Składniki doskonałych herbatek

Jarosław Przybył

Dodają smaku

Malina, głównie jej owoce, to jeden z klasycznych składników herbatek. Równie smaczny i aromatyczny napar można zrobić z łodyg i liści malin. Łodygi zbieramy zimą (po przełamaniu muszą być zielone), zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy 20 minut. Taka herbatka doskonale rozgrzewa.

Kwiat lipy dodaje herbatce miodowego smaku i przypomina gorące lato; lipowy napar działa rozgrzewająco. Owoce dzikiej róży, głogu i berberysu nadają naparom kwaskowaty, głęboki smak i wzbogacają je w witaminę C.

Płatki słonecznika z kolei mają ostry, nieco brzoskwiniowy smak.

Dodają koloru

Suszone owoce bzu czarnego są doskonałym barwnikiem. Sok lub syrop z nich zawiera bogactwo antocyjanów oraz witaminy C. Ma ciemnofioletowy kolor i słodkawy aromat. Na podobny kolor zabarwią napar kwiaty czarnej malwy. Najcenniejsze odmiany są tak intensywnie purpurowe lub fioletowe, że wydają się niemal czarne. Do robienia naparów można także wykorzystywać odmiany o jaśniejszych kolorach.

Kwiatostany szarłatu (amarantusa) barwią herbatkę na kolor szkarłatny. Płatki nagietka (z wyjątkiem kremowych) nadają herbatce złocisty kolor.

Płatki dziewanny też barwią herbatkę na żółty kolor i nadają jej miodowy posmak. Zawierają saponiny działające wykrztuśnie i łagodząco. Napar z nich polecany jest przy chorobach gardła.

Dodają aromatu

Liście mięty - świeże i suszone - mają orzeźwiający zapach kojarzący się z upalnym latem.

Owoce pigwowca dają herbatkę intensywnie pachnącą jabłkami i cytrusami.

Ziele tymianku i macierzanki piaskowej ma mocny, charakterystyczny zapach. Macierzanki są jednak bardzo zróżnicowane, czasem można trafić na taką, która pachnie cytrynowo.

Skomentuj:

Składniki doskonałych herbatek