Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Różane nowości

Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki

Wiesław Gawryś

Drzewa i krzewy ozdobne nie tylko zachwycają swoim jesiennym pięknem - owoce wielu z nich można wykorzystać do wyrobu dżemów, konfitur lub nalewek

Dereń Jadalny (Cornus mas) jest dobry na przetwory i nalewki - Fot. Piotr Banaszczak

Dereń jadalny (Cornus mas)

Nieduże drzewo (dorasta do 5-10 m) o luźnej, szerokiej koronie. Nadaje się również na żywopłoty. Dereń nie jest wymagający co do rodzaju gleby, choć woli podłoża wapienne i przepuszczalne. Owoce - soczyste, o przyjemnym, słodko-kwaśnym smaku, z charakterystycznym aromatem - dojrzewają od końca sierpnia do końca września, po czym opadają. Nie w pełni dojrzałe nadają się do kiszenia, suszone dobre są jako przyprawa do mięs. Dojrzałe można kandyzować, robić z nich kompoty, dżemy, konfitury, wina i nalewki.

Drzewa ozdobne do ogrodu

Rajskie jabłuszka (Malus) - Fot. Arkadiusz acichocki / Agenc

Ozdobne jabłonie (Malus)

Są to różne gatunki i odmiany, często określane jedną nazwą "rajskich jabłuszek". Jabłonie ozdobne to najczęściej niewysokie drzewa, dorastające do kilku metrów, efektownie kwitnące na początku maja, a owocujące od połowy sierpnia. Wymagają podłoża żyznego, przepuszczalnego, umiarkowanie wilgotnego i stanowisk słonecznych, jak wszystkie gatunki owocowe. Wiele z nich oprócz tego, że pięknie kwitnie, ma efektowne, choć drobne owoce, z których można robić dżemy, konfitury i kompoty. Najczęściej jednak kandyzuje się je i używa ich do dekoracji tortów oraz ciast.

Najpiękniejsze ozdobne krzewy owocowe

Owoce pigwy pospolitej - Fot. Shutterstock / Anna Kucherova

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga)

Efektowny krzew lub niewielkie drzewo (2-3 m wys.). Potrzebuje miejsc ciepłych, osłoniętych od wiatru, gleby żyznej, umiarkowanie wilgotnej, o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym. W surowe zimy może przemarzać, zwłaszcza na glebach zbyt mokrych. Białe kwiaty pigwy przypominają kamelie. Owoce dojrzewają we wrześniu i potrzebują długiego okresu ciepła. W naszym klimacie zazwyczaj ich miąższ jest kwaśny i cierpki. W uprawie są odmiany należące do dwóch form, o owocach jabłko- bądź gruszkokształtnych (o średnicy do 10 cm) i pachnącej żółtej skórce pokrytej grubą warstwą łatwo ścierającego się kutneru. Choć bardzo twarde i trudne do przyrządzenia, długo się przechowują i są znakomite do produkcji marmolad, galaretek, soków oraz nalewek.

Krzewy, drzewa i pnącza szybko rosnące czyli ogród dla niecierpliwych

Rokitnik pospolity (Hippophaë rhamnoides) - Fot. Paweł Słomczyński / AG

Ciernisty krzew osiągający wysokość 3-5 m (w dobrych warunkach nawet większą), o wąskich szarozielonych liściach. Odporny na duże mrozy. Lubi podłoża lekkie, o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym, nie toleruje ustawicznego podmakania. Płytko się korzeni i znosi susze, lecz na glebach piaszczystych słabiej owocuje. Rokitnik jest dwupienny - aby mieć owoce, musimy posadzić co najmniej dwie rośliny różnej płci. Uwaga: tworzy odrosty korzeniowe.

Owoce - pomarańczowe, drobne i soczyste - dojrzewają od połowy sierpnia do końca września. Kwaśne, z posmakiem goryczki, zawierają kwasy organiczne oraz mnóstwo witaminy C (300-350 mg/100 g owoców - czyli 10 razy więcej niż cytryny!). Należy je zbierać tuż przed pełną dojrzałością - by nie wyciekał z nich sok. Można również ściąć oblepione owockami gałązki, przechować w zamrażarce i zdjąć owoce tuż przed przerobem albo zimą zebrać zamrożone z drzewa. Z rokitnika możemy sporządzać soki, konfitury, dżemy, galaretki.

Uwaga: na nalewki nadają się tylko owoce w pełni dojrzałe.

Bez czarny (Sambucus nigra) - Fot. Shutterstock / Tamara Kulikova

To rodzimy gatunek, roślina lecznicza. Jest wysokim krzewem (3-3,5 m), odpornym na mróz. Lubi gleby próchniczne i wilgotne, bogate w azot i wapń, lecz znosi także słabsze. Ma efektowne kwiaty i granatowoczarne jagody dojrzewające w końcu sierpnia i we wrześniu, dobre na soki, dżemy i nalewki. Niealkoholowe przetwory należy gotować - surowe owoce bzu mogą powodować rozstrój żołądka. Zawierają wiele witamin, dużo łatwo przyswajalnych cukrów oraz mikroelementy (szczególnie potas). Czasami w handlu możemy spotkać odmiany owocowe bzu czarnego o większych owocach i kwiatostanach.

Głóg (Crataegus) - Fot. Shutterstock / Tamara Kulikova

Głogi (Crataegus)

Są to zwykle niewielkie, efektowne drzewa o ozdobnych, białych lub różowych kwiatach oraz czerwonych, niezbyt dużych owocach. Na nalewki najlepsze są owoce głogu dwuszyjkowego (Crataegus laevigata), jednoszyjkowego (Crataegus monogyna), pośredniego (C. ×media) oraz ich odmian o kwiatach pojedynczych. Tradycyjnie używamy owoców suszonych, które zalewamy alkoholem. Wskazane jest, aby do nalewki dodać niewielką ilość rodzynek oraz suszonych śliwek.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Co zrobić ze spadami?
Dereń jadalny - (Cornus mas)
Grusza Konferencja

Skomentuj:

Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej