Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Herbatka na dobry dzień

Dr Jarosław Przybył, SGGW Warszawa

Zamiast kupionej w sklepie herbaty lepiej pić ziółka sporządzone według własnej receptury. Mogą się one nawet stać specjalnością domu.

Zbieranie roślin i wypróbowywanie nowych mieszanek jest zajęciem i pożytecznym, i przyjemnym. Doskonale też służy naszemu zdrowiu. Oto kilka prostych reguł, dzięki którym otrzymamy znakomite "ziółka".

- Stosujmy tylko zioła najwyższej jakości, pochodzące ze sprawdzonego źródła, uprawiane lub zbierane w czystych rejonach. Większość ziół, szczególnie tych zawierających olejki, należy zużyć w ciągu roku od zbioru, starsze trzeba niestety wyrzucić, gdyż mogą już nie zawierać czynnych związków.

- Używajmy naczyń ceramicznych, porcelanowych lub szklanych, ale nie metalowych (wyjątkiem jest stal szlachetna).

- Zioła parzymy pod przykryciem około 15 minut. Przecedzamy i pijemy gorące małymi łykami.

- Najczęściej robi się napar, to znaczy łyżkę lub dwie ziół zalewa szklanką wrzątku. Naczynie przykrywamy na 10-15 minut. Następnie napar przecedzamy. Wygodne w użyciu są czajniczki lub kubki z pokrywką i sitkiem do zaparzania.

- Herbatki należy pić zaraz po przygotowaniu, jeszcze gorące. Ewentualnie zioła można zaparzyć w termosie, ale trzeba je wypić w ciągu jednego dnia.

- Herbatek nie powinno się słodzić cukrem. Lepszy jest miód lub sok owocowy.

- Do ziół można też dodawać niektóre przyprawy, na przykład imbir, ziele angielskie lub kolendrę.

Przeczytaj też:

Składniki doskonałych herbatek

Zioła na gorączkę i ból gardła

Ziołowe spa

Z zielnika Afrodyty

    Więcej o:

Skomentuj:

Herbatka na dobry dzień