Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki

Wiesław Gawryś

Drzewa i krzewy ozdobne nie tylko zachwycają swoim jesiennym pięknem - owoce wielu z nich można wykorzystać do wyrobu dżemów, konfitur lub nalewek

Cierpki owoc na nalewki

Cierpkie owoce idealne na nalewki to te, które mają wyrazisty smak i aromat, a także naturalną kwasowość. Do najbardziej popularnych należą:

Dereń – znany ze swojej cierpkości, często używany do nalewek. Ma charakterystyczny, kwaskowaty smak, który dobrze komponuje się z cukrem i alkoholem.
Aronia – bardzo cierpka, ale bogata w antyoksydanty. Nalewka z aronii ma intensywny, lekko wytrawny smak.
Tarnina – owoce dzikiej śliwy o bardzo cierpkim smaku, które po przymrozkach stają się łagodniejsze. Nalewka z tarniny jest klasycznym polskim trunkiem.
Czarny bez – owoce mają lekko cierpki smak, a nalewka z czarnego bzu jest popularna ze względu na swoje zdrowotne właściwości.
Każdy z tych owoców tworzy nalewki o intensywnym smaku, które doskonale nadają się na chłodniejsze dni.

Dereń Jadalny (Cornus mas) jest dobry na przetwory i nalewki - Fot. Piotr Banaszczak

Dereń jadalny (Cornus mas)

Nieduże drzewo (dorasta do 5-10 m) o luźnej, szerokiej koronie. Nadaje się również na żywopłoty. Dereń nie jest wymagający co do rodzaju gleby, choć woli podłoża wapienne i przepuszczalne. Owoce - soczyste, o przyjemnym, słodko-kwaśnym smaku, z charakterystycznym aromatem - dojrzewają od końca sierpnia do końca września, po czym opadają. Nie w pełni dojrzałe nadają się do kiszenia, suszone dobre są jako przyprawa do mięs. Dojrzałe można kandyzować, robić z nich kompoty, dżemy, konfitury, wina i nalewki.

Drzewa ozdobne do ogrodu

Aronia - unsplash.com

Aronia to popularny wybór do nalewek ze względu na swoje niewielkie, ciemne owoce o intensywnie cierpkim smaku. Są to krzewy o ozdobnych, białych lub różowych kwiatach, które latem przekształcają się w małe, ciemnogranatowe lub czarne owoce. Najlepsze do nalewek są owoce aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa), która charakteryzuje się dużą zawartością przeciwutleniaczy i witamin. Zwykle zbiera się je wczesną jesienią.

Tradycyjnie, do przygotowania nalewki z aronii owoce suszy się lub mrozi, a następnie zalewa alkoholem. Dla uzyskania lepszego smaku, do nalewki często dodaje się rodzynki, suszone śliwki, a czasami również goździki lub cynamon, które wzbogacają jej aromat i łagodzą cierpkość aronii. Gotową nalewkę najlepiej odstawiać na kilka miesięcy, aby uzyskała pełnię smaku.

WIOSNA: Tarnina kwitnie przed rozwojem liści, zwykle w marcu, gdy często jeszcze powracają chłody. Mocnym zapachem pyłku wabi owady. - fot. Gabriela Insuratelu/Shutterstock

Tarnina (Prunus spinosa)

Tarnina (Prunus spinosa) to dziko rosnący krzew, który charakteryzuje się małymi, kulistymi owocami o intensywnie cierpkim smaku. Tarnina wytwarza białe kwiaty wiosną, a późnym latem i jesienią pojawiają się granatowoczarne owoce, które są dość twarde i cierpkie, dlatego najlepiej zbierać je po pierwszych przymrozkach – wtedy stają się nieco bardziej miękkie i słodsze. Owoce tarniny, mimo swojej cierpkości, są świetnym surowcem do nalewek o wyrazistym smaku.

Nalewka z tarniny

Do przygotowania nalewki z tarniny tradycyjnie wykorzystuje się owoce świeże lub przemrożone. Nalewka z tych owoców jest znana od pokoleń i ceniona za swoje zdrowotne właściwości, w tym za działanie wzmacniające układ pokarmowy oraz wspomagające krążenie.

Przepis na nalewkę:

Zbieranie owoców: Owoce tarniny najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, ponieważ stają się wtedy mniej cierpkie. Można je również przemrozić w zamrażarce, jeśli zbiory odbywają się wcześniej.
Przygotowanie: Owoce tarniny należy przemyć i przekłuć, co ułatwi wydzielanie się soku podczas maceracji.
Zalewanie alkoholem: Owoce zalewa się mocnym alkoholem, najczęściej spirytusem lub wódką, i odstawia w ciemne miejsce na kilka tygodni, regularnie wstrząsając naczyniem.
Dodatki: Do nalewki często dodaje się cukier, aby złagodzić cierpkość owoców. Można również wzbogacić ją o przyprawy korzenne, takie jak goździki, cynamon czy wanilię, co nada nalewce głębszego aromatu.
Dojrzewanie: Po około 4-6 tygodniach nalewkę się filtruje i odstawia do dojrzewania na kilka miesięcy.
Gotowa nalewka z tarniny ma piękny rubinowy kolor i intensywny, wytrawny smak, który z czasem łagodnieje. Nalewka ta jest nie tylko smaczna, ale i zdrowotna – wspiera układ trawienny, działa przeciwbakteryjnie i wzmacniająco.

Tarnina to klasyczny wybór dla miłośników tradycyjnych, polskich nalewek o mocnym, cierpkim smaku.

Bez czarny (Sambucus nigra) - Fot. Shutterstock / Tamara Kulikova

To rodzimy gatunek, roślina lecznicza. Jest wysokim krzewem (3-3,5 m), odpornym na mróz. Lubi gleby próchniczne i wilgotne, bogate w azot i wapń, lecz znosi także słabsze. Ma efektowne kwiaty i granatowoczarne jagody dojrzewające w końcu sierpnia i we wrześniu, dobre na soki, dżemy i nalewki. Niealkoholowe przetwory należy gotować - surowe owoce bzu mogą powodować rozstrój żołądka. Zawierają wiele witamin, dużo łatwo przyswajalnych cukrów oraz mikroelementy (szczególnie potas). Czasami w handlu możemy spotkać odmiany owocowe bzu czarnego o większych owocach i kwiatostanach.

Rajskie jabłuszka (Malus) - Fot. Arkadiusz acichocki / Agenc

Ozdobne jabłonie (Malus)

Są to różne gatunki i odmiany, często określane jedną nazwą "rajskich jabłuszek". Jabłonie ozdobne to najczęściej niewysokie drzewa, dorastające do kilku metrów, efektownie kwitnące na początku maja, a owocujące od połowy sierpnia. Wymagają podłoża żyznego, przepuszczalnego, umiarkowanie wilgotnego i stanowisk słonecznych, jak wszystkie gatunki owocowe. Wiele z nich oprócz tego, że pięknie kwitnie, ma efektowne, choć drobne owoce, z których można robić dżemy, konfitury i kompoty. Najczęściej jednak kandyzuje się je i używa ich do dekoracji tortów oraz ciast.

Najpiękniejsze ozdobne krzewy owocowe

Owoce pigwy pospolitej - Fot. Shutterstock / Anna Kucherova

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga)

Efektowny krzew lub niewielkie drzewo (2-3 m wys.). Potrzebuje miejsc ciepłych, osłoniętych od wiatru, gleby żyznej, umiarkowanie wilgotnej, o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym. W surowe zimy może przemarzać, zwłaszcza na glebach zbyt mokrych. Białe kwiaty pigwy przypominają kamelie. Owoce dojrzewają we wrześniu i potrzebują długiego okresu ciepła. W naszym klimacie zazwyczaj ich miąższ jest kwaśny i cierpki. W uprawie są odmiany należące do dwóch form, o owocach jabłko- bądź gruszkokształtnych (o średnicy do 10 cm) i pachnącej żółtej skórce pokrytej grubą warstwą łatwo ścierającego się kutneru. Choć bardzo twarde i trudne do przyrządzenia, długo się przechowują i są znakomite do produkcji marmolad, galaretek, soków oraz nalewek.

Krzewy, drzewa i pnącza szybko rosnące czyli ogród dla niecierpliwych

Rokitnik pospolity (Hippophaë rhamnoides) - Fot. Paweł Słomczyński / AG

Ciernisty krzew osiągający wysokość 3-5 m (w dobrych warunkach nawet większą), o wąskich szarozielonych liściach. Odporny na duże mrozy. Lubi podłoża lekkie, o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym, nie toleruje ustawicznego podmakania. Płytko się korzeni i znosi susze, lecz na glebach piaszczystych słabiej owocuje. Rokitnik jest dwupienny - aby mieć owoce, musimy posadzić co najmniej dwie rośliny różnej płci. Uwaga: tworzy odrosty korzeniowe.

Owoce - pomarańczowe, drobne i soczyste - dojrzewają od połowy sierpnia do końca września. Kwaśne, z posmakiem goryczki, zawierają kwasy organiczne oraz mnóstwo witaminy C (300-350 mg/100 g owoców - czyli 10 razy więcej niż cytryny!). Należy je zbierać tuż przed pełną dojrzałością - by nie wyciekał z nich sok. Można również ściąć oblepione owockami gałązki, przechować w zamrażarce i zdjąć owoce tuż przed przerobem albo zimą zebrać zamrożone z drzewa. Z rokitnika możemy sporządzać soki, konfitury, dżemy, galaretki.

Uwaga: na nalewki nadają się tylko owoce w pełni dojrzałe.

Głóg (Crataegus) - Fot. Shutterstock / Tamara Kulikova

Głogi (Crataegus)

Są to zwykle niewielkie, efektowne drzewa o ozdobnych, białych lub różowych kwiatach oraz czerwonych, niezbyt dużych owocach. Na nalewki najlepsze są owoce głogu dwuszyjkowego (Crataegus laevigata), jednoszyjkowego (Crataegus monogyna), pośredniego (C. ×media) oraz ich odmian o kwiatach pojedynczych. Tradycyjnie używamy owoców suszonych, które zalewamy alkoholem. Wskazane jest, aby do nalewki dodać niewielką ilość rodzynek oraz suszonych śliwek.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Co zrobić ze spadami?
Dereń jadalny - (Cornus mas)
Grusza Konferencja

Skomentuj:

Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej