Muffiny wytrawne z kurkami

Przepis: Archiwum Zdjęcie: Arkadiusz Ścichocki Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 1 duży bakłażan, oliwa, 2 szklanki oczyszczonych kurek, 3 średnie cebule pokrojone w kostkę, 4 jajka, 3 szklanki śmietany, 30 dag tartego sera żółtego, 1 posiekany pęczek koperku, sól, pieprz

07.07.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SESJA GRZYBY
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto rozmrażamy i wałkujemy na placek o grubości 1/2 cm. Wykrawamy szklanką tyle kółek, ile znajduje się wgłębień w formie do muffinów. Formę natłuszczamy i w każde wgłębienie wkładamy krążek ciasta. Wkładamy formę do lodówki. Przygotowujemy farsz. Bakłażana kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie (ok. 7 min). Na drugiej patelni smażymy na oliwie kurki i cebulę - tak długo, aż grzyby zmiękną.

Łączymy jajka, śmietanę, 2/3 sera, koperek, bakłażana, kurki i cebulę. Starannie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Porcje farszu nakładamy do miseczek z ciasta. Posypujemy z wierzchu resztą sera. Pieczemy muffinki, aż masa się zetnie i wierzch zrumieni (ok. 30 min).

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o urządzaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail:Zobacz przykład, Zapisz się



    Więcej o:

Skomentuj:

Muffiny wytrawne z kurkami