Ciasto makowe z polewą

Wykonanie i stylizacja potraw: Iwona Kobryń-Gałązka Zdjęcia: Andrzej Gałązka Przepisy: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

8 jajek, 125 g cukru pudru, szczypta soli, 225 g masła, 1 torebka cukru waniliowego, 100 g zmielonych orzechów laskowych, 25 g tartej bułki, szczypta proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 250 g zmielonego maku, likier morelowy, mąka i masło do formy

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z połową cukru pudru i szczyptą soli. Masło ucieramy z resztą cukru pudru, cukrem waniliowym i żółtkami. Ciągle ucierając, dodajemy orzechy, tartą bułkę, proszek do pieczenia i cynamon. Łączymy z makiem, wlewając nieco likieru do smaku, na koniec dodajemy pianę z białek, ostrożnie mieszając. Ciastem napełniamy tortownicę nasmarowaną masłem i wysypaną mąką, pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Dekorujemy gotową polewą z białej czekolady.

    Więcej o:

Skomentuj:

Ciasto makowe z polewą