Przebudowa domu w lesie

Joanna Wichniewicz

Dzięki współpracy właścicieli z architektami, stary, ale zachowany w dobrym stanie technicznym dom w lesie, zyskał nowy wygląd i przestronne, funkcjonalne wnętrza. Największym wyzwaniem dla projektantów było poradzenie sobie z południowym wjazdem na posesję.

dom jednorodzinny
Dom przed przebudową
Fot. Pracownia Projektowa Bozart
Metryczka projektu

Powierzchnia użytkowa: 290,2 m2

Powierzchnia zabudowy - 158,3 m2

Powierzchnia działki - 1534 m2

Autorzy projektu: architekt Joanna Wichniewicz i architekt Joanna Zaorska, Pracownia Projektowa Bozart

Kontakt: tel. 22 828 92 25; e-mail: bozart@bozart.pl

Usytuowanie domu na działce

Podstawowym ograniczeniem w planowaniu przebudowy domu było jego usytuowanie względem stron świata. Wjazd na posesję znajduje się od strony południowej, a teren unosi się w stronę północną. Cała północna część działki jest zalesiona. Rozbudowa była więc możliwa tylko na południe. Wejście i wjazd do budynku musiały, ze względu na usytuowanie wjazdu na posesję, znaleźć się od południa. To wyjątkowo niekorzystna sytuacja. Podstawową trudnością było takie ukształtowanie budynku, aby "odzyskać" dla domu najlepiej oświetlone elewacje.

Założenia projektowe

Ponieważ istniejący budynek składał się z dużej ilości bardzo małych pomieszczeń, brakowało w nim przestrzeni. Był jednak w dobrym stanie i inwestor postanowił go zachować. Trzeba więc było dopasować rozbudowę do istniejącego układu. Szczególnie istotny wpływ na bryłę i rozplanowanie funkcji domu miało usytuowanie klatki schodowej.

Parter. Ze względu na znaczne różnice poziomu terenu główne piętro budynku znalazło się na drugiej kondygnacji. To pozwoliło na jej połączenie z ogrodem i oddzielenie w poziomie strefy wjazdu od strefy wypoczynku. Taras przy salonie, skierowany na zachód, znalazł się piętro wyżej niż wjazd do garażu. Z jadalni, znajdującej się na tej samej kondygnacji, poprowadziło bezpośrednie wyjście do ogrodu od strony wschodniej.

Usytuowanie głównego piętra budynku o jedną kondygnację wyżej niż wjazd na działkę, poskutkowało tym, że wejście główne do domu znalazło się również na tym piętrze. Stąd też na zewnątrz pojawiły się schody i aby zachęcić do wejścia, musiały mieć charakter reprezentacyjny.

W przyziemiu umieszczono garaż, ale także pomieszczenia rekreacyjne: piwnica na wino i sala z kominkiem do jego degustacji.

Piętro w dachu. Miejscowy Plan Zagospodarowania narzucał skośne dachy i wysokość budynku. Stąd wzięła się konieczność umieszczenia piętra w dachu. Jego konstrukcja została pomyślana w taki sposób, aby udostępnić mieszkańcom jak najwięcej przestrzeni użytkowej. Udało się to dzięki zastosowaniu wysokich ścianek kolankowych i otwarciu pomieszczeń do samego dachu. W istniejącym dachu zminimalizowano ilość drewnianych słupków konstrukcyjnych, które zwykle utrudniają późniejszą aranżację pomieszczeń. Zamiast nich architekci wprowadzili do drewnianej konstrukcji elementy stalowe.

Inwestor chciał maksymalnie wykorzystać walory krajobrazowe działki. Dlatego projektanci bardzo starannie przeanalizowali przyszłe widoki z okien. Dom zyskał otwarcia widokowe na wszystkie strony, zaprojektowane jednak w taki sposób, aby omijać nieciekawe widoki na sąsiadującą zabudowę.

- Projekt powstawał w ścisłej współpracy z inwestorem. Nie zabrakło przy tym kłótni o priorytety. Spory były jednak konstruktywne - zmusiły i nas i inwestora do szczegółowych przemyśleń i weryfikacji oczekiwań. - mówią autorzy przebudowy. - Efekt końcowy to zadowolony inwestor, który nie miał wrażenia, że coś sobie inaczej wyobrażał.

W trakcie pracy - po pierwszej fazie analizowania możliwości, kiedy już wykrystalizował się układ funkcjonalny domu - powstały wizualizacje, pokazujące ostateczny wygląd budynku. Jest on prawie identyczny z tym, który powstał w rzeczywistości. Oczywiście nie obyło się bez wprowadzenia zmian na etapie budowy, ale nie odbiegają one od zasadniczych założeń projektu.

Plany domu - opis:

Plan parteru: klatka schodowa 8 m2; hol wejściowy 11 m2; korytarz 12 m2; łazienka 5 m2; kuchnia 12 m2; jadalnia 23 m2; salon 40 m2

Plan piętra: klatka schodowa 8 m2; korytarz 7 m2; łazienka 5 m2; pokój 16 m2; duża sypialnia 18 m2; pokój z łazienką 19 + 5 m2

Zapisz się na NEWSLETTER.

Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: ZOBACZ PRZYKŁAD





Skomentuj:

Przebudowa domu w lesie