Mniszek lekarski

Katarzyna Jodłowska

Mniszek lekarski potocznie nazywany mleczek pojawia się już na trawnikach. Dla właścicieli pięknych trawników to chwast trudny do usunięcia i prawdziwa zmora. Mniszek jest jednak bardzo wartościowy i posiada wiele właściwości leczniczych. Zobaczcie jakich

Mniszek pospolity (lekarski) nie jest wybredny co do rodzaju gleby. Jego obecność wyklucza jednak glebę podmokłą.
Mniszek pospolity (lekarski) nie jest wybredny co do rodzaju gleby. Jego obecność wyklucza jednak glebę podmokłą.
Fot. Shutterstock

Mniszek lekarski a mlecz

Często się zdarza, że mniszek lekarski (Taraxacum officinale) mylnie jest nazywany mleczem (Sonchus). Takie pomyłkowe nazewnictwo nie miało by większego znaczenia, gdyby nie to że mniszek jest rośliną leczniczą, a mlecz polny wręcz przeciwnie. Najłatwiej rozpoznać można obie rośliny po wysokości. Mniszek rośnie w trawie, na łąkach, obrzeżach dróg i w ogrodach i ma wysokość 10-30 cm. Mlecz polny natomiast to bylina dorastająca od 40 do 150 cm. 

Mlecz polny
Mlecz polny
Fot. WikimediaCommons

Mniszek lekarski syrop

Ostatnio bardzo popularne stało się korzystanie z ziołolecznictwa. Sama od lat korzystam z cudownych właściwości mniszka. Moja mama co roku prosiła mnie bym zbierała dla niej otwarte główki mleczy. Sama przyrządzała dla rodziny naturalne syropy na przeziębienie. W tym roku sama podjęłam się tego zadania. Mleczy nie wolno zbierać w miastach na trawnikach. Przy zbiorze mleczy i wszystkich roślin leczniczych należy kierować się jedną zasadą - teren powinien znajdować się w oddaleniu, minimum 50 km, od dużego miasta. Zdradzę Wam swój przepis:

  • 350 główek mleczy
  • 1 cytryna
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru

Zbieramy tylko w pełni otwarte główki w słoneczny dzień do papierowego lub materiałowego woreczka. Po przyniesieniu do domu rozkładamy kartki białego papieru i wysypujemy na nie zebrane kwiaty. W ciągu 30 minut rośliny powinny oczyścić się z drobnych owadów. Potem możemy wrzucić mlecze do dużego garnka wypełnionego wrzątkiem i całość gotować ok. 15 minut. Następnie umytą cytrynę kroimy na plastry i wrzucamy do wywaru. Lekko mieszamy zawartość drewnianą łyżką i odstawiamy na 12 godzin. Potem odcedzamy wywar na gazie lub sitku. Kwiaty wyrzucamy do śmieci, a do płynu dosypujemy cukier. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru i uzyskania konsystencji miodu. Taki gorący syrop przelewamy do czystych słoików, zakręcamy dokładnie wieczka i ustawiamy do góry dnem. Tak przygotowane syropy możemy przechowywać w piwnicy nawet kilka lat.

Mniszek lekarski zastosowanie

Syrop z mniszka lekarskiego zawiera mnóstwo witamin i minerałów i ma niesamowite właściwości lecznicze:

  • wzmacnia układ odpornościowy
  • chroni układ oddechowy podczas wszelkich infekcji dróg oddechowych
  • zabija wirusy i bakterie
  • poprawia trawienie
  • działa moczopędnie
  • przyśpiesza gojenie ran
  • wspomaga leczenie zapalenia pęcherza
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • pomocny w leczeniu anemii
  • stabilizuje poziom cukru w organizmie
  • leczy ból gardła i jamy ustnej
  • reguluje cykl miesiączki

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski to bardzo popularny chwast, który rośnie praktycznie wszędzie. Lecznicze właściwości ma cała roślina - czyli kwiaty, korzenie i liście.

Jadalne chwasty

Mniszek lekarski korzeń

Korzeń mniszka lekarskiego jest cennym źródłem łatwo przyswajalnych soli mineralnych, a w szczególności potasu. Korzenie zbiera się późną jesienią i wczesną wiosną.

Mniszek lekarski liście

Liście mniszka zawierają naturalne przeciwutleniacze oraz magnez, krzem, potas oraz witaminy: C i B. Liście zbiera się wiosną kiedy kwiaty są jeszcze  w pączkach. Młode liście mniszka można jeść świeże - bardzo dobrze smakują w sałatce lub koktajlach.

Biowskaźniki. Rośliny, które określają żyzność gleby

Skomentuj:

Mniszek lekarski