Mniszek lekarski

Mniszek lekarski potocznie nazywany mleczek pojawia się już na trawnikach. Dla właścicieli pięknych trawników to chwast trudny do usunięcia i prawdziwa zmora. Mniszek jest jednak bardzo wartościowy i posiada wiele właściwości leczniczych. Zobaczcie jakich

Mniszek lekarski a mlecz

Często się zdarza, że mniszek lekarski (Taraxacum officinale) mylnie jest nazywany mleczem (Sonchus). Takie pomyłkowe nazewnictwo nie miało by większego znaczenia, gdyby nie to że mniszek jest rośliną leczniczą, a mlecz polny wręcz przeciwnie. Najłatwiej rozpoznać można obie rośliny po wysokości. Mniszek rośnie w trawie, na łąkach, obrzeżach dróg i w ogrodach i ma wysokość 10-30 cm. Mlecz polny natomiast to bylina dorastająca od 40 do 150 cm. 

Mlecz polnyMlecz polny Fot. WikimediaCommons

Mniszek lekarski syrop

Ostatnio bardzo popularne stało się korzystanie z ziołolecznictwa. Sama od lat korzystam z cudownych właściwości mniszka. Moja mama co roku prosiła mnie bym zbierała dla niej otwarte główki mleczy. Sama przyrządzała dla rodziny naturalne syropy na przeziębienie. W tym roku sama podjęłam się tego zadania. Mleczy nie wolno zbierać w miastach na trawnikach. Przy zbiorze mleczy i wszystkich roślin leczniczych należy kierować się jedną zasadą - teren powinien znajdować się w oddaleniu, minimum 50 km, od dużego miasta. Zdradzę Wam swój przepis:

  • 350 główek mleczy
  • 1 cytryna
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru

Zbieramy tylko w pełni otwarte główki w słoneczny dzień do papierowego lub materiałowego woreczka. Po przyniesieniu do domu rozkładamy kartki białego papieru i wysypujemy na nie zebrane kwiaty. W ciągu 30 minut rośliny powinny oczyścić się z drobnych owadów. Potem możemy wrzucić mlecze do dużego garnka wypełnionego wrzątkiem i całość gotować ok. 15 minut. Następnie umytą cytrynę kroimy na plastry i wrzucamy do wywaru. Lekko mieszamy zawartość drewnianą łyżką i odstawiamy na 12 godzin. Potem odcedzamy wywar na gazie lub sitku. Kwiaty wyrzucamy do śmieci, a do płynu dosypujemy cukier. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru i uzyskania konsystencji miodu. Taki gorący syrop przelewamy do czystych słoików, zakręcamy dokładnie wieczka i ustawiamy do góry dnem. Tak przygotowane syropy możemy przechowywać w piwnicy nawet kilka lat.

Mniszek lekarski zastosowanie

Syrop z mniszka lekarskiego zawiera mnóstwo witamin i minerałów i ma niesamowite właściwości lecznicze:

  • wzmacnia układ odpornościowy
  • chroni układ oddechowy podczas wszelkich infekcji dróg oddechowych
  • zabija wirusy i bakterie
  • poprawia trawienie
  • działa moczopędnie
  • przyśpiesza gojenie ran
  • wspomaga leczenie zapalenia pęcherza
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • pomocny w leczeniu anemii
  • stabilizuje poziom cukru w organizmie
  • leczy ból gardła i jamy ustnej
  • reguluje cykl miesiączki

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski to bardzo popularny chwast, który rośnie praktycznie wszędzie. Lecznicze właściwości ma cała roślina - czyli kwiaty, korzenie i liście.

Jadalne chwasty

Mniszek lekarski korzeń

Korzeń mniszka lekarskiego jest cennym źródłem łatwo przyswajalnych soli mineralnych, a w szczególności potasu. Korzenie zbiera się późną jesienią i wczesną wiosną.

Mniszek lekarski liście

Liście mniszka zawierają naturalne przeciwutleniacze oraz magnez, krzem, potas oraz witaminy: C i B. Liście zbiera się wiosną kiedy kwiaty są jeszcze  w pączkach. Młode liście mniszka można jeść świeże - bardzo dobrze smakują w sałatce lub koktajlach.

Biowskaźniki. Rośliny, które określają żyzność gleby

Więcej o: