Nalewka z aronii

Katarzyna Jodłowska

Aronia to niewymagająca, odporna na mróz roślina. Jej czarne owoce są znakomitym orężem do walki z chorobami cywilizacyjnymi. Podpowiadamy jak zrobić z aronii nalewkę na wiele sposobów.

Nalewka z aronii
Nalewka z aronii
Fot. Shutterstock/Melica

Nalewka z aronii - przepisy

Jako, że aronia jest znana w polskiej kuchni od wielu pokoleń dorobiliśmy się mnóstwa ciekawych sposobów na jej smaczne przetwarzanie. My wybraliśmy dla Was następujące przepisy:

  • nalewka z aronii mrożonej na spirytusie
  • nalewka z aronii bez gotowania z liśćmi wiśni
  • nalewka z aronii z miodem
  • nalewka z aronii na wódce
  • nalewka z aronii z imbirem i cytryną
  • nalewka z aronii z liśćmi wiśni z gotowaniem

Nalewka z truskawek

Nalewka z aronii mrożonej na spirytusie

Każdy kto ma nawet parę krzaczków aronii wie jak wiele ich pojawia się w porze owocowania. Gdy nie jesteśmy w stanie ich przetworzyć od razu możemy je bez uszczerbku na wartościach odżywczych po prostu zamrozić. Kiedy będziemy mieli wolniejszy czas możemy się zabrać do przygotowywania nalewki.

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 200 liści wiśni lub aronii
  • 1l spirytusu rektyfikowanego 95 %
  • 2 litr wody
  • 1 g cukru
  • 2 duże cytryny

Sposób przygotowania:

Zamrożonych owoców nie trzeba rozmrażać przed użyciem. Przesypujemy je do dużego garnka razem z liśćmi. Wlewamy na dno szklankę wody i stawiamy na małym gazie na kwadrans. Garnek przykrywamy pokrywką. Po upływie czasu zestawiamy z gazu i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie powstały sok odlewamy do naczynia i wciskamy do niego sok z cytryn. Z garnka z owocami wyciągamy liście i posypujemy je cukrem - całość gotujemy do momentu aż cukier się zupełnie nie rozpuści. Uzyskany sok przelej przez gazę i wlej do słoja w sokiem z pierwszego gotowania. Teraz możesz już dolać spirytus - całość wymieszać i odstawić do leżakowania na pół roku.

Przepisy na pyszne nalewki

Nalewka z aronii bez gotowania z liśćmi aronii

Tajemniczy składnik czyli liście wiśni sprawiają, że nalewka ma nieco łagodniejszy charakter niż ta zrobiona bez ich dodatku.

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 200 liści wiśni
  • 05,kg cukru
  • 1 cytryna
  • 05, spirytusu

Sposób przygotowania:

Aronie umieszczamy w dużym garnku wraz z liśćmi i zlewamy gorącą wodą. Jak całość przestygnie - po ok godzinie przecedzamy sok i zlewamy do słoja - doprawiamy cukrem i cytryną. Do zimnego soku wlewamy spirytus i odstawiamy do leżakowania na 2-3 miesiące.

Nalewka z aronii z miodem

Aronię zbieramy na przełomie sierpnia i września. Przed zabraniem się do robienia nalewki należy dokładnie przebrać i oczyścić owoce -  uszkodzone i zepsute owoce wyrzucamy. Po umyciu owoce dokładnie osuszamy.

Dodatek miodu sprawia że nalewka jest bardziej słodka i ma wyczuwalny charakterystyczny posmak miodu.

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii,
  • 1,5 litra wody,
  • pół cytryny,
  • 50 dag cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 litr spirytusu.

Sposób przygotowania:

Do szerokiego garnka wsypać osuszone owoce, zalać woda i gotować na ogniu ok godziny. Następnie zestawić z gazu i nieco przestudzić. Ciepły sok przecedzić przez gazę i wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Całość mieszać, aż do rozpuszczenia, a następnie dodać miód. Jak tylko miód się rozpuści, a wywar będzie zupełnie zimny można go zaprawić spirytusem i całość rozlać do butelek i zanieść do piwnicy na czas 4 miesięcy leżakowania.

Nalewka z malin

Nalewka z aronii
Nalewka z aronii
Fot. Shutterstock/Malica

Nalewka z aronii na wódce

Składniki:

  • 1,5 kg owoców aronii
  • 1 l spirytusu (albo 1/2 l spirytusu i 1/2 l wódki)
  • 0,75 kg cukru
  • laska wanilii
  • 10 goździków
  • szczypta cynamonu
  • skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone owoce oraz goździki, cynamon i wanilię zalewamy alkoholem na sześć tygodni. Po tym czasie zlewamy płyn, a owoce zasypujemy cukrem i pozostawiamy na kolejne sześć tygodni. Następnie łączymy oba wyciągi i pozostawiamy znów na co najmniej sześć tygodni.

Przestrzeganie prawidłowej kolejności przygotowania nalewki - najpierw zalanie owoców alkoholem, a następnie zasypanie cukrem - pozwala wydobyć z nich pełnię smaku i aromatu.

Nalewka z aronii z imbirem i cytryną

Jeśli to możliwe to warto zbierać owoce aronii po pierwszych przymrozkach by straciły swoją cierpkość jeśli nie to owoce można przemrozić przez dobę w zamrażarce. Owoce aronii mają w sobie naturalną cierpkość i goryczkę, aby temu zaradzić należy owoce zbierać po pierwszych przymrozkach. U nas niestety jest to niemożliwe, ponieważ ptaki są od nas szybsze. Dlatego zbieram dojrzałe owoce, obrywam z szypułek i przemrażam w zamrażalniku przez 24 godziny.

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 400 – 500 g cukru
  • laska wanilii
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 cm plaster świeżego imbiru
  • 0, 5 l spirytusu
  • 0, 5 l wódki 40 %

Sposób przygotowania:

Zamrożone owoce przesypujemy do dużego słoja ( ok 3l )i dodajemy wanilię, imbir, skórkę i sok z cytryny oraz cukier. Zalewamy całość spirytusem, zamykamy słój i odstawiamy do ciepłego miejsca na 3 tygodnie. Przez czas "spoczynku" codziennie wstrząsamy zawartością słoja. Potem zlewamy sok, a do słoja z owocami dolewamy wódkę. Powtarzamy procedurę - zamykamy an 2 tygodnie i wstrząsamy. Następnie zlewamy sok z wódką i łączymy z wcześniej uzyskanym sokiem. Płyn filtrujemy i przelewamy do butelek i odstawiamy do leżakowania na czas 6 miesięcy. 

Skomentuj:

Nalewka z aronii