O czym ogrodnik powinien pamiętać w czerwcu

Małgorzata Szymczykiewicz

  • Kiedy liście tulipanów zżółkną, wykopujemy cebule z ziemi i suszymy w cienistym miejscu. Najlepiej wykopywać je co roku, żeby rośliny zachowały dobrą kondycję. Pozostałe gatunki cebulowe wystarczy wykopywać co trzy, cztery lata.

  • Rozmnażamy przez podział kępy bylin, które kwitły wiosną np. żagwin, pierwiosnki, gęsiówkę. Po posadzeniu obficie je podlewamy.

  • Co tydzień, dziesięć dni regularnie kosimy trawnik. Raz na miesiąc go nawozimy, a w razie potrzeby obficie podlewamy.

  • Jak najczęściej odchwaszczamy rabaty i usuwamy przekwitające kwiaty, aby rośliny nie wysilały się na tworzenie nasion. To przedłuży okres ich kwitnienia.

  • Przerzedzamy zawiązki owoców grusz i jabłoni, kiedy mają one wielkość orzechów laskowych. W centralnym miejscu na krótkopędzie pozostawiamy tylko jeden największy zawiązek. Pozwoli to drzewom owocować równomiernie w każdym roku. Co dwa tygodnie opryskujemy drzewka środkami owadobójczymi i grzybobójczymi.

  • Ziemię wokół truskawek wyściełamy słomą, folią lub grubym papierem, aby dojrzewające owoce nie leżały bezpośrednio na ziemi.

  • Na początku miesiąca siejemy ogórki i inne dyniowate, np. patisony, kabaczki, cukinie, a także kukurydzę cukrową oraz buraki na zbiór jesienny.

  • Co dwa tygodnie wysiewamy fasolkę szparagową i koper, a pod koniec miesiąca rzodkiewkę i sałatę na poplony i cykorię na korzenie przeznaczone do pędzenia.

  • Wysadzamy do gruntu rozsadę warzyw, których nie zdążyliśmy posadzić w maju, np. pory, selery, kapustę czy kalafiory.

  • Palikujemy pomidory i zaczynamy regularnie usuwać boczne pędy wyrastające w kątach liści. Jedynie odmiany karłowe nie wymagają podpierania.

  • Skomentuj:

    O czym ogrodnik powinien pamiętać w czerwcu