Dom z rozbudowanym podziemiem

Dom można powiększyć nawet wówczas, gdy tradycyjna rozbudowa - w górę lub wszerz - jest niewystarczająca. Prezentowany budynek powiększono przede wszystkim dzięki dodatkowym pomieszczeniom pod domem i ogrodem.
Metryczka domu:

Powierzchnia domu przed przebudową: 300 m2

Powierzchnia domu po zmianach: 950 m2

Powierzchnia działki: 750 m2

Autor projektu przebudowy: architekt Stratos Gafos

Działka

Parcela, położona w jednej z historycznych, szczęśliwie ocalałych z wojennych zniszczeń willowych dzielnic Warszawy, znajduje się stosunkowo blisko centrum miasta. Przeważa tu dawna, przedwojenna zabudowa. I to właśnie ten specyficzny klimat, jak również bliskość Śródmieścia ostatecznie zadecydowały, że inwestorzy postanowili kupić niewielką działkę ze stojącym na niej starym domem. Stało się tak, mimo że początkowo planowali nabyć znacznie większy kawałek ziemi, na którym bez kłopotów wybudowaliby swój wymarzony, komfortowy dom.

Inwestorzy

Nieruchomość należy do małżeństwa z dwojgiem dorosłych dzieci.

Inwestorzy postanowili znacznie rozbudować stojący na ich działce dom. Zaplanowany przez nich budynek miał mieć bardzo bogaty program funkcjonalny z obszerną strefą reprezentacyjną, dużą liczbą sypialni oraz łazienek, a także - rozbudowaną częścią rekreacyjną, w skład której wchodziłyby siłownia, sauna i basen pływacki. Choć taki program już na pierwszy rzut oka znacznie przekraczał możliwości istniejącego budynku, inwestorzy wierzyli, że autorom przebudowy uda się spełnić ich oczekiwania. I mieli rację.



Wygląd budynku

Istniejący budynek został wzniesiony na rzucie prostokąta, i ten układ pozostał niezmieniony. Od strony ulicy została zachowana jego forma architektoniczna, jedynie kształt dachu uzupełniono oknami połaciowymi.

Natomiast wygląd domu od strony ogrodu uległ zmianie. Stało się tak ze względu na przekształcenie strychu w pomieszczenie użytkowe. Zwiększyła się też powierzchnia dachu, przy czym zachowano ten sam kąt jego nachylenia. Elewacje domu - dawniej otynkowane - pokryte zostały płytami piaskowca, zaś czterospadowy dach wykończono blachą cynkowo-tytanową. Rozbudowano także taras na pierwszym piętrze budynku.

Ogród, założony na płycie betonowej kryjącej podziemną część budynku, łączy się z pokojem dziennym dzięki wielkim oknom zaplanowanym od tej strony domu.

Założenia projektantów

Jedynym rozwiązaniem pozwalającym uwzględnić wszystkie potrzeby właścicieli, była rozbudowa podziemnej kondygnacji domu o pomieszczenia wykonane pod całą powierzchnią ogrodu. Architekci zaproponowali całkowite rozkopanie istniejącego ogrodu i wykonanie w powstałym wykopie (w ostrej granicy działki) betonowych ścian nowej części budynku. Przekrycie tej zbudowanej na poziomie -1 części domu dachem płaskim w technologii dachu odwróconego, pozwoliło na zasypanie konstrukcji ziemią ogrodową, założenie trawnika i zasadzenie roślin.

Zaplanowana wcześniej stylistyka domu, uwzględniająca reguły modernizmu, jest maksymalnie zbliżona do obowiązującego w latach 30. architektonicznego kanonu budownictwa willowego i pozostaje w zgodzie z obowiązującymi dla tej dzielnicy wymogami konserwatorskimi.

Wnętrza i ich funkcje

Przy zachowaniu pierwotnego obrysu budynku, całe jego wnętrze zostało przebudowane. Na parterze powstała część dzienna z holem wejściowym, zamkniętą kuchnią, gabinetem i pokojem dziennym, który jednocześnie pełni funkcję wypoczynkową i jadalną.

Na piętrze zaplanowano pomieszczenia właścicieli: sypialnię z wyjściem na taras, z dwiema łazienkami i garderobami.

Na poddaszu, gdzie w wyniku przebudowy dachu niemal dwukrotnie zwiększono powierzchnię użytkową, znalazły się trzy pokoje sypialne z łazienkami, przeznaczone dla odwiedzających właścicieli dorosłych dzieci albo innych gości.

Największe zmiany nastąpiły pod ziemią. Powstały tu: pokój sypialny z zapleczem, część gospodarcza, a także basen, jacuzzi, sauna i siłownia. Z podziemia prowadzi też dodatkowe wyście do ogrodu.

Autor projektu: Architekt Stratos Gafos

Projektant domu jest absolwentem wydziału architektury wnętrz gdańskiej Akademii Sztuk Pięknych. Uprawnienia inżyniera architekta uzyskał w Grecji, gdzie przez kilkanaście lat praktykował, między innymi współpracując z biurem TEAM-4. Obecnie, wraz z Janem Boguszewskim, jest współwłaścicielem firmy B&G - biura realizującego projekty architektoniczne obiektów użyteczności publicznej, obiektów przemysłowych, sakralnych oraz budynków jednorodzinnych, a także rewaloryzacji obiektów zabytkowych.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: ZOBACZ PRZYKŁAD



Więcej o:
Komentarze (1)
Dom z rozbudowanym podziemiem
Zaloguj się
  • sacc77

    0

    Gdyby jeszcze było was stac na zaprezentowanie CZYTELNYCH rysunków / planów obiektu.
    Czy ktokolwiek MYŚLĄCY przed umieszczeniem tego gniota w serwisie widział jak to-to-cuś wygląda na monitorze osoby odwiedzającej serwis?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX