Szara pleśń. Jak skutecznie się pozbyć szarej pleśni?

Chyba nie ma ogrodu czy mieszkania, w którym nie występowałaby ta choroba.

Do ogrodu szara pleśń może przywędrować od sąsiadów, a do domu - wraz z przynoszonymi ze sklepu owocami, warzywami czy kwiatami.
W moim ogródku mam kompozycję z iglaków, które tak się rozrosły, że nie ma pomiędzy nimi wolnej przestrzeni. Stwarza to idealne warunki do rozwoju szarej pleśni - muszę ją zwalczać co roku.

Wiosną i w połowie lata wzmacniam rośliny Bioseptem Active, zaś
podczas wegetacji, zwłaszcza gdy występują przewlekłe opady, opryskuję je Teldorem 500 SC. Zanim rozpocznę opryskiwanie, wycinam i wyrzucam wszystkie zamierające pędy.Oprócz Teldoru 500 SC do zwalczania szarej pleśni, zwłaszcza na warzywach i owocach, polecam preparaty biologiczne nie wymagające przestrzegania okresów karencji, takie jak np. Polyversum WP, Signum 33 WG, Switch 62,5 WG, Timorex Gold 24 EC.

Szarą pleśń musimy zwalczać także w gospodarstwie domowym. Na przykład sałata, truskawki i maliny gniją już po kilku dniach przechowywania w lodówce.
Ja do konserwacji produktów spożywczych używam naparu z imbiru: 1/3 łyżeczki imbiru zalewam szklanką gorącej wody. Gdy wystygnie, przefiltrowanym płynem opryskuję umyte i osuszone produkty. Dzięki temu sałatę i owoce mogę przechowywać dłużej. Podobne działanie ma dostępny w aptece wyciąg z pestek grejpfruta.

Występowanie, objawy, rozwój

Szara pleśń to choroba najczęściej występująca na roślinach uprawianych w gruncie, pod osłonami, w domu oraz na warzywach i owocach w przechowalni. Wywołuje ją grzyb Botrytis spp. Rozwija się zarówno na żywych częściach roślin, jak i na martwych. Atakuje wszystkie niezdrewniałe części: siewki, pędy, ogonki liściowe, liście, pąki, kwiaty, strąki, owoce. W miejscach porażenia powstają brunatne, gnilne plamy,
które w okresie dużej wilgotności pokrywa szary, pylący nalot. Często tworzą się
w nim czarne twory zwane sklerocjami - to owocniki przetrwalnikowe.
Pierwotnym źródłem choroby są zarodniki rozwijające się na martwych częściach roślin i na sklerocjach, które mogą przeżyć nawet kilka lat. Zarodniki są przenoszone z prądami powietrza na znaczne odległości. Zakażają poszczególne części roślin bezpośrednio przez skórkę oraz rany. Do kiełkowania
potrzebują wysokiej wilgotności (powyżej 92%) - by doszło do zakażenia, część porażana musi być zwilżona przez kilka godzin, dlatego do infekcji dochodzi w okresie przewlekłych opadów. Choroba może rozwijać się już przy temperaturze 2°C, ale optymalna to ok. 20°C. Szara pleśń ma krótki okres inkubacji - od zakażenia do wystąpienia objawów mija zaledwie kilka dni. I tak np. przy temperaturze 4°C potrzeba 5 dni, a przy 20°C już tylko 2 dni. Dlatego podczas deszczowego ciepłego lata choroba może rozwijać się błyskawicznie. Sprzyja jej też nadmierne zagęszczenie roślin, niewłaściwe nawożenie - zagłodzenie, ale także przenawożenie azotem.

Kwiaty doniczkowe i balkonowe

Objawy: Na porażonych częściach roślin (głównie pędach, liściach i kwiatach) widać początkowo pojedyncze wodniste, szare lub brązowe plamy, które szybko się powiększają, zamierają i przy dużej wilgotności pokrywają się szarym nalotem.
Podatne: Begonia, cyklamen, fiołek afrykański, gloksynia, pelargonia, pierwiosnek, starzec.
Zwalczanie: Usuwamy chore części rośliny, by zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby, i opryskujemy je 2-3 razy co 7 dni Teldorem 500 SC, Agricolle AE lub Rovralem Aquaflo 500 SC.
Szara pleśń rozwija się szybko, gdy rośliny stoją w miejscach słabo oświetlonych i przy dużej wilgotności powietrza. Kwiaty należy tak podlewać, by nie moczyć liści. Rozsadę wzmacniamy Bio-odżywką, Bioseptem Active lub Superplonem K.

Byliny i kwiaty jednoroczne

Objawy: Porażane są wyrastające młode pędy, liście i kwiaty. Występują na nich szarobrązowe plamy pokrywające się szarym nalotem.
U kosaćców kłączowych wiosną liście nie wyrastają lub są małe i żółkną od wierzchołka, kłącza gniją.
Podatne: Aster, bergenia, funkia, jaskier, kosaćce kłączowe, pierwiosnek, piwonia, słonecznik, tawułka, zawilec, złocień.
Zwalczanie: Wiosną wykopujemy chore kłącza kosaćców wraz z ziemią. Pozostałe podlewamy Rovralem Aquaflo 500 SC lub Teldorem 500 SC. Podczas wzrostu opryskujemy byliny i kwiaty jednoroczne 2-3 razy co 12 dni tymi samymi fungicydami, zwłaszcza podczas długotrwałych opadów. Po posadzeniu rozsadę wzmacniamy
Bio-odżywką, Bioseptem Active lub Superplonem K.

Rośliny cebulowe

Objawy: Wiosną na młodych pędach widać gnilne plamki. Następnie choroba pojawia się na liściach i kwiatach w formie szarobrunatnych plam. Pędy łamią się i pokrywają szarym nalotem. Na piętce cebul można zauważyć brązowe plamy, nalot i czarne sklerocja.
Podatne: Frezja, hiacynt, lilia, mieczyk, narcyz, tulipan.
Zwalczanie: Gdy wiosną ukażą się pierwsze pędy, rośliny opryskujemy co 7-10 dni Rovralem Aquaflo 500 SC i wzmacniamy Bioseptem Active. Cebule przed sadzeniem zaprawiamy Rovralem Aquaflo 500 SC.

Krzewy i krzewinki

Objawy: Pąki kwiatowe zamierają i brązowieją. Na rozwiniętych płatkach kwiatów początkowo widać brązowe plamki, które szybko się powiększają. Kwiaty oraz porażone pędy brązowieją i zamierają. W okresie wilgotnej pogody na chorych częściach widać szary nalot. U jałowców i cyprysików zamierają pojedyncze pędy.
Podatne: Azalie, cyprysiki, jałowce, lawenda, różaneczniki, róże, wrzosy.
Zwalczanie: Gdy wystąpi choroba lub długo pada deszcz, rośliny opryskujemy Rovralem Aquaflo 500 SC lub Teldorem 500 SC oraz wzmacniamy Bioseptem Active lub Huva San TR 50.

Warzywa, zioła, owoce

Objawy: U siewek gniją łodyżki. Młode rośliny zamierają. W główkach sałaty i kapusty choroba rozpoczyna się od dolnych liści, u fasoli porażane są wszystkie liście, a u pomidorów liście, pędy i owoce. Pojawiają się pylący nalot i sklerocja.
Podatne: Cebula, fasola, papryka, pomidory, sałata, siewki warzyw, bazylia, maliny, truskawki.
Zwalczanie: Nasiona wysiewamy w odkażonej ziemi (wyprażonej przez 30 min w ok. 90°C), do której, po odleżeniu, dodajemy aktywator Vermiculite. Siewki opryskujemy Bioseptem Active, Septovitalem 200 SL, Superplonem K lub Huwa San TR 50, a rozsadę Bio-odżywką.

Więcej o: