Najdroższa przyprawa świata

Joanna Krause

Rzadziej używaną polską nazwą krokusa jest "szafran". Słowo pochodzi z arabskiego, gdzie safra oznacza żółtą barwę. Dziś słowa "szafran" używamy przede wszystkim jako nazwy jednej z najszlachetniejszych przypraw świata. Wystarczy szczypta, by potrawie nadać niezwykłą, żółtą barwę i delikatny aromat. Ale uwaga, jeśli dodamy za dużo szafranu, stanie się gorzka!

Szafran to długie słupki gatunku Crocus sativus, uprawianego na rozległych plantacjach głównie w krajach basenu morza Śródziemnego. Zbiór jest wyjątkowo czasochłonny, a praca żmudna. Aby uzyskać 1 kg szafranu, trzeba zebrać słupki ze 170 tys. roślin! Nic dziwnego, że jest to przyprawa tak bardzo kosztowna.

Hiszpańscy naukowcy wciąż poszukują genu, który jest odpowiedzialny za wzrost słupka szafranu. Produkcja zmodyfikowanych genetycznie krokusów byłaby o wiele bardziej wydajna.

Skomentuj:

Najdroższa przyprawa świata