszkodzeniem. Gleba powinna być wcześniej dobrze odchwaszczona, nawieziona, spulchniona, a poprzedniego dnia - podlana. Przygotowujemy w niej rowki lub dołki dla roślin.
Fot. Shutterstock

Aby ciepłolubnym roślinom wydłużyć sezon, uprawiamy je z rozsady. Wysiane miesiąc, a nawet kilka miesięcy wcześniej, w maju osiągają już spore rozmiary. Z ich wysadzaniem nie należy zbyt długo zwlekać. Pamiętajmy, że tylko rośliny o zwartym pokroju, zdrowych, jędrnych liściach i silnych korzeniach będą później dobrze rosły w ogrodzie. Przetrzymywane na parapetach mocno się osłabiają, a w szklarniach przerośnięte przedwcześnie się starzeją.
Co prawda uprawiane w doniczkach rośliny ozdobne zwykle są sprzedawane dopiero, gdy już mają kwiaty, ale w przypadku większości warzyw najlepiej przyjmuje się 4-8 tygodniowa rozsada (pomidory wysadzone, gdy już zawiązały pąki, nie będą wcześnie owocować!).

Ważne

• Rozsada uzyskana w domowych warunkach kosztuje niewiele, ale zwykle jest wiotka, delikatna i mocno wydłużona.
• Niedroga, tzw. rwana rozsada, to młodziutkie rośliny, zwykle warzywa, z rozsadnika. Mają uszkodzone korzenie, więc łatwo więdną i słabo się przyjmują.
• Najlepszą jakość mają droższe rośliny uprawiane przez producentów w torfowych doniczkach, z którymi sadzone są do ziemi. Od razu zaczynają rosnąć.

Skomentuj:

Czas na sadzenie rozsady