O czym ogrodnik powinien pamiętać w maju

  • Wysadzamy do gruntu rozsadę kwiatów jednorocznych, np. aksamitek, żeniszków, petunii. Najlepiej w drugiej połowie miesiąca, gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków . Przed sadzeniem roślin rozsypujemy na rabacie nawozy wieloskładnikowe (10-20 dag/m2) i płytko przekopujemy je z ziemią.

  • Przycinamy krzewy, które kwitły wczesną wiosną (forsycje, pigwowce, tawuły) zaraz po tym, gdy ich kwiaty przekwitną.

  • Wysadzamy do gruntu karpy dalii, kłącza pacioreczników i bulwy begonii oraz letnie rośliny cebulowe, np. lilie i eukomisy.

  • Nadal możemy rozmnażać byliny przez podział, szczególnie gatunki kwitnące latem i jesienią.

  • Regularnie kosimy trawnik (przynajmniej raz na dwa tygodnie), a w razie potrzeby podlewamy go i nawozimy.

  • Co 7-10 dni opryskujemy drzewa i krzewy owocowe środkami grzybobójczymi i kilka razy owadobójczymi (w sumie trzy, cztery razy w miesiącu).

  • Sadzimy rozsadę warzyw i ziół ciepłolubnych, np. papryki, oberżyny, bazylii.

  • Wysiewamy ogórki, dynie i cukinie, a także marchew pietruszkę i buraki na zbiór jesienny oraz cebulę na dymkę.

  • Systematycznie odchwaszczamy zagony i rabaty, szczególnie te z młodą rozsadą. Przerywamy przy okazji siewki wyrosłe z nasion wysianych w kwietniu.

  • Przekwitającym roślinom cebulowym usuwamy kwiaty, aby nie wysilały się na tworzenie nasion. Dopóki liście nie zżółkną, starannie je pielęgnujemy.

  • Wystawiamy na zewnątrz niektóre rośliny doniczkowe np. palmy, agawy, cytrusy, mirty, oleandry. Początkowo ustawiamy je w miejscu cienistym a dopiero po dwóch tygodniach na słońcu.

  • Więcej o: