O czym ogrodnik powinien pamiętać w lipcu

Małgorzata Szymczykiewicz

  • Słabo rosnące krzewy, kwiaty i warzywa dokarmiamy nawozem wieloskładnikowym (najlepiej przeznaczonym specjalnie dla danej grupy roślin), nie stosując jednak więcej niż 10 dag/m2. Po zasilaniu rośliny obficie podlewamy.

  • Pikujemy siewki bylin i roślin dwuletnich wysianych w czerwcu. Sadzimy je pojedynczo co kilka centymetrów w skrzyneczce lub na zagonie zapasowym. W pierwszej połowie lipca możemy też jeszcze wysiewać nasiona tych roślin

  • Regularnie usuwamy przekwitające kwiaty z róż, aby rośliny nie wysilały się na tworzenie owoców. Wycinamy też wyrastające u nasady dzikie pędy, aby nie zagłuszyły szlachetnej odmiany.

  • Czyścimy wykopane w czerwcu cebule tulipanów i innych przechowywanych roślin. Usuwamy przy okazji te, które są chore. Jeśli porażonych przez grzyby cebul jest wiele, po segregacji zdrowe opryskujemy środkiem grzybobójczym.

  • Regularnie podlewamy trawnik zwłaszcza w okresie suszy (najlepiej wcześnie rano) i często go kosimy. Podczas upałów unikamy bardzo niskiego nastawiania noży i cięcia trawy w południe.

  • Podpieramy gałęzie grusz, śliw i jabłoni, które zawiązały szczególnie dużo owoców, aby nie połamały się pod ich ciężarem.

  • Po zbiorze truskawek usuwamy ściółkę i odchwaszczamy przestrzeń między zagonami. Sadzimy nowe krzaczki. Ponieważ rośliny właśnie teraz wiążą pąki kwiatowe na przyszły rok, nawozimy je i regularnie podlewamy, aby wytworzyły ich dużo.

  • Wycinamy wszystkie letnie pędy winorośli, które nie owocują, a owocujące skracamy nad szóstym, ósmym liściem powyżej ostatniego grona.

  • Zaczynamy zbiory czosnku i cebuli. Czosnek wyrywamy zanim jego szczypior całkiem zaschnie (inaczej główki będą się rozpadały), a cebulę gdy jej liście zupełnie zżółkną, co świadczy o tym, że dobrze dojrzała.

  • Skomentuj:

    O czym ogrodnik powinien pamiętać w lipcu