Herbatka na dobry dzień
Zamiast kupionej w sklepie herbaty lepiej pić ziółka sporządzone według własnej receptury. Mogą się one nawet stać specjalnością domu.
- Stosujmy tylko zioła najwyższej jakości, pochodzące ze sprawdzonego źródła, uprawiane lub zbierane w czystych rejonach. Większość ziół, szczególnie tych zawierających olejki, należy zużyć w ciągu roku od zbioru, starsze trzeba niestety wyrzucić, gdyż mogą już nie zawierać czynnych związków.
- Używajmy naczyń ceramicznych, porcelanowych lub szklanych, ale nie metalowych (wyjątkiem jest stal szlachetna).
- Zioła parzymy pod przykryciem około 15 minut. Przecedzamy i pijemy gorące małymi łykami.
- Najczęściej robi się napar, to znaczy łyżkę lub dwie ziół zalewa szklanką wrzątku. Naczynie przykrywamy na 10-15 minut. Następnie napar przecedzamy. Wygodne w użyciu są czajniczki lub kubki z pokrywką i sitkiem do zaparzania.
- Herbatki należy pić zaraz po przygotowaniu, jeszcze gorące. Ewentualnie zioła można zaparzyć w termosie, ale trzeba je wypić w ciągu jednego dnia.
- Herbatek nie powinno się słodzić cukrem. Lepszy jest miód lub sok owocowy.
- Do ziół można też dodawać niektóre przyprawy, na przykład imbir, ziele angielskie lub kolendrę.
Przeczytaj też:
Składniki doskonałych herbatek
Zioła na gorączkę i ból gardła
Ziołowe spa
Z zielnika Afrodyty
- Więcej o:
Składniki doskonałych herbatek
Drzewa i krzewy które nie zrzucają liści na zimę
Drzewa i krzewy o czerwonych liściach
Achimenes. Uprawa i pielęgnacja kwiatu doniczkowego często mylonego z fiołkiem afrykańskim
Jesienne nowości róż od Łukasza Rojewskiego
Paprocie domowe łatwe w uprawie. Paprocie doniczkowe - uprawa i pielęgnacja
Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki
Czym jest poplon? Jakie rośliny poplonowe wykorzystać w ogrodzie?